in ,

Januártól színesben olvashatóak a szarvasi történések

Tatai László
Tatai László

Szerettünk volna haladni a korral – ezt a kézenfekvő választ adja Tatai László felelős szerkesztő arra a kérdésre, miért mozdultak el a színes nyomatatás irányába. Hozzátette, már régóta fontolgatják a váltást, magas költségvonzata azonban évekig késleltette a döntéshozatalt. Mint mondta, mostanra alakult úgy a „csillagok állása”, hogy lehetővé váljon a látványos váltás.

Elárulta, a 2002 óta irányítása alatt készülő sajtóorgánum az évek során több változáson ment keresztül. Emlékezete szerint eleinte A/3-as formátumban jelent meg. A digitális átállással párhuzamosan később a méret is megváltozott: a kisebb, A/4-es nagyság magával vont több tipográfiai módosítást, és a tördelésre is kihatott. Érzékelhető változások voltak továbbá a papír színében és minőségében is. Ez utóbbi egyébként a színes nyomtatás velejárójaként is jelentkezett: a lapot a szürke árnyalat helyett egy fehérebb tónusú papírra nyomtatják.

– Jelenleg ezer darab körül van a példányszámunk, ami az elmúlt 10-15 év tekintetében harmadára való visszaesést jelent. Ezzel sajnos nem vagyunk egyedül. A jelenség országosan is tapasztalható volt, a legtöbb esetben ráadásul drasztikusabb mértékben, mint nálunk. Az olvasottságot már nehezebben tudjuk lemérni. Átlagosan négy-, ötszörös szorzókat szoktak használni, s ha ezt vesszük alapul, akkor 6-8 ezer körül mozog a Szarvas és Vidéke olvasóinak a száma – részletezi az iránymutató számadatokat.

Mint ismertette, a megnövekedett kiadásoknak három oldalról találták meg a fedezetét. Egyrészt az önkormányzat novemberi testületi ülésén elfogadta a vállalkozói díj emelését, emellett az újság készítője a korábbinál több terhet vállalt, illetőleg az olvasóknak is magasabb díjat kell fizetniük a hetilapért. Ez 215 Ft helyett mindössze 35 Ft-tal többet, 250 Ft-ot jelent.

– Nagyon elégedettek vagyunk az önkormányzati lapunkkal – ismertette a települési önkormányzat álláspontját Hodálik Pál alpolgármester. A felelős szerkesztő tavalyi évi beszámolóján hangzott el először az elképzelések között a színes újságnak ötlete, az árakkal és a célokkal társítva.  Későbbiekben egy prototípust is láthattak belőle a képviselők, ami egyöntetűen elnyerte a tetszésüket. Ez részünkről egy 10-12%-os áremelést vont magával. Korábban ez 400 ezer Ft+Áfa havi támogatást jelentett, ami várhatóan 440 ezer Ft-ra fog növekedni.

Hangsúlyozta, a számadatok egyelőre nem véglegesek, mivel a médiakoncepció minden esetben az éves költségvetéshez igazodik. Erről pedig előreláthatólag februárban határoznak.

Tatai László elmondta, bár az első színes példányokat már sokan kézbe vehették, egyelőre kevés visszajelzés érkezett hozzájuk. A visszacsatolások azonban egytől egyig pozitívak, ami alátámasztja a munkájukat. Abban is bízik, hogy a látványosabb kivitel a jövőben magasabb olvasottságot eredményez, valamint új hirdetők érdeklődését is felkelti.

Az első színes újság – egyfajta karácsonyi ajándékként – már tavaly év végén megjelent, 2018-tól pedig minden héten színesben olvashatnak a szarvasiak a helyi eseményekről.

Több mint félmilliárd forintot nyert a város EFOP-típusú pályázatokon

Adventi Hírnök… utócsengésekkel