in , ,

Földesi: 2017 a jövő évi választásokról szólt

Földesi Zoltán
Földesi Zoltán

Nem csak jókívánságokat tartogatott Földesi Zoltán az idei év utolsó sajtótájékoztatójára. Az MSZP helyi szervezetének elnöke kritikusan tekintett vissza az elmúlt hónapokra, és előrevetítette a 2018-os év lehetséges forgatókönyveit is.

Véleménye szerint 2017-ben minden a jövő évi választásokról szólt. Orbán Viktor mindent alárendelt a 2018-as győzelmének, a különböző propagandák – migránsozás, sorosozás – pedig azt szolgálták, hogy elfedjék a társadalom egyre nagyobb méreteket öltő problémáit. Nyomatékosította, továbbra is világosan kirajzolódik a miniszterelnök kettős játéka, ami pl. a Jean-Claude Junckerrel váltott „brezsnyevi csókban” is megnyilvánult.

Azt látja, hogy kettészakadt az ország. A magyarok elenyésző hányada folyamatosan gazdagodik, közben pedig százezrek szegényedtek el, vesztették el gyermekeik jövőjét. Ennek részeként gőzerővel folyik a pénzek lenyúlása és a „csókosok” megsegítése. Az elmúlt ciklusban ennek a szűk rétegnek több emblematikus figurája is kinőtt, köztük Mészáros Lőrinc, Garancsi István, Matolcsy György, valamint a miniszterelnök veje, Tiborcz István is. Meggyőződése, hogy vissza kell adni az embereknek a reményt, ami jövőre a kormányváltó erők és a baloldal feladata lesz.

Mindeközben az a tendencia is jól látható, hogy hazánk az EU-n belül szinte minden paraméterben az utolsó, és elvesztette a hitelét Brüsszellel szemben is. S bár a GDP várható növekedését 3,8 % -ra prognosztizálják, azt is látni kell, hogy az EU-ból érkező források nélkül mindez 2 % alatt maradna. Ennek egyenes következménye, hogy Magyarország 2020 legnagyobb vesztese lehet, amennyiben nem változtat a politikáján.

– 27 év alatt, a szabad választások első fordulója óta nem történt olyan, mint amit a magyar kormány az egyik parlamenti párttal művelt. A Jobbik valóban csalt ebben a plakátügyben, de korábban megtette ezt – nem is ilyen mértékben – a Fidesz is. Tudják, a Szarvasról elszármazott díszpolgárunk, a körzet korábbi többszörös képviselője, az ÁSZ jelenlegi vezetője kormányzati megrendelést hajtott végre. Félreértés ne essék, törvényszerű, amit csinált, csak épp nagyon átlátszó – kommentálta a legutóbbi, komoly társadalmi visszhangot kiváltó esetet.

Házuk tájáról szólva elmondta, az MSZP számára nagyon ellentmondásos volt az év. Noha sok kezdeményezésük akadt, a kormányzat gyakran ellehetetlenítette a munkájukat, az országos és megyei médiumok felvásárlásával pedig beszűkítette a kommunikációs terüket is.

Emlékeztetett a Botka Lászlóval megkezdődött összefogási törekvésekre, amelyek sajnos nem jártak sikerrel. Meglátása szerint a párt egykori miniszterelnök-jelölt „jót akart, jót lépett”, de mivel mindenhonnan – még belülről is – támadásokat kapott, lemondott. Az elmúlt hónapok a baloldali pártok közötti taktikai csatákkal teltek, amelyek remélhetőleg legkésőbb februárra rendeződnek. Ezzel ellentétes esetben azonban szerinte a balodalt fogja terhelni a kormányváltás kudarca.

Röviden szólt az MSZP választási programjáról is, amely kb. 40 oldalon keresztül taglalja a párt elképzeléseit és azok hátterét. Rámutatott, a jövő évi választásokon 106 egyéni jelölt indul, de mindenhol csak egyetlen baloldali jelöltet szeretnének állítani. A füzet a Tegyünk igazságot! címet viseli.

Helyi vizekre evezve összefoglalta az elmúlt testületi ülés eseményeit. A képviselők összesen 7 napirendet, 27 bejelentést és 10 zárt ülési anyagot tárgyaltak.

Köztük két napirend is foglalkozott a hivatali dolgozók bérével, amelyet 2008 óta nem rendeztek. Az önkormányzat úgy döntött, megoldást keres a problémára, és saját költségvetése terhére emelni meg a béreket. Ezzel együtt azt is látni kell, hogy sok szférában bérfeszültség van. Az egyik legaggasztóbb területet az egészségügy jelenti, ahol az orvosok esetében érzékelhető az emelés, az asszisztencia és a dolgozók többsége azonban nagy elmaradásban van.

Említést tett a helyi adóbevétel összetételéről is. A teljes bevétel 844 millió Ft-ot tesz is, amelynek négyötöde – 640 millió Ft – iparűzési adóból származik, a maradék pedig lakossági befizetésekből. Ezzel együtt azt is látni kell, hogy a kormány az egyik kezével adott, a másikkal elvett, mivel a települések adósságának felszámolása terhére a befizetett adóforintok kevesebb, mint fele marad az önkormányzatoknál.

A döntések között több támogató határozat is született. A Ciprus Étterem előtt jövőre pl. egy nagyméretű tábla kerül kihelyezésre, amely turisztikai célokat szolgál. Emellett a GYSZC Székely Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma által benyújtott energetikai célú pályázatok megvalósításához, a Mindenki karácsonyához és a Rendszerváltás Szarvason című kiadványhoz is anyagi forrást nyújtottak.

Örömét fejezte ki a Tessedik Sámuel Múzeum megkezdődött fejlesztésével kapcsolatban is, amelynek terveit lehetőségük volt megtekinteni. Úgy véli, a beruházás következményeként egy olyan interaktív, modern intézmény jön létre, ami miatt sokan messziről is el fognak Szarvasra látogatni.

Összességében úgy látja, hogy a település számára gazdag volt a 2017-es év, az itt élők sokat dolgoztak, amelynek meg is lett az eredménye. Az elmúlt hónapokat színház-és sportsikerek tették emlékezetessé, noha a veszteségek sem kerülték el teljesen a várost.

Zárásként megfogalmazta, az ünnepi kettős érzések között telik. Egyrészt az elcsendesedés kerül előtérbe, másrészt pedig már a következő évi politikai választás előszele is érzékelhető. A tét nem kevesebb, mint az, hogy Európa vagy a tőle elrugaszkodott autokratikus rendszert választja-e az ország.

Az év végére való tekintette mindenkinek áldott, békés ünnepeket kívánt, Goethe szavait hívva útravalóul: Tetteidnek tudjál örülni, más tetteit tudd megbecsülni; főként ne gyűlölj egy embert se, s a többit hagyd az Úristenre.

Mézédes közgyűlés

Már más a piac Nélküle… – In memoriam Miklós József