in ,

Tóth Tamásné: Egyre több probléma van családokban

Tóth Tamásné
Tóth Tamásné

Az előző évekhez képes egy kicsit szűkösebben, a Deák Ferenc utca 7. szám alatt átmeneti telephelyén tartotta éves szakmai tanácskozását a Szarvasi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ. Felújítás alatt álló székhelyük miatt ugyanis november óta a volt tűzoltó laktanya helyén látják el feladataikat. Február 26-án törvényi kötelezettségeknek eleget téve a jelzőrendszer tagjaival közösen értékelték a Szarvasi Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat 2017-es évét.

Dr. Melis János címzetes főjegyző köszöntőjében emlékeztetett, harmadik évét kezdi meg az intézet ebben a szervezeti formában. Hangsúlyozta, a Szarvasi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ mindenkor az önkormányzat támogatását élvezi. Ennek egyik jeleként várhatóan jövő év közepén átadják az intézetet érintő beruházást, amelyre TOP-os forrásból 150 millió Ft-ot nyertek. Utalt rá, az átalakulás idején nem mindig értették a jogalkotó intézkedéseit, de az elmúlt időszakban belátták, hogy nagyon nagy szükség volt a változásra. Külön köszönetét fejezte ki Tóth Tamásné intézményvezető asszonynak számos innovatív kezdeményezéséért, ezzel együtt kérte az átalakítás ideje alatt a dolgozók türelmét.

Tóth Tamásné intézményvezető előadásában részletezte az intézmény felépítését és dolgozói létszámát, és kitért a tavalyi év közepétől elindult új szolgáltatásra, az iskolai és óvodai segítő tevékenységre is. Erre a célra a központ 40 millió Ft-ot nyert az Emberi Erőforrások Minisztériumától, lehetővé téve, hogy két főállású szakemberrel és pszichológus bevonásával az oktatási intézményekben nyújtsanak segítséget. Szeptembertől ezt a munkát kötelezően előírt feladatként végzik, immár megduplázott munkaerővel.

– Számadataink minden téren növekvőek, ami visszatükrözi, hogy egyre több probléma van a családokban. Ez kihat a gyerekekre is, akik a külső tényezők miatt szabálysértésekbe, törvénysértésekbe ütköznek. A statisztika olyan tekintetben kedvezően alakult, hogy egyre több gyereknek tudunk pszichológiai, jogi segítséget nyújtani. Ez ránk nézve pozitív, viszont társadalmi tekintetben negatív, mivel sajnos egyre több igénylő van – értékelte átfogóan az elmúlt tizenkét hónapot.

Aláhúzta, az okot nem kizárólag az anyagiakban látja. Gyakorta ugyanis összemosódnak a vélt és valós financiális gondok. A családok egy része pl. anyagi problémaként éli meg, ha nem a legmárkásabb cipőt és legújabb okostelefont tudják megvenni a gyereknek, pedig a háttérben többségében szülői elhanyagolás, bántalmazás és veszélyeztetettség áll. Ennek hozadékaként nőtt a világhálós zaklatásoknak és az internetes kommunikáció eredményeképp kialakult problémáknak az esetszáma is.

Érdekességként érintette a gyermekjóléti szolgáltatások korfáját is. Egy nemrégiben Szegeden tartott konferencia adataiból ugyanis az derült ki, hogy ezen a területen 90-10% arányban a nők vannak túlsúlyban. Az életkort tekintve 0-5% között mozog a 20-35 év közöttiek aránya, míg ez a szám 35 éves kor felett látványosan megnövekszik. 60 éves korban ismét egy mélyrepülés történik, amit elemzők azzal magyaráztak, hogy ez az utolsó ágazat, ahol az ágazat szereplői el kívánnak helyezni, a 40 éves munkaviszonyt letöltve pedig azonnal kilépnek a rendszerből.

Tóth Éva szakmai egységvezető tájékoztatott, a szolgálatnál 2017-ben 4012 fő jelent meg, a szarvasi lakosság közel egynegyede. A problématípusok között vezető helyen az anyagi, gyermeknevelési, életviteli és foglalkoztatással kapcsolatos gondok jelentkeztek, tevékenységeik közül pedig legnagyobb arányban a segítő beszélgetés (672 alkalom) és az ügyintézéshez tanácsadás (415 alkalom) állt. A nyilvántartott veszélyeztetett kiskorúak száma 135 fő volt, akiknek közel fele (57 fő) volt a fizikai-lelki elhanyagolásban érintett.

Vadnyugati kaland a könyvtárban

Intézményük és a város képviseletében a gyakorlósok a megyei angol versenyen