in , ,

Nagykorúvá érett a vidám évbúcsúztató koncert

Tizennyolcadik alkalommal búcsúztatta fúvósmuzsikával az évet a Szarvasi Fúvószenekar és a Hagyományőrző Rezesbanda.  A Kozák Lajos Szarvas Város Fúvós Kultúrájáért Alapítvány égisze alatt működő együttesek teltházas koncertje bizonyította, hogy a közel két évtizedes munkájuk beérett, a helyi közönség pedig számon tartja az évek alatt állandósult december 29-i időpontot.

A hangverseny első felében elsősorban 20. századi zeneművek csendültek fel, közülük több olyan, amelyet alapvetően nem fúvós hangszerekre írtak, kiváló hangszerelésük miatt azonban előszeretettel tűzik műsorra őket. Mindemellett számos népszerű átiratot is elhangzott, köztük a Dirty Dancing című film egyik betétdala, a Beatles legnagyobb slágere, a Yesterday, a jókedvre hangoló Csiripelő madarak kezdető szerzemény, valamint az USA déli államaiban született műfaj, egy Charleston. De a klasszikus műfajok kedvelői sem maradtak zenei élmény nélkül: a fúvószenekar játszott egy polkát, egy keringőt és James Last örökzöldet is.

– Nehéz minden évben megújulni, de úgy érzem, eddig sikerült. Az elmúlt 18 év kitűnő zenei alapot szolgáltatott mindehhez, de évről évre új darabokkal is megörvendeztetjük a közönséget. Véleményem szerint a mi dolgunk legfőképp a zenei nevelés, vagyis megmutatni a jó és a rossz zene közötti különbséget, és néhány önfeledt órát szerezni a hallgatóságnak – fogalmazza meg ars poeticáját Szabados-Tóth Gábor művészeti vezető.

A koncert egyik állandó momentumaként a zene mellett a vers is helyet kapott az esten. Mester Dóra előadásában két költemény hangzott el, amelyet Kiss Mihály István – a zenekar korábbi tagja – kifejezetten erre az alkalomra írt. Az egyikben az Ó évtől vesz búcsút, a másik pedig az elkövetkezőkre fogalmaz meg jókívánságokat.

Szonett szilveszterre

Mit mondhatnék az év utolsó napján?
A régi dalok már elhangzottak;
mit hajdani Nagy Tollak leróttak,
minden halló Fülben muzsikáltak már.

Hát mit is mondhatnék? Mi újat lehet,
s mi újat szabad leírni nekem,
ha Magyar földbe óhajom vetem?
– én, a festő kezében apró ecset –

Azt írom neked, ki ezt most hallhatod:
termékeny életed fessék nyarak,
s vidáman zengjen minden dalod!

Azt kívánom, jó sorsod legyen, csodás!
Kegyelem fogadjon, gyöngéd szavak,
s legyen távol a végállomás.

Az est műsorvezetője ezúttal is Szigeti Anna volt, aki a műsorszámok felkonferálása mellett rövid beszélgetést folytatott Szabados-Tóth Gáborral és Vári Ferenccel, az alapítvány elnökével. Szó esett többek között az együttzenélés öröméről, a dalválasztásokról, valamint betekintést kaphattak a nézők a szervezet működésébe is.

Vári Ferenc a hangverseny után egy kulisszatitkot is megosztott. Érdeklődésünkre elmondta, tubás „karrierje” legutóbb 7 éve indult, amikor azzal a kéréssel hívta fel a zenekar vezetője, hogy tíz nap múlva szüksége lenne egy tubásra egy karcagi fellépéshez. Az idő rövidsége mellett a megvalósítást az is nehezítette, hogy akkor már közel másfél évtizede nem vette a hangszert a kezébe. Mégsem mondott nemet. Végül a fellépés olyan jól sikerült, hogy a végén a közönség egyik tagjától külön gratulációt kapott. Mint kiderült, az illető hivatásos zenész volt.

Az első rész végén a fúvószenekar filmdalokkal búcsúzott. Egyebek mellett a Szörny Rt., a Postás és a Csillagok háborúja betétdalait is meghallgathatta a közönség.

Az est második felében a hagyományos tót lakodalmak elevenedtek meg a Rezesbanda és a Tessedik Táncegyüttes közreműködésével. A múltidézés Mótyán Tibor, Szarvas város díszpolgárának tolmácsolásával történt, aki évtizedeken keresztül násznagyként és zenészként is figyelemmel követhette az autentikus rendezvényeket. Elárulta, számára a legemlékezetesebbek a valamikori sátras lakodalmak voltak, ahol egészen a hajnalcsillag megjelenéséig mulatott a násznép.

A koncert latinos dallamokkal zárult, majd a színpadon több köszöntő hangzott el. Szabados-Tóth Gábort, Csasztvan Andrást és Mótyán Tibort követve az önkormányzat nevében Földesi Zoltán vezető főtanácsnok köszönte meg az emlékezetes estet, kitekintve pedig elismeréssel szólt a városban működő, kiemelkedő kulturális életről is. Zárásként összecsendültek a pezsgős poharak, amelyek remélhetőleg egy sikeres, boldogabb újesztendőt vetítettek előre.

Bohák Péter

Jól sikerült az elhagyott kutyák karácsonya Szarvason

Szemerkélő esősben búcsúztatták az óévet