in ,

2018-ban is folytatódnak a munkahelyteremtést támogató pályázatok

Gaál Roland, a Szarvasi Járási Hivatal vezetője mint házigazda köszöntötte annak a munkáltatói fórumnak a résztvevőit, amit a 2018. január 6-án meghirdetésre került NFA-2017-2-KKV mikro-, kis- és középvállalkozások munkahelyteremtő beruházásainak támogatásáról rendeztek kedd délelőtt a hivatal körtermében. A terem kicsinek bizonyult az érdeklődők számához képest.

Dankó Béla országgyűlési képviselő felidézte, hogy tavaly mintegy 4 százalékkal nőtt a magyar gazdaság, a vállalkozók segítségével sikerült elérni, hogy az országos munkanélküliségi ráta a 2010-es 11,4 százalékkal szemben 3,8 százalékosra csökkent. A Szarvasi Járásban még jobb a helyzet, mert mint mondta, itt csak 3,6 százalék.

A 2014-ben indult ciklus kezdete óta Szarvasra uniós forrásokból folyamatában 14 milliárd forint került. A vidékfejlesztési forrásokból a megyébe érkező 28 milliárd forintnak a fele, több mint 14 milliárd a választókörzetében, a 2. számúban realizálódott.

– A gazdaságfejlesztési operatív program adatai szintén hízelgőek. Ott a 24 milliárdból, ami a megyébe érkezett, több mint 30 százalékot hoztak el a 2. számú választókörzet vállalkozásai és szervezetei. Ez mind-mind azt jelzi, itt nagyon nagy az aktivitás – jelentette ki.

2017-ben munkahelyteremtő és megőrző pályázatokra a megyébe félmilliárd forint érkezett, aminek a fele szintén a választókörzetben került felhasználásra. A ennek a programnak a folytatása volt a témája a délelőtti munkáltatói fórum.

Dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója elmondta, hogy minél több fórumon szeretnének tartani, amin el tudják juttatni információikat a vállalkozókhoz.

– A múlt hét folyamán alakítottunk meg egy munkacsoportot, ami a foglalkoztatási kérdéseket igyekszik megoldani, hiszen tudjuk azt a tendenciát, hogy sajnos Békés megye népessége is csökken, a foglalkoztatotti létszám is csökken, és hosszútávon ebben kívánunk olyan stratégiát kidolgozni, együtt dolgozva a kamarákkal, bevonva a munkavállalókat, a munkáltatókat, hogy választ tudjunk találni arra, hogy milyen szakmákat kell képezzünk, milyen lehetőségeink vannak megoldani ezt a problémát, hiszen most hogyha jól döntünk, jól cselekszünk, és jól határozzuk meg az irányt, akkor az elkövetkezendő tíz-tizenöt évre komoly kihatással tudunk lenni már most, a mai döntéseinkkel.

Pántya Imre, a Békés Megyei Kormányhivatal Társadalombiztosítási és Foglalkoztatási Főosztályának vezetője részleteiben ismertette a pályázati lehetőségeket és annak feltételeit.

A munkáltatói fórumot megtisztelte jelenlétével Bődi János, a Békés Megyei Kereskedelmi- és Iparkamar elnökhelyettese, és a város részéről Hodálik Pál alpolgármester is.

A képzeletbeli éremtábla élén a benkások

Találkozások a kultúrával, találkozások Sík Ferenccel