in ,

Ötödik alkalommal szervezték meg figyelemfelhívó akciójukat a mályvavirágosok Szarvason

Az idén 87 település vett részt országszerte az európai méhnyakrák megelőzési hét programsorozatában, amihez ötödik alkalommal csatlakozott saját Mályvanapjával Szarvas városa.

– Ez a nap a megelőzésre és szűrés fontosságára való figyelem felhívásáról szól, mondta Bartus Beatrix, aki 34 évesen maga is átesett a rák ezen formáján. – A megelőzésre azért, mert ez egy olyan betegség, ami védőoltással, illetve a hozzá szorosan kapcsolódó rendszeres szűréssel jó eséllyel megelőzhető. Felhívnám a figyelmet, hogy nem elég az, hogy ha valaki be van oltva, az nem száz százalékos biztonság. Nagyon fontos a rendszeres szűrés, illetve a rendszeres szűrésen kívül is nagyon fontos az, hogy ha magunkon érzünk valami változást, mi, nők, akár a vérzéssel, akár a görcsökkel kapcsolatban, azonnal orvoshoz kell menni, mert az idő a legfontosabb tényező ennél a betegségnél is. Minél koraibb stádiumban ismerik fel, annál jobban gyógyítható.

Járják az iskolákat, kiadványokkal készülnek, hogy miért fontos a nőgyógyászati szűrés. Mint általában, erre a rendezvényre is a fiatal lányokat várták volna, de nehéz őket megmozdítani, “hiszen ők még úgy érzik, hogy ők fiatalok, övék a világ, talán bele sem gondolnak, hogy fiatalon is érheti őket egy ilyen betegség, hiszen ez fiatal nőket is érinti”, fogalmazott az egyesület szarvasi tagja.

Az alapítvány felvilágosító, figyelemfelhívó munkájának a hatására vonatkozó kérdésünkre azt válaszolta, hogy a Mályvavirág öt évére vonatkozó statisztikák szerint egy pici emelkedés tapasztalható, amiben úgy gondolja, hogy az ő munkájuk is benne van. Az alapítvány munkája előbb-utóbb beérik, bár az orvosok véleménye szerint látványos eredmény eléréshez egy-két évtizedre lesz szükség.

Nagyon sok ilyen Mályvapont van, mint a szarvasi, szinte teljesen le van fedve az ország. Szarvason a Vasút utcán a védőnői szolgálatnál van az irodája, ahol felkereshetik azok a nők, akik hasonló problémával küzdenek.

– Mi a saját környezetünket buzdítjuk leginkább, aminek előbb-utóbb meg kell hogy legyen a hatása. Én hiszem és vallom, hogy mire egy betegségnek fizikai tünetei lesznek, azt mi lelkileg generáljuk magunknak. Nagyon sok függ az immunrendszertől, idegállapottól a belső békétől. Ha valahol probléma van mélyen bennem, az előbb-utóbb utat tör magának és testi, fizikai formában nyilvánul meg – fejezte be beszélgetésünket Bartus Beatrix, majd indultunk a megnyitóra, ahol a békéscsabai Kemény Gitárklub Mályvavirág dala után Novodomyszky Éva, a délután háziasszonya lépett az érdeklődők elé. Örömét fejezte ki, hogy az ismerős arcok mellett minden évben újabb és újabb arcokat is lát a közönség soraiban.

Lipcseiné Czifra Magdolna külön ez alkalomra írt Mályvavirágok című versét hozta el, majd Hodálik Pál alpolgármester mondta el gondolatait.

– Szarvas Város Önkormányzata nagyon szívesen mellé áll minden ilyen kezdeményezésnek, mint ahogy tettük ezt minden évben, és tesszük ezt a következőkben is – mondta alpolgármesterünk.

Örömét fejezte ki, hogy Szarvasnak úttörőszerepe volt a hálózat kialakulásában, hiszen az országban elsőként jött létre Mályvapont, illetve emlékeztetett arra, hogy városunk szintén az elsők között biztosította a 13 éves korú lányok ingyenes védőoltását, ami azóta állami programmá vált.

Biológia-kémia szakos tanárként tudja, hogy a hölgyek 80 százaléka életes során valamilyen kapcsolatba kerül a humán papillomavírussal, tehát óhatatlan, hogy ezzel a kérdéssel foglalkozni kell, de nem csak a hölgyek, de a vírust terjesztő férfiak körében is.

Tóth Icó, az alapítvány elnöke elmondta, hogy betegsége során Bettitől nagyon sok támogatást kapott.

– Mindegyikünknek van egy példaképe. Amikor olyannal találkozunk, aki a betegséget több éve túlélte, több éve gyógyult, amikor nehéz napjaink vannak, mert vannak nehéz napjaink, amikor egy kicsit jobban félünk az élettől, vagy megsuhint minket az élet elvesztésének a szele, akkor mindig jó valakire gondolni, mert hogy az erőt tud adni vagy abban, hogy el tudjuk hessegetni, és azt mondani, hogy ne már… menj tovább, hát ő is itt van, látod?!

Neki Betti egy ilyen, akire olyankor gondolni szokott.

Fontosnak tartotta hangsúlyozni az összefogás fontosságát és erejét, ami a figyelmet oly módon fókuszája a témára, hogy minél többen tegyenek azért, hogy a méhnyakrák egyszer “egy volt betegség legyen” Magyarországon.

Bartus Beatrix köszöntőjében felhívta a figyelmet az önmagunkra való odafigyelés fontosságára, mert ebben a rohanó világban egyre kevesebbet foglalkozunk önmagunkkal, és talán az ő betegségében is szerepet játszott a rohanó életmód, hogy azokra a jelekre nem fektetett olyan hangsúlyt, amik által már a szervezete, teste jelzett. Fiatal lányoknak szóló előadásaiban mindig felhívja a figyelmet arra, hogy vegyék a saját testük, szervezetük adását.

Bartus Betti után dr. Zákány Zsolt szülész-nőgyógyász kijelentette, hogy akkor már késő, amikor a test tünetekkel jelez, ezt a betegséget még a tünetmentesség állapotában kell felismerni. Csatlakozott Hodálik Pál alpolgármesterhez, hogy a felvilágosítást, megelőzés a férfi-nő komplexitásában kell kezelni.

A délután folyamán további előadások és programok sorával telt. Kreiter Eszter személyes történetét hozta el, illetve Nagy Böbe, spirituális választerápia tanácsadó tartott előadást.

Megyei diákolimpián jártak alsós sakkozóink

Dankó Béla

A családok éve 2018: Csökkennek a csokot igénylők adminisztratív terhei február 15-étől