in , ,

Földesi Zoltán szerint nincs miért bocsánatot kérnie a településektől

Földesi Zoltán
Földesi Zoltán

Az országos politikai ügyek helyett inkább a helyi közéleti események voltak túlsúlyban Földesi Zoltán legutóbbi sajtótájékoztatóján. Bevezetésként néhány nagy port kavart ügyre hívta fel a figyelmet, elsőként a Mezőkövesden és térségében elért üzemanyagár-csökkentésre. Az elmúlt 27 év egyik legnagyobb botrányaként aposztrofálta, hogy Tállai András, adóügyekért felelős államtitkár közbenjárására a Mol mérsékelte az árait. Ráadásul mindehhez Orbán Viktor miniszterelnök is gratulált.

Elmondta, a szocialista országgyűlési képviselők nem hagyták szó az ügyet. Cinizmusuknak hangot adva minden választókerületben lefényképezték az egyik Mol kút árait, és egyesével elküldték a szolgáltatóhoz. A csatolt levélben továbbá arra kérték a vezérkart, hogy az előző példához hasonlóan járjanak el náluk is.

Nem rejtette véka alá ellenérzését azzal kapcsolatban sem, hogy a felcsúti polgármesternek egy év alatt 60 milliárd Ft-tal nőtt a vagyona, ill. hogy felavatták Szombathely legújabb, 15 milliárd Ft értékű stadionját és sportcsarnokát. Pikírt megjegyzést tett arról, hogy a nyitómérkőzésen a szombathelyi Haladás és a horvátországi Osijek csapata csapott össze, az egyik a Switelsky, a másik pedig az MM – Mészáros Lőrinc – és a Duna Aszfalt színeiben. Aggodalomra ad továbbá okot szerinte, hogy az ünnepség óta még senki sem tette be a lábát az épületkomplexumba, mivel nincs, aki üzemeltesse.

– Ebben az országban olyan dolgok történnek, hogy az embernek az esze megáll. Beleöltek annyi pénzt ebbe a dologba, amit hogyha pl. az egészségügyre fordítottak volna, akkor néhány komoly feladatot meg lehetett volna oldani belőle vagy akár a műszerezettséget javítani.(…) Mindeközben a térség országgyűlési képviselője azt mondta, hogy legyünk büszkék, mert valószínű azért kaptuk, mert jók voltunk. Az embernek az esze megáll! Ezek szerint itt Szarvason is egy kicsit jobbnak kellene lennünk, mert ide nem nagyon csordogálnak a pénzek. Ami van, azon pedig összeveszünk – kommentálta némi iróniával a történteket.

A kifizetett nyugdíjprémiumra és különbözetre utalva úgy fogalmazott: „megy a szavazatok megvásárlása a nyugdíjasok körében”. Emlékeztetett, az előbbit 2009-ben a Bajnai-kormány ideje alatt vezették be, kifizetése azonban a gazdasági válság miatt gátakba ütközött.

Kitekintésként érintette a göteborgi csúcsot, ahol 28 ország tagállamai – köztük hazánk is – írták alá a szociális jogok európai pillérét létrehozó nyilatkozatot. A dokumentumban 20 kulcsfontosságú elvet és jogot határoztak meg a méltányos alapon és jól működő munkaerőpiacok és jóléti rendszerek alátámasztására. Földesi Zoltán a miniszterelnök „pávatáncának, kettős beszédének, az ország hülyítésének” újabb jeleként értékelte, hogy az EU-csúcsról hazaérve Orbán Viktor merőben más hangot ütött meg, Brüsszelt és a migránsokat célkeresztbe állítva.

Rámutatott, az ország kétharmada kormányváltást akar, a változás lehetősége pedig küszöbön van. Az állampolgárok feladata, hogy 2018 áprilisában kinyilvánítsák véleményüket, és elmenjenek szavazni.

Az MSZP háza tájáról szólva nyomatékosította, a párt parlamenti képviselői minden eszközt megragadnak, hogy felnyissák az emberek szemét. Emellett advent időszakában gondolnak a rászorulókra is, és idén is meghirdetik szokásos, karácsonyi gyűjtőakciójukat. A felajánlásokat helyben december 10-ig lehet eljuttatni a párt irodájába, a Kossuth utca 30. szám alá.

A helyi közéleti eseményeket illetően említést tett a múlt heti testületi ülés előtti bejárásról is. Ennek keretében két, fejlesztés előtt álló intézményben, a Tessedik Sámuel Múzeumban és a Szarvasi Család-és Gyermekjóléti Központ ideiglenes székhelyén. Aláhúzta, egyelőre egyik fejlesztésre sincs meg a teljes forrás, de az önkormányzat folyamatosan keresi a megoldási lehetőségeket.

Elmondta, a testület ezúttal 7 napirendet, 8 zárt ülési napirendet és 29 bejelentést tárgyalt. Elfogadták egyebek mellett a település jövő évi költségvetési koncepcióját. Véleménye szerint a jelenlegi kormányzat „nagyon rövid gyeplőn tartja az önkormányzatokat”, de előrelátóan az összeg elég lesz Szarvas kötelező és önként vállalt feladatainak a teljesítésére.

Beszélt az önkormányzati hivatalokban jelentkező komoly bérfeszültségekről is, amelynek elsődleges oka, hogy 2009-ben volt utoljára béremelés a hivatalokban. Hozzátette, a Lázár János által vezetett miniszterelnökség a kormányszervek és a megyei közigazgatási dolgozók bérét rendezte, az önkormányzatok kimaradtak a sorból. Ez azt vonta magával, hogy a bérek egyre inkább kiegyenlítődtek, és egy felsőoktatási végzettséggel rendelkező, pályázati vagy komoly háttérmunkát végző szakembereknek jelentős anyagi elmaradásaik vannak a vállalkozói szférával szemben.

Kitért két egyéni képviselői indítványra is. Az egyik a hulladékgazdálkodásra vonatkozott, a másik pedig a gyülekezési helyi rendelet kérdéskörét feszegette.

Szóba hozta a kistérségi együttműködési megállapodást is, amelynek kapcsán Molnár József, Csabacsűd polgármester arra kérte az érintett feleket, hogy a csabacsűdi idősek otthonát vegyék ki a rendszerből. Mint mondta, a testület támogatta a felvetést, mivel nincs annál fontosabb, mint hogy az ott élők helyzete megoldott legyen. Ezzel együtt megjegyezte, nem normális, hogy egy 21. századi európai, jogállamnak tartott demokráciában nem az állam, hanem az egyház a dominánsabb több tekintetben, pl. a szociális szférában.

Ennek kapcsán utalt Molnár József sajtóközleményére, amelyben bocsánatkérésre szólította fel a legutóbbi sajtótájékoztatón elhangzottak miatt. Erre reagálva Földesi Zoltán elsőként Szakács Jánosnétól, Örménykút polgármesterasszonyától kért bocsánatot, mivel a TOP-os döntéseket illetően tévesen a települést is megnevezte.

Mindazonáltal tényekkel támasztotta alá azt az állítását, mely szerint két pályázatot – 520/2017.7.31. és 521/2017.7.31 – csapadékelvezetésre és kerékpárútra vonatkozó fejlesztést vissza kellett vonniuk azért, mert máshogy osztották el a forrásokat.

– Kedves Molnár József polgármester úr! Szarvasnak és Békésszentandrásnak lesz kerékpárútja, önöknek pedig nem. A települések és a Békés Megyei Önkormányzat külön megállapodott ez ügyben, és már a tervezés időszakában járunk.(…) Elnézést, hogy a sajtón keresztül tamáskodom, mivel az sem biztos, hogy a polgármester úr írt. A Facebook bejegyzések alapján ugyanis némi kis idegenkezűséget vélek felfedezni a sajtóközleményben. Lehet, hogy az országgyűlési képviselő irodáján íródott ez a közlemény, csak Ön adta a nevét hozzá. Ezzel együtt kívánom a környező településeknek, hogy legyenek sikeresek az elképzeléseikben – reagált az elmúlt hónap történéseire.

Hozzátette, az említett sajtóközleményt azért nehezményezte különösen, mert országgyűlési képviselőként mindent megtett a térség fejlődéséért. Ebben az időben kapott egy oklevelet és egy kisplasztikát Csabacsűdtől, amelyben a fáradozásaiért mondanak köszönetet.

Zárásként kellemes adventi készülődést kívánt mindenkinek, melynek első közös állomása december 3-én, a városi gyertyagyújtás lesz.

Szemerédi Bernadett és Széplaky Géza

Hotel Menthol Szarvason: Klipszként Szemerédi Bernadett, Prézly, a miniszterként Széplaky Géza

Közösségépítés és hagyományőrzés siratói módra