in ,

Római vakáció, avagy egy filozófia professzor élményei az örök városban

Dr. Karikó Sándor
Dr. Karikó Sándor

A világ olyan, mint egy nagy könyv. Ha nem utazunk, azt jelenti, mintha csak egy lapját ismernénk meg – ez a Szent Ágoston tollából származó gondolat vezérli dr. Karikó Sándort utazásai során. A főiskolai tanár, filozófia professzor a szó szoros értelmében világutazó, hiszen járt már Amerikában, Brazíliában, Argentínában, Tanzániában, Uruguayban, Indonéziában, Bali-szigetén, Thaiföldön, Szingapúrban, európai célpontjait pedig nehéz lenne a teljesség igényével felsorolni. Amikor nem utazik, tanít, szabadidejében pedig előadásokat tart a szakterületével vagy utazási élményeivel kapcsolatban.

A csillagok szerencsés együttállásának köszönhetően idén nyáron a munkája és a hobbija összefonódott. Egy világkongresszus keretében Rómában nyílt lehetősége előadást tartani, amelyet követően több napot szánt az „örök város” épített örökségének megismerésére.

– Az a szokásom, bárhova megyek, igyekszem a város nevezetességeivel is megismerkedni. Előtte felkészítem magam különböző szakkönyvekből, így tudom, hogy mit, miért és hogyan lehet a lehető leggyorsabban megtekinteni. Rómának olyan történelmi és kulturális aurája van, hogy lehetetlen, hogy ne magával ragadjon mindenkit – idézi fel az alig néhány hónappal ezelőtt tett utazás élményeit.

Elmondta, kirándulásai során törekszik arra, hogy néhány templomba is betérjen, amit ez esetben nem nehéz megvalósítani. Rómában ugyanis mintegy 390 templom található, ebből kb. 80 Mária-templom és négy bazilika. Emellett a múzeumokba is rendszeresen betér, ami Róma esetében egyet jelentett a Vatikáni Múzeummal. Elárulta ugyan, hogy ezt egy korábbi utazása során járta végig tüzetesen, de arra biztatott mindenkit, hogy eljutva egyszer az olasz fővárosba ezt semmiképp se hagyja ki.

A Városi Könyvtárban tartott előadás az „Úton” című sorozat idei évi utolsó állomása volt. Az érdeklődők ezúttal sem egy hagyományos értelemben vett ismertetőnek lehettek részesei, hanem egy olyan szubjektív élménybeszámolónak, amelyet átitatott a reneszánsz kor fellegvára iránt érzett őszinte rajongás.

Az előadó elmesélte, hogy római vakációja során ellátogatott többek között a piactérre – Campo dei Fiori -, ahol Giardano Bruno szobra áll. A haladó gondolkodású filozófust több mint 400 éve ezen a helyen érte a máglyahalál. Dr. Karikó Sándort magával ragadta az egykori gondolkodó akaratereje, aki hét év kínvallatás után sem vonta vissza tanait. Úgy véli, körültekintően szemlélődve Róma számos üzenetet hordoz az utókornak, a művészetekre és kultúrára fogékonyak pedig szivacsként szívhatják magukba az új ismereteket.

Érdekességként elmondta, a nevezetességek mellett Rómában jártunkban semmiképp se felejtsünk el megkóstolni egy igazi olasz kávét. Ha pedig a számos márka közül épp az Illyre esik a választásunk, gondoljunk arra temesvári születésű magyarra, aki nyugaton próbált szerencsét. Triesztben nyitott vállalkozást, és rövid időn belül kikísérletezte azt a kávét, amit róla neveztek el. A termék néhány év múlva olyan népszerű lett a településen, hogy megnyílt az út a család számára a közélet felé is: a fiát megválasztották polgármesternek.

Dr. Karikó Sándor több mint 900 fotót készített, amiből 240-t tárt a közönség elé. A Városi Könyvtárban idén már harmadjára járt, de minden bizonnyal nem utoljára.

Ragány Misa

Ragány Misa, Bringa szerepében

Dósa Zsuzsa

Csacsacsa egy kicsit Dósa Zsuzsa is