in , ,

Júniusban átadják a Gallicoop Zrt. új csomagolóüzemét

Mintegy 1,65 milliárd Ft-ból új csomagolócentrumot épít a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. A fejlesztést 50%-ban a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatja, a fennmaradó részt a cég önerőből fedezi. A beruházás várhatóan gyorsabb, hatékonyabb kiszolgálást és olcsóbb előállítást tesz lehetővé, a dolgozók számára pedig kiválthatja a három műszakos munkarendet.

– A Gallicoop Zrt. megalakulásakor nem gondoltuk, hogy ilyen léptékű, mértékű fejlődésre lesz képes. Az új csomagolócentrumban olyan szeletelő és csomagológépeket helyezünk el, amelyek az évi 40 ezer tonna élőállat levágásnak teljes mértékben megfelelnek. Kiiktatjuk azokat a tényezőket, amik eddig gátolták a precíz, gyors, pontos és korszerűen kicsomagolt termékek piacra jutását – érzékeltette a beruházás jelentőségét Erdélyi István elnök-vezérigazgató.

A forrást két nagy területre fordítják: az egyik felét az építési munkálatok, a másikat pedig az eszközbeszerzés teszi ki. Mostanra már – az enyhe télnek köszönhetően – az összes külső munkálatokkal elkészültek, és előreláthatólag március derekán átadásra kerülhet az épület. Ezt követően az engedélyek beszerzése kezdődik meg, hogy a június végi kitűzött határidőre beindulhasson a termelés.

A projekt keretében a cég 25 fő többletfoglalkozást is vállalt. Erdélyi István úgy fogalmazott, bár örömmel bővítenék a foglalkoztatottak létszámát, évek óta munkaerőhiánnyal küzdenek. Ennek oka, hogy az idősek közül egyre többen mennek nyugdíjba, a fiatalok egy része pedig a magasabb jövedelem reményében a nagyobb városokban, Budapesten vagy külföldön vállal munkát.

Hozzátette, bár az elmúlt két évben közel 20%-os béremelést hajtottak végre, idén pedig további 9%-ot terveztek be, azt tapasztalják, hogy a fiatalok így sem tartják elég vonzónak a meghirdetett állásokat. A nehéz helyzetbe került kelet-magyarországi élelmiszeripar egyedüli megoldásnak ukrán munkavállalók foglalkoztatását tartja, és ezen a téren már lépéseket is tettek. Az elkövetkező két hónapban a cég várhatóan 33 fő külföldi dolgozó foglalkoztatását kezdi meg.

A nehézségekről szólva elmondta, Lengyelország az elmúlt 14 év alatt megháromszorozta a termelését, amivel abszolút elsőnek számít az európai piacon. A magyar pulykaágazat ezt a gyors ütemet nem tudta követni, az említett időszakban a termelés 150 ezer tonnáról 95 ezer tonnára esett vissza. Az értékesítést a tavalyi évben az ágazatot sújtó madárinfluenza és a piaci problémák is nehezítették. Pozitívum azonban, hogy a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt. a környező országokban nagyon jó versenyhelyzetben van: nemrégiben kezdte meg a szállítást egyebek mellett a szlovákiai, horvátországi, szlovéniai Lidl üzletekbe, ahol a háziasszonyok számára könnyen és gyorsan elkészíthető termékeket kínál.

Erdélyi István elárulta, az idei évi fejlesztések között szerepel a panírüzem bővítése is. Már megrendelték azt a több tízmillió forint értékű eszközt, melynek révén 5500 tonnáról 8000 tonnára tudják növelni a kapacitást. Tapasztalataik szerint ugyanis a piac rendelkezésre áll, olyannyira, hogy olykor már most sem tudják kielégíteni a vevői igényeket.

– Azt gondoljuk, hogy ez egy olyan beruházás, amiben különösebb kockázat nincs, hiszen a kényelmi termékek egyre inkább előtérbe kerülnek, és a háziasszony főleg időtakarékosság miatt ezeket szívesen vásárolják – állítja a vállalat vezetője.

Összességében abban bízik, hogy tartani tudják az előző évek volumenét és árbevételét, ami 33-34 milliárd Ft közötti árbevételt eredményezhet.

Varga Viktor, Dósa Zsuzsa, Timkó János és Polák Ferenc

Árulás a Romkocsmában

Már tíz ember talált menedéket a szarvasi krízisközpontban