in ,

Rekordösszegű, 1,37 milliárdos főösszeggel vág Békésszentandrás a 2018-as évnek

Március 19-e volt a települési önkormányzatok költségvetésének benyújtási határideje. A negyedik forduló után március 12-én rendkívüli testületi ülésen a hat jelenlévő képviselő egyhangú szavazatával tett pontot a költségvetésre a békésszentandrási képviselő-testület. Az első pont 2018-ban az 1.370.049 ezer forintos főösszeg mellé került.

– A költségvetés egyensúlyban maradt, nem mutat hiányt. A bizottsági üléseken végig jelen voltam, átbeszéltünk mindent, egyetértek a biztosság elképzelésével. Úgy gondolom, hogy ezek a költségvetési sorok itt a település fejlődését és előrehaladását szolgálják – jelentette ki a rendkívüli testületi ülés egyetlen napirendi pontja előtti bevezetőjében Sinka Imre polgármester.

Barna Antal, a Pénzügyi és Turisztikai Bizottság elnöke elmondta, hogy négy körben tárgyalták a költségvetést, mire minden igény és javaslat mindenki számára elfogadható formába lett gyúrva. Pályázatok önerejére 10, az útfejlesztésekre és javításokra 8 millió körüli összeget, az intézmények felújítására 5 milliót terveztek. A civil soron levő számot is egyharmadával, háromról négy millióra emelték. A személyi állomány kötelező béremelése, illetve a köztisztviselők alapnormája, illetve a 15 százalékos kiegészítés, valamint az alkalmazottaknál is a béremelés 105 ezer forinttal benne van a költségvetésben.

– Négy kör alatt tárgyaltuk át a teljes költségvetésünket, soha nem szokott ilyen hosszú lenni, de a nyertes TOP-os és egyéb pályázataink miatt önerőt kellett teremteni, illetve meg kellett tartanunk az összes dolgozónkat, és és bérfejlesztést is kellett eszközölnünk. A bérfejlesztést minden alkalmazottra ki tudtuk gazdálkodni, illetve a hivatal működésénél a 13 köztisztviselőnek – kezdte kérésünkre adott összefoglalóját a Pénzügyi és Turisztikai Bizottság elnöke az ülés után.

Az elmúlt időszakban beadott pályázataink nagyon jól szerepeltek, egy, a katolikus rész belvízelvezetésének a rekonstrukciója kivételével mind nyert. Így nagyságrendileg 900 millióra számíthat a település pályázatokból.

A régóta várt felújítás, a Hunyadi-Kálvin-Szentesi utcák táblától tábláig történő aszfaltozása 360-370 milliós költségvetéssel ősszel fog megvalósulni.

– Nagyon sokan bírálják képviselő urat, polgármester urat, hogy miért nem valósul meg, ha már ezt az összeget megnyertük. Békés megyében az útfelújítások sorrendjében ez az út az első számú, tehát ez biztosan meg fog valósulni. A képviselő-testület polgármester úrral úgy döntött, hogy amennyire csak lehet, ezt a beruházást húzzuk, ameddig csak lehet, hiszen az M44-es építése miatt rengeteg építőanyagot szállítanak a Szentesi és a Kálvin utcai részen. Ha ezt most leaszfaltoznák tavasszal, akkor év végéig ezt széttaposnák. Úgy voltunk vele, hogy ha évtizedekig vártunk erre a felújításra, akkor ezen a pár hónapon ne múljon már, így a legutóbbi információnk az, hogy szeptember környékén aszfaltozzák le ezt az utcát.

Barna Antal személy szerint annak is örült volna, ha még később kerül sor a munkálatokra, de azt az ígéretet kapták, hogy addigra elkészülnek azok az utak amiken az aszfaltot az M44-es nyomvonalára tudják szállítani, így ezeken az utakon már kisebb teherforgalom zajlik majd.

– Egy stabil, számított költségvetés, ami számol azért az állami pluszpénzekkel is, viszont abban az esetben sem leszünk óriási gondban, ha ezek a pénzek nem jönnek – jelentette ki a költségvetésről Sinka Imre polgármester. – Olyan kérdéssorokon próbáljuk osztani a pénzt, ami fontos a település érdekében. Nem vita volt, hanem inkább az elosztás súlypontozásán próbáltunk meg vélelmezéseket behozni.

Külterületi utak mellett mára a belterületi utak fejlesztése is aktuálissá vált.

– A településüzemeltetési intézményünk igyekszik a javításokat ütemezni, de egy határolt erőforrással rendelkezik. A rengeteg útnak a legnagyobb gondját az okozza, hogy nincs rá pályázat. Itt kizárólagosan az önerő dominálhat. Úgy gondolom, hogy Békés megyében Békésszentandrás kihúzhatja magát a hasonló jellegű települések között, hiszen 2012 óta, amikor a kompenzáció megtörtént, azóta abszolút nyugodt költségvetésekkel tudunk dolgozni. Kihúzom magam, mint polgármester, hogy pozitívan tudom fordítani a költségvetéseket, ami azt jelenti, hogy jól gazdálkodik az önkormányzat, illetőleg azt, hogy azok a fejlesztések, amiket az elmúlt hét-nyolcéves időszakban terveztünk, jól alakulnak. Ez azt jelenti, hogy fejlődött az ipari rész, a turizmus. Azt mondhatom, hogy több százszorosára nőtt a turizmusból származó bevételünk.

– Azért azt nem lehet mondani, hogy a bőségszaruja ez a 2018-as költségvetés, hiszen lehet látni belőle, hogy az álláshelyeknél azért meg kellett húzni a határt – fogalmazott a település első embere, aki ha nem is azonnal, de több olyan, köztük egy közterület-felügyelői álláshely létrehozását személy szerint is fontosnak tartaná, amivel az “elkallódó forintokat is be lehetne gyűjteni”.

– 40 milliós a kintlevőségünk, aminek a behajtásában – mint adóhatóság – segíthetne a közterület-felügyelő az egy szem adóügyön dolgozó kolléganőnek, aki egy személyben nem tudja a kivetést és a behajtást is folyamatosan végrehajtani.

A civil élet támogatásának egyharmaddal megemelt támogatását ő fontosnak tartotta megemlíteni.

– Nagyon komoly segítség az, amit a civil szervezetektől kapunk – fogalmazott, majd hozzátette, hogy ez a harminc százalékos emelés, amit végre tudtak hajtani, többszörösen pozitívan fog a településen lecsapódni.

Komoly pályázati pénzeket sikerült, és reméli, még sikerül is a TOP-os pályázatokból szerezni a település számára, amivel kapcsolatban kiemelte, hogy a településnek nagyon erős érdekérvényesítő szerepe van a Békés Megyei Önkormányzatnál, ahol a TOP-os pályázatok kiírása, értékelése zajlott, hiszen öten is a a 18 tagú grémium tagjai, jelentette ki.

– A megyei önkormányzat ellenzéki képviselőjeként nyugodtan elmondhatom, hogy abszolút pozitívan tudtuk ezeket a pályázatokat bevinni értékelésre, illetve az irányító hatóság is így állt hozzá, így jelen pillanatban 720 millió forint az, ami reálisan megnyert összeg, de még olyan 200-250 millió közötti az, ami folyamatban van, ami támogatottan ment a megyétől tovább, nem küldte még vissza az irányító hatóság. Elmondhatom, hogy nagyon komoly lobbimunkám van abban, hogy a 44105-ös út pályázatára most, a 100 milliárdos projektben majdnem 400 millió forintot az állam elkülönített. Itt mindig meg szoktam köszönni Dankó Béla úrnak a segítségét. 2016-ban Sneider Tamás, az Országgyűlés alelnöke volt az, aki ezt a projektet benyújtotta, így emelték be ebbe a 100 milliárdos projektbe, képviselő urunk pedig támogatásra valónak ítélte, és segítette végig – fejezte be a költségvetés értelmezéséhez nyújtott segítségét Sinka Imre polgármester.

Békésszentandrás történetének minden eddiginél magasabb, 1,37 milliárdos költségvetéssel vág a 2018-as esztendőnek.

Papírforma szerint nagyarányú hazai győzelem

A Melis György Vegyeskar felhívása meghallgatásra