in , ,

Újraéledt Szarvason a társastánckultúra

Az egész hétvége a társastánc jegyében telt március 3-4-én. A szentesi Szilver TSE két nap alatt három versenyt bonyolított a sportcsarnokban: Kelet-Magyarországi Területi Bajnokságot, Művészeti iskolás és a Kelet-Magyarországi Szabadidős Területi Bajnokságot. A szombati napon a már versenykönyvvel rendelkező növendékek indulhattak, az egyesület részéről összesen három pár nevezett. Mellettük két olyan páros is megmérettette magát, akik bár Szarvasról indultak, de már magasabb szinten, a szentesi művészeti iskolában gyakorolják a táncot.

Makan Zsuzsi táncpedagógus elmondta, a kelet-magyarországi telephelyek közül is kiemelkedett Szarvas, mert a magas versenyzői létszám kiállítása mellett a legtehetségesebb telephely díját is elnyerte.

– Úgy látom, Szarvason kezd újra feléledni a tánckultúra. Reméljük, hogy a jövőben még tovább erősödik az utánpótlás nevelés, hiszen most már több példakép áll a fiatalok előtt, ami nagyban motiválhatja őket. Bízom benne, hogy hamarosan sikerül visszahozni táncélet régi fénykorát – mondja bizakodóan a fiatal pedagógus, akik Európa-bajnoki bronzérmesként maga is ezt erősíti.

Ezt bizonyítja az is, hogy az idei évben minden eddiginél többen, közel 20 fő vesz részt a kezdő és a haladó órákon, amik a Gál Ferenc Főiskola Gyakorlóintézményben, ill. a Vértessy TSE keretein belül Békésszentandráson zajlanak.

A vasárnap délelőtti versenyen a szárnyaikat próbálgató növendékek, ill. a hobbitáncosok indultak. Szarvasról összesen heten képviseltették magukat, többen közülük először álltak a pontozóbírók elé. Végül valamennyi indulónak sikerült a kezdeti nehézségeket leküzdenie, és a döntőbe verekedték magukat.

A délután során négy páros, egy szóló és egy formációs produkció mutatkozott be. A párok közül a három induló számára hosszúra nyúlt a nap, mivel a művészeti iskolás és a területi bajnokságra is neveztek. Ezúttal is valamennyien ott lehettek a legjobbak között, olyannyira, hogy három ízben a legfényesebb érem csillogott a szarvasi, szentandrási táncosok nyakában.

– A formációt azok a lányok alkotják, akiknek nincs párjuk, ill. nem versenyeznek aktívan. Velük már több formációt megtanultunk, és folyamatosan gyakorolunk. Ezúttal természetesen a legjobb koreográfiánkat vettük elő, egy latin összeállítást. A lányok életkora átlagosan 11-12 év, de mivel van köztük egy gimnazista, ezért csak a felnőtt korosztályban indulhattunk el. Végül a lányoknak sikerült mindenkit maguk mögé utasítaniuk, ami egy jó visszacsatolás arra, hogy így, szólóban is érdemes táncolni – kommentálja a sikert a felkészítőjük.

A szarvasi telephelyet a második versenynapon is a legeredményesebbnek ítélték, valamint Makan Zsuzsi elnyerte a Szilver legeredményesebb pedagógusa elismerést.

A szakember hisz benne, hogy a verseny újabb lendületet adott a táncosoknak, a tanulók száma pedig tovább gyarapodik. Ennek egyik újabb állomásaként a jövőben vendégtanárok is bekapcsolódnak az oktatásba, hogy minél sokoldalúbb és színvonalasabb legyen az utánpótlás nevelés.

Eredmények – Kelet-Magyarországi Területi Bajnokság
– Sonkoly Ákos-Baráth Luca E Junior II Standard 7. hely, E Junior II Latin 8. hely
– Bartolák Levente- Sass Júlia E Junior I Standard 7. hely, D Junior I. Latin 6. hely
– Bencsik Bence – Lipcsei Laura E Junior I Standard 4. hely, E Junior I. Latin 8. hely
– Petrás Bene – Máté Virág D Junior II Standard 2. hely, D Junior II Latin 1. hely
– Balázs Dominik – Kondacs Jázmin Bíborka C Junior I Standard 1. hely, C Junior I Latin 2. hely
– Halmai Dániel – Bencsik Noémi B Ifjúsági Standard 2. hely

Művészeti Iskolás verseny eredményei:
– Konstantinovics Márk – Petrás Zília Gyermek I Standard 3. hely, Latin 2. hely
– Furár Dominik – Kepenyes Darida Dóra – Junior I – Kezdő Standard 3. Latin 6. hely
– Szító Miklós – Dorogi Bianka – Junior I Standard 1. hely, Latin 1. hely
– Nagy István Benjamin – Nádi Gerda – Gyermek II Standard 3. hely, Latin 1. hely
– Baksa Barna – Kepenyes-Darida Zoé Gyermek II Standard 3. hely, Latin 2. hely
– Steinmacher Tamás – Kelemen Kata Gyermek II Standard 7. hely, Latin 7. hely
– Szőke Barnabás – Papp Emma Gyermek I Standard 1. hely, Latin 1 hely.
– Laurinyecz Levente – Szabó Kíra Gyermek II Standard, Latin középdöntő

Kelet-Magyarországi Szabadidős Területi Bajnokság:
– Baksa-Barna – Kepenyes Darida-Zoé: Gyermek II. Standard 3. hely, Latin 1. hely
– Steinmacher Tamás – Kelemen Kata: 7. Gyermek II Standard 7. hely, Latin 4. hely
– Furár Dominik – Kepenyes Darida Dóra – Junior I- Kezdő Standard 6. Latin 3. hely
– Szító Miklós – Dorogi Bianka – Junior I – Standard 1. hely, Latin 6. hely
– Baráth Csenge Gyermek II latin 4. hely
– Formáció – 1. helyezett

Új lakókkal köszöntötte a szezont a Körösvölgyi Állatpark

Pontosztozkodás a szakadó esőben