in ,

Domokos díszpolgári címének visszavonását kezdeményezi a Jobbik

Gajdos Attila és Pálinkás Tamás
Gajdos Attila és Pálinkás Tamás

Sajtótájékoztatóval nyitotta az újévet a Jobbik helyi szervezete. Pálinkás Tamás, a helyi szervezete elnöke elsőként reagált az elmúlt hónapokban kiélesedett politikai történésekre, melynek célkeresztjében a Jobbik állt.

Mint ismeretes, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tiltott pártfinanszírozásnak minősítette, hogy az ellenzéki párt kedvezményesen áron plakátolhatott tavasszal. Összesen 331 millió 660 ezer forint nem pénzbeli vagyoni hozzájárulást fogadott el a Jobbik jogi személyektől, amely a párttörvény 2014. január 1-től hatályos rendelkezései szerint tiltott, nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül. Emellett a Jobbik központi költségvetésből juttatott támogatását a Magyar Államkincstár az ÁSZ által megállapított összeggel csökkentette. Így összességében a pártnak 662 millió forintos büntetéssel kell számolnia.

Pálinkás Tamás érzékeltette, a büntetés nagyságrendileg olyan, mintha egy egymillió Ft-os éves fizetéssel rendelkező átlagembert 3 millió Ft-ra bírságolnának meg. Véleménye szerint a Domokos László vezetésével meghozott döntés nem független, mivel egy korábban „pártkatonaként” szolgáló politikus vezényletével született meg.

– Mindenki látja, hogy kapálózik a Fidesz, mert fél. A Jobbikot, mint a legerősebb ellenzéki pártot próbálják ellehetetleníteni, és a kampányeszközöket kicsavarni a kezéből. Mivel az ÁSZ húzása annyira kiverte a biztosítékot, hogy még az ellenzék tagjai közül is többen felemelték a hangjukat, ők is kaptak egy nagyon szép csomagot büntetés gyanánt. A Jobbik válasza erre, hogy a szimpatizánsaitól megpróbálja összeszedni az összegnek egy részét. Nem egyszerű feladat, ezért kérek mindenkit, hogy támogassa a Jobbikot – hívta fel a figyelmet a párt előtt álló nehéz időszakra.

Utalt a Fidesz által kezdeményezett gyűjtésre is, ami meglátása szerint csak azt igazolja, hogy a kormánypárt háza táján „nagy a baj”. Mint mondta, nekik egyáltalán nincs szükségük a pénzre, de az így összegyűjtött összeg kampánycélokra és kommunikációs eszközként is kiválóan hasznosítható.

Végigtekintett Domokos László életútján is. Mint elhangzott, a szarvasi kötődésű államférfi közéleti pályafutását Békéscsabán, Fideszes alpolgármesterként kezdte, később pedig a képviselő-testületben a párt frakcióvezetőjeként tevékenykedett. 1998-2002 között az országgyűlésben frakcióvezető-helyettesként, majd 2010-ig országgyűlési képviselőként dolgozott. 2011-től napjainkig az ÁSZ vezetői feladatkörét látja el.

– Szarvasi díszpolgárként olyan emberekkel említik őt egy lapon, mint Kossuth, Jókai, Benka Gyula, Tessedik, Ruzsicskay és Melis György. Ilyen emberek közt önök szerint egy pártkatonának van helye? – szegezte a kérdést a sajtón keresztül a lakosságnak.

Hozzátette, nemtetszésüknek hangot adva kezdeményezni fogják Domokos László díszpolgári címének visszavonását.

Gajdos Attila önkormányzati képviselő az elfogadás előtt álló költségvetésről beszélt. A részletekről elmondta, több módosító javaslattal fog élni. Szerepelni fog köztük a Polgármesteri Hivatal dolgozóinak és a városvezetők teljesítményértékelésének a szétválasztása, abból a célból, hogy a jutalmazásokat a jövőben külön tudják kezelni. Emellett egy képviselői alapot is szeretne létrehozni, amely az önkormányzati képviselőknek nagyobb mozgásteret biztosítana. Ösztöndíjprogrammal segítené továbbá azokat a diákokat, akik Szarvason folytatják felsőfokú tanulmányaikat, azzal a szándékkal, hogy később hosszútávon is városban maradjanak.

– Ezeknek a javaslatoknak megvan a forrása, mindegyiket át lehet csoportosítani. Egy ilyen nagyméretű költségvetésben mindig van annyi mozgástér, hogy 5-10 millió Ft-ról lehessen másképp dönteni. Ez csak politikai szándék kérdése – vélekedett az önkormányzati képviselő.

Emlékeztetett, a korábban általa beterjesztett, 5 millió Ft-os orvosi ösztöndíjkeret és lakossági útépítésre vonatkozó javaslata is eredményes volt. Az utóbbi esetében már három utca lakossága fogott össze, hogy csökkentett – 25%-os – önerő mellett építsenek belterületi utat.

Zárásként érintette a szarvasi autóbusz közlekedést, ami jelenleg a DAKK Zrt.-vel kötött megállapodás alapján működik. Véleménye szerint a szolgáltatás „túlárazott”, és nem túl rugalmasan valósul meg a gyakorlatban, ezért felmerült az önkormányzati átvétel ötlete. A költségvetési háttér és az üzemletetés módja jelenleg kidolgozás alatt van, ezért bízik benne, hogy a második félévtől változások lesznek ezen a területen is.

Szarvason edzőtáboroztak a szabadfogású birkózóválogatott tagjai

Az U-13-asokkal kezdődött az idei teremlabdarúgó torna