in ,

Hajrá, Tessedik Táncegyüttes!

A Fölszállott a páva néptánc tehetségkutató november 24-i elődöntőben drukkolhatunk a Tessedik Táncegyüttesnek. A szarvasi csoport sikeresen túljutott az előzsűrizésen és a területi válogatón, pénteken 20.25-től pedig a Duna Televízió élő adásában bizonyíthat.

Csasztvan András, a Szarvasi Hagyományőrző Közalapítvány elnöke az előzményekről szólva elmondta, a bemutatkozás az idei – ötödik – évadra érett meg. A műsor elindításakor ugyanis a fő cél leginkább a Kárpát-medencei népművészet előtérbe hozása, a magyarságtudat erősítése és a határon túli közösségek megismertetése volt. A gyermekeknek kiírt Páva esetében pedig az a tény is közrejátszott, hogy hosszú éveken keresztül az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület szakmai tanácsadó testületi tagjaként működött közre, amely egyúttal a műsor szakmai háttérbázisát adta, vagyis nem szerette volna, ha esetlegesen elfogultság gyanúja merüljön fel. Mindemellett mérlegelték az esélyeket is, és úgy látták, a fiatalok esetében mostanra állt össze egy versenyeztethető csapat, akinek esélye lenne az élő adásba kerülésre.

Rámutatott, egy-egy ilyen megmérettetés komoly anyagi kiadást is jelent. Szerencséjükre az egyik előválogató színhelye Szarvas volt, ezáltal ekkor az utazási költséget megtakarították. A folytatás azonban magával vonja egyebek mellett a többnapos fővárosi tartózkodás és az új viseletek készítésnek kiadásait is.

– Egy-egy Pávát több százezer ember néz végig, és nemcsak a Kárpát-medencében, hanem eljut a világ távolabbi részein élő magyar közösségekhez is. Éppen ezért nem mindegy, hogy egy település neve elhangzik-e. Ez akár marketing és turisztikai szempontból is fontos lehet, még akkor is, ha nem ez az elsődleges cél. Másrészt pályázati források is nagyban függnek attól, hogy egy adott népművészeti közösség jelen van-e egy ilyen versenyen – érzékeltette a tehetségkutatóval járó előnyöket is.

Jó példa erre a Csoóri Sándor Program, amely Kárpát-medencei népművészeti közösségeknek nyújt anyagi segítséget, összesen 2,5 milliárd Ft értékben. Ez mintegy kétezer csoportot takar, melyek közül egy ötszintű szempontrendszer alapján választják ki a támogatásra érdemeseket. A rangsorban a legelőkelőbb helyen azok néptánccsoportok állnak, amelyek fesztiválokon vesznek részt, minősülnek, és szakmai társadalmi tevékenységeket folytatnak. Ebbe a kategóriába sorolható a Tessedik Táncegyüttes is, a támogatások lehívásának esélyét pedig a Fölszállott a páva c. műsorban való szereplés is erősítheti.

– Nem mindegy, hogy az adott népművészeti közösség teszi a dolgát idehaza, de nem tud róla senki semmit, vagy meg tud mutatkozni megfelelő színvonalon – foglalta össze elindított program alapkoncepcióját a közalapítvány vezetője.

Az előzsűrizésén az ítészek a tavalyi minősítő műsor néhány koreográfiáját tekinthették meg videófelvételről, a területi válogatón a Tessedik Táncegyüttes négy párosa palatkai anyagot mutatott be. A legnagyobb dilemmát a későbbiekben az jelentette, hogy hány párral és kikkel folytassák a versenyt.

– A nagy kérdés az volt, hogy fölvállaljuk-e a nagy létszámú, 12 párból álló produkciót, vagy megpróbáljuk a legjobbakat elvinni, s mutassunk velük olyat, ami közelít a hivatásos táncos színvonalhoz. Végül ez utóbbit választottuk. Ebből kifolyólag 6-7 pár kerülhetett szóba. Természetesen többször leültünk a csapattal erről beszélgetni, remélem, mindenki elfogadta az érveinket, és nem lesz belőle szakmai feszültség – magyarázta a döntés okait.

Az elődöntőben fellépő hat páros dél-alföldi táncot mutat be. A koreográfia kiválasztásánál figyelembe vették azt, hogy a korábbi évek tapasztalatai alapján a zsűri főként a saját régióból hozott táncanyagot értékeli. Ez esetben egy tágabb régióra esett a választás, a bemutatásra kerülő táncok Csongrád megyében gyűjtött, a Magyar Tudományos Akadémián is megtalálható archív felvételek anyagát tartalmazzák.

A Tessedik Táncegyüttes művészeti vezetője Vallach Gábor, a tánckar vezetői pedig ifj. Csasztvan András és Bakró Erzsébet. A táncosok között szerepel Ökrös Dánel, Pozsgay Nóra, Hankó Tamás, Bakró Gabriella, Oláh Márkó, Nemcsényi Alíz, Rusvai Márton, Nyemcsok Dorka, Horváth Dániel és Csaszvan Zsuzsanna. A táncokat ifj. Csaszvan András és Szabó Gabriella tanították be.

– Benne vagyunk a legjobb tizenkettőben, mégpedig határon túli együttesekkel együtt Az, hogy az öttagú zsűri, akikből csak ketten értenek igazán a néptánchoz, mit fog reagálni, kiszámíthatatlan – latolgatja a pénteki adás esélyeit a közalapítvány elnöke.

A zsűri elnöke ezúttal is Sebő Ferenc Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze lesz. Idén is szerepel a bírálók között Sebestyén Márta Kossuth-díjas énekes és Agócs Gergely néprajzkutató, népzenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa. Visszatér a zsűribe Diószegi László történész, koreográfus, a Martin György Néptáncszövetség elnöke, valamint Zsuráfszky Zoltán Kossuth-díjas táncművész, koreográfus is. A második elődöntőben a Tessedik Táncegyüttes további két táncegyüttessel – a salgótarjánival és kalotaszegivel – együtt lép fel, amelyek közül csak egyikük juthat tovább a december közepén megrendezésre kerülő középdöntőbe.

Polák Ferenc

Polák Ferenc, Zsilett szerepében bizonyít

Kabátosztás Márton napján