in , ,

Közel négyszázan tértek be a Cervinus Teátrumba a szünidőben

Játszani és mozizni minden gyerek szeret – ebből az alapvetésből indulnak ki évről évre a Cervinus Teátrum munkatársai. A zsúfolt hétköznapokban a szünetek jelentik azokat a röpke megállókat, amikor a diákok huzamosabb ideig hódolhatnak ezeknek a kedvteléseknek. Nem véletlen, hogy éppen ezért október 30-31-re, vagyis az őszi szünet első napjaira időzítette az intézmény az elmúlt években már hagyományossá vált rendezvényét, a „Zsibongóra” keresztelt szünidős játéknapokat.

A legnagyobb teret az előcsarnokban ezúttal is társasjátékok foglalták el. A gyerekek az utóbbi évek legnagyobb sikereit próbálhatták ki, és a legújabb játékokat is véleményezhették.

– Azt tapasztalom, hogy napjainkban nagyon nagy kultusza van a társasjátékoknak – vélekedik Vidács Jenő, a Talizmán Játékbolt tulajdonosa. – Ezzel párhuzamosan kiszélesedett a piac az életkorokat tekintve is. Ez azt jelenti, hogy már 3-4 éves gyermekek is találhatnak olyan egyszerű játékokat, amibe bekapcsolódhatnak. Ezek inkább a kooperációról és az együtt játszás öröméről szólnak, ellentétben pl. a felnőtteknek szóló, újgenerációs stratégiai játékokkal, amelyek gyakran a logikus gondolkozást ötvözik a szerencsével. Mindemellett a fölgyorsult élet magával hozta a lerövidült játékidőt is, ami egyre több játékban köszön vissza.

Az idei játéknapok újdonsága a LEGO-robot készítés volt. A Robotikatt szakkör vezetőjének, Szabó Zoltánnak a segítségével nagyobbak nemcsak megépíthették kedvenc járműveiket, hanem a programozás alapjaiba is bepillanthattak. Emellett kedd délután stílszerűen a színház is beköltözött a színházba: az érdeklődők a Piroska és a motoros farkas című humoros bábelőadást tekinthették meg az előcsarnokban, az FénySugár Bábcsoport közreműködésével.

Emellett a legkisebbek „Tökmag partyn” vehettek részt a Biztos Kezdet Gyerekház munkatársainak jóvoltából, az ügyes kezű iskolások apró kézműves csodákat készíthettek, a Halloween jegyében. A délutánok legmókásabb színfoltja a lekváros kenyérevő verseny volt, ahonnan garantáltan mindenki teli hassal és lekvárfoltos képpel távozott. Aki pedig ezek után szerette volna kipihenni a délután megpróbáltatásait, a mozi kínálta családi animációs filmekből válogathatott.

Az intézmény november 3-5. között csatlakozott az ötödik alkalommal meghirdetett Országos Rajzfilmünnephez is. A kezdeményezés célja, hogy ezekben a napokban olyan nemzetközi, klasszikus és kortárs műveket tűzzenek műsorra, amelyek meghatározóak voltak az animációs műfaj területén.

– Az elmúlt években elsősorban a klasszikus magyar rajzfilmekre koncentráltunk. Idén annyiban változtattunk, hogy a filmfesztiválokon bemutatott alkotások, vizsgafilmek és a korábbi nagy kedvencek mellett láthatta a közönség az utóbbi évek nagy sikerét, a Gru sorozat mindhárom részét is. Ráadásul a rajzfilmünnep keretében ezt akciós jegyárral tehette meg, ezért sokan éltek a lehetőséggel – összegzi a tapasztalatokat Kugyeláné Décsei Mónika.

Hozzátette, úgy látják, a közönségigény is egyre inkább a premierfilmek felé mutat. Ennek valószínűleg az a magyarázata, hogy a klasszikus mesék ma már otthonról, akár több csatornán keresztül is elérhetőek, ezért az üzemeltetőknek haladniuk kell a korral, és az újdonságok felé elmozdulniuk.

A látogatottsági statisztikák azt mutatják, mindkét rendezvényre kíváncsi volt a szarvasi közönség: a szünidős játéknapokon összesen kb. kétszázötvenen, a rajzfilmünnepen pedig mintegy százötvenen fordultak meg.

Nyílászárók javítását ígérő csalók járják a várost

Pár pillanat múlva se hadnagy, se koffer, se puccer