in ,

Március 15-e Szarvason: Esik eső karikára, Kossuth Lajos kalapjára

Csasztvan András második mondatában címet is adott a szarvasi március 15-i ünnepségnek, a Kossuth-nóta címben is szereplő sorát. A hol csepergő, hol szaporább esőben az ünnepi műsort a Zenepavilon előtt a Cervinus Teátrum két színésze, Bardon Ivett és Nádházy Péter kezdte. Babák Mihály polgármester és Dankó Béla országgyűlési képviselő az egyre sűrűbben hulló cseppek miatt már a Zenepavilon menedékéből szólt az ünneplőkhöz.

– Érdekes, hogy Európa a mai napig nem érti a magyarok szabadságvágyát, önrendelkezési vágyát, nem értik azt a fogalmat, hogy haza, nemzet, család, hanem mindent liberálisan akarnak megoldani. Nekünk ez nem kell. 48-ban sem kellett. Mintha a történelem ismételné önmagát, mintha visszafelé forogna a kereke. Manapság is meg kell védenünk a szabadságunkat, hazánkat, nemzetünket, a függetlenségünket. 1848 – igen, a szabadság csillaga. Hányan áldozták érte életüket! A márciusi ifjak maradandót ültettek a lelkünkbe, a szabadság vágyát – mondta városunk első embere.

– Végig tekintve a mögöttünk álló úton, vagy akár korunkon, könnyen mondhatnánk, a történelem valóban ismétli önmagát, hiszen a fordulatai mindig egyazon pontok körül indultak meg: szabadság, függetlenség – csatlakozott ünnepi beszédében az előtte szólóhoz Dankó Béla.

Forradalmaink öröksége a jelenben is kötelez bennünket, magyarokat arra, hogy lámpásként, mementóként emlékezzünk és emlékeztessünk, figyelmeztette hallgatóságát. Párhuzamot vont az 1848-as eseményeket kiváltó előzmények és napjaink történései között.

– Mint 48-ban, úgy 2010-ben is a győztes forradalom nyomán közigazgatási és gazdasági változások egész sorát hajtotta végre a felelős magyar kormány. Ezen eredmények fenntartása jelentette a 19., és jelenti egyúttal a 21. század legnagyobb itthoni feladatát. Ezt a nemes kihívást felvállalva a nemzet hihetetlen utat képes bejárni akár valószínűtlenül rövid idő alatt is, ha saját, szabad választása nyomán összefog, ha határozott célok és értékek mentén halad előre – fogalmazott Dankó Béla.

– Tisztelet a hősöknek, a haza mindenek előtt! – vette vissza a szót Babák Mihály.

Dankó Béla ünnepi beszéde után ismét két cervinusos színész, Szemerédi Bernadett és Timkó János következett. A városi megemlékezést a 48-as emlékmű megkoszorúzása zárta.

Molnár József: A szabadság törékeny, ma is óvnunk kell

Bardon Ivett

Az Ármány és szerelem Sophie szerepében Bardon Ivett