in ,

Receptfüzet kiadását tervezi a Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat

A levesektől a desszertig, egy komplett ételsort vonultattak fel a Szlovák Kör és Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat tagjai március 15-én. Az Eötvös József Művelődési Ház nagytermében több mint harmincféle hagyományos szlovák finomság sorakozott, köztük pl. a legismertebb haluskafajtákkal, tócsnival, kapusznyikával és különböző kukoricás ételekkel, az ünnep hangulatát idézve pedig ráadásként egy piros-fehér-zöld színekben pompázó süteménnyel.

– Ezek az ételek ma már inkább különlegességnek számítanak, és főként az ünnepi asztalon jelennek meg. Sajnos többnyire már csak az idősebbek ismerik őket, bár szerencsére a fiatalabbak közül is akad néhány érdeklődő. Szeretnénk mi is valamelyest hozzájárulni, hogy ezek a receptek ne merüljenek feledésbe. Terveink szerint jövőre kiadnunk egy kétnyelvű receptfüzetet, amiben a szlovák gasztronómia legjellegzetesebb ételei kapnának helyet – osztja meg jövőbeli elképzeléseit Válkovszki Mihály, a Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat elnöke.

A fehér asztal legelején egy hatalmas fazékban bableves, vagy ahogyan a szlovák vidékeken ismerik, bvobóka illatozott, Simon Istvánnénak köszönhetően.

– Már előző nap be kellett áztatnom a füstölt húst, hogy a sós íz kimenjen belőle. Ugyanígy kell tenni a babbal is. Főzés közben hozzáadtam a zöldségeket: répát, petrezselymet, krumplit, és kolbászkarikákkal ízesítettem. A végén rántás is került rá – osztja meg az általa még ma is gyakran készített gazdag leves receptét. – A bab köztudottan minden háztartásban nagyon népszerű volt, és nagyon sokféleképpen készítették el. A leves mellett a főzeléket is szerették, de sajnos csak kevés helyen engedhették meg mellé a sült húst.

Gyakorlott háziasszonyként úgy látja, nem kell még temetni a múltat. A nagyszüleitől, szüleitől tanult recepteket ő is előszeretettel veszi elő, és azt tapasztalja, hogy a mai generáció is szívesen fogyasztja.

– Nagyon sokat sütött gyerekkoromban az anyukám csörögefánkot, vagy ahogyan mi mondjuk, herókát. Nagyon egyszerű elkészíteni: tojás, liszt és egy pici porcukor kell hozzá, és emlékszem, anyu mindig tett hozzá egy kis ecetet is. A fáma szerint eredetileg rum vagy pálinka kerülne bele, hogy egy kicsit felpúposodjon, de mivel kicsik voltunk, maradt az ecet – idézi fel mosolyogva a múlt ízeit Hódi Sándorné.

A Csabacsűdi Szlovák Önkormányzat tagja kuriózumként édesanyja egykori esküvői bögréjét is elhozta, amiket házi lekvárokkal töltött meg. Ennek szomszédságában egy mézeskalácsra emlékeztető süteményt lehetett megkóstolni, ami hajdanán a gyerekek lakodalmas kedvence volt.

Az ételek között ugyan egy-két kakukktojás is megbújt, de ezt a rendezvényen megjelent ovisok cseppet sem bánták. Elsőként ugyanis a kenyérlángost fedezték fel maguknak, végül – gyors közvélemény-kutatásunk eredményeképp – a trikolór rezgőkét hozták ki győztesként.

Az eseményen közreműködtek a Hársliget óvoda apróságai és a Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola citeracsoportja, majd a vendégek kedvükre szemezgethettek a szlovák konyha ízeiből.

Pontosztozkodás a szakadó esőben

Nádházy Péter (Fotó: Babák Zoltán)

Az Ármány és szerelem Von Waltere Nádházy Péter