in , , , , ,

Samu Tamás Gergő a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje

Toroczkai László és Samu Tamás Gergő
Toroczkai László és Samu Tamás Gergő

Toroczkai László szerint egy kormány van és egy kormányképes ellenzék, amely le tudja és le is akarja váltani a jelenleg regnáló hatalmat. A Jobbik alelnöke a január 20-án, Szarvason tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a képlet tiszta, mivel Vona Gáboron kívül jelenleg nincs olyan miniszterelnök-jelölt a közéletben, aki méltó versenytársa lehet Orbán Viktornak.

A problémák között említette az egyre mélyebbre gyűrűző korrupciót, amelynek révén az EU-s forrásokat a saját holdudvarának gyarapodására fordította. Véleménye szerint soha korábban nem volt olyan „mocskos és hazug” kampány, mint amit az elmúlt hónapokban tapasztaltak. Úgy látja, az április 8-i országgyűlési választás az egyéni választókörzetekben fog eldőlni, ehhez pedig a minden eddiginél nagyobb létszámú bizonytalanok táborát kell meggyőzni.

A párt jelöltjeként Samu Tamás Gergőt mutatta be, akivel közös civil múlt kapcsolja össze. Utalt arra, hogy kezdetben a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagjaiként küzdöttek a céljaikért, később pedig jelöltjük politikai színtéren is bizonyított.

Samu Tamás Gergő elmondta, 25 éves múlt köti Szarvashoz. Végzettsége szerint politológus, két gyermek édesapja. Egy éven keresztül országgyűlési képviselőként is tevékenykedett, jelenleg pedig a Jobbik frakcióvezetője Békés Megyei Közgyűlésben. Meggyőződése szerint a térség környezeti adottságaiból és az itt élő dolgos emberekből kifolyólag sikerre van ítélve, sajnos azonban az elmúlt évtizedek politikája sok kárt okozott.

– Békés megye a leginkább elvándorlás sújtotta területe az országnak. A demográfiai mutatók szerint 10 év alatt 10%-kal csökkent a lakosság, amely részben a romló születési-halálozási mutatókból, részben az elvándorlásból adódik. A megoldásra jó eszköz a bérunió, amit tavaly augusztus 20-án indítottak el a Jobbik és szövetségesei. Reményeink szerint, ha megfelelő számú aláírás gyűlik össze, az Európai Bizottság már idén tárgyalhatja a kérdést – vázolta fel a párt válaszát a folyamat visszafordítására. Ez megoldást jelenhetne a fiatalok számára is. Egy átlagos fizetésből ugyanis nem lehet jövőt és családot tervezni, ezért sokan a fővárosban, Dunántúlon vagy határon túl próbálnak szerencsét.

Úgy véli, nincs olyan téma, amiben ne lenne a Jobbiknak feladata, a legkritikusabbak közé azonban a közbiztonságot és az egészségügyet sorolta. Ez utóbbi rendkívül alulfinanszírozott, orvoshiánnyal és a kórházak rendkívül rossz helyzetével súlyosbítva.

Ígérte, a Jobbik által kínált megoldások részleteit az elkövetkező időszakban fórumokon, sajtótájékoztatókon ismertetik.

Kérdésre válaszolva Toroczkai László kifejtette, a közvélemény-kutatási adatok ellenére még soha nem volt ennyire kiszámíthatatlan a választás végeredménye. Ennek okát az emberek egzisztenciális egy egyéb eredetű félelmében látja, ami mára odáig vezetett, hogy rendkívül magas azok száma, akik nem árulják el, kire adják voksukat. Hozzátette, érzékelhető egyfajta kormányváltó hangulat is, bár még az állampolgárok jelentős része nem tudja eldönteni, hogy ki mellé áll.

A javukra szól az is, hogy a kampánystratégák nem ismerik a magyar néplelket, a politikusok pedig elvesztették hitelességüket. Több példa volt rá, hogy a Fidesz önmagát járatta le, és „túltolta” a kampányt.

– Nem volt elég, hogy a média nagy részét uralják, a gazdasági, pénzügyi, pályázati rendszert uralták, jókedvükben még a Jobbikot is megbüntették. Ezt követően a többi ellenzéki párt elmarasztalása már csak pótcselekvés volt. Azt pedig mindenki tudja, hogy egy fideszes politikus vezeti az Állami Számvevőszéket, aki minden pártot ellenőriz, csak a kormánypártot nem – utalt a legutóbb nagy port kavart esetre.

Kitért a kormány zászlajára tűzött migrációs politikára is. Hangsúlyozta, alapjaiban egyetért a kerítésépítéssel – ami egyébként eredetileg az ő ötlete volt – a kettős beszéd és a „túltolás” következtében azonban az ügy akár a kormányzópárt kárára is válhat.

Ugyancsak újságírói kérdésre reagálva elárulta, a választások eredményétől függ az is, hogy kikkel tudnak együttműködni. Igaz, a párbeszéd már megkezdődött, egyelőre azonban semmilyen konkrét egyezséget nem kötöttek.

Először nyert díjat magyar lager sör a World Beer Idol cseh sörversenyen

A színház házhoz jött, avagy Bolond Istók a Vajdában