in ,

Remélhetőleg hamarosan lendületet vesznek az újabb szarvasi fejlesztések

Üres dobozok között lépdeltek a képviselő-testület tagjai november 16-án. Az önkormányzat szokásos bejárását ezúttal a Tessedik Sámuel Múzeum falai között kezdte, ahol csupasz falak, ürességtől kongó termek és szállításra váró múzeumi tárgyak fogadták őket. Minden terem az embert próbáló költözés nyomait hordozta magában, hiszen a régészeti anyag több mint százezer tárgyat, a néprajzi mintegy 50-60 ezer darabot, a történeti pedig kb. 1500-2000-et foglalt magában. Továbbá biztonságos körülmények közé került a 39 ezer kötetet számláló Régi Gyűjtemény is. A feladat nagyságát jól tükrözi, hogy ez utóbbi mozgatásához összesen 400 dobozt használtak fel.

– Nagyon szigorú szakmai szempontok szerint dolgoztunk, minden területnek volt egy szakmai felelőse. Pontosan dokumentálva vittünk át mindent az új helyszínekre, a Mittrovszky-kastélyba, a Ruzicskay Alkotóházba és a régészeti raktárbázisba. Ügyeltünk a biztonságtechnikai szempontokra is. A kastély minden ablakát bezártuk, az ajtókra biztonsági berendezést szereltünk. A belső és a külső részen mozgásérzékelőket helyeztünk el, valamint összesen nyolc kamera figyeli az épületet – osztotta meg a több mint egy hónapon keresztül húzódó költöztetés részleteit Roszik Zoltán igazgató.

A képviselők először a Régi Gyűjtemény helyszínét szemrevételezték, majd körbejárták az intézmény valamennyi termét. A fejlesztésnek köszönhetően kinyíltak azok a terek is, amelyeket eddig raktárként vagy restauráló helyként, a látogatóktól elzártan funkcionáltak.

Ezt követően a városvezetők a régi tűzoltóság épületénél tettek látogatást, ahová a napokban a Szarvasi Család-és Gyermekjóléti Központ költözött.

– A közbeszerzésünk még egyik beruházás esetén sem befejezett. Mind a két intézményünk felújításánál többet kérnek a kivitelezők, mint amennyi pénzünk van. Ez kétoldalú munkát vetít előre. Egyrészt a pályázóknak kell átértékelniük az ajánlatukat, másrészt nekünk is át kell tekintenünk, hogy hol tudnánk spórolni az elvégzendő feladatok közül. Ezeket esetleg később, más pályázatból vagy saját erőből valósítanánk meg – tájékoztatott a projektek jelenlegi állásáról Babák Mihály polgármester.

Tóth Tamásné intézményvezető körbevezette a képviselőket az átmeneti működési helyként szolgáló épületen. Elmondta, bár a munkavégzésük színterei némileg beszűköltek, sikerült kialakítani a három szakfeladathoz szükséges környezetet. Néhány villanykapcsoló beszerelését leszámítva befejeződött a költözés, hivatalosan pedig november 15-től kezdték meg az új helyszínen a tevékenységüket.

Mint arról korábban már többször írtunk, a Tessedik Sámuel Múzeumot érintő fejlesztés összege 472 millió 353 ezer Ft, amely 100 %-os intenzitású. Ebből 315 millió jelenti az építés és a felújítás költségét, 58 millió Ft-ból eszközbeszerzés történik. A Szarvasi Család- és Gyermekjóléti Központ 150 millió Ft-ból szépülhet meg, valamint a nyertes projekt része egy kilencfős mikrobusz is.

A település első embere elmondta, a közbeszerzéshez elsősorban helyi és környékbeli cégek kaptak meghívást. Bízik benne, hogy a folyamat felgyorsul, és december közepén szerződést tudnak kötni a nyertes vállalkozásokkal.

Bődi Etelka és Szöllősi Mátyás

A képíró Szöllősi Mátyás volt az Íróklub vendége szombaton

Gyermekkorunk kedvencét vitte színre a Harlekin Bábszínház