in , ,

Felavatták a vásártéri sportparkot

Bár januárban már megtörtént a műszaki átadás és üzembe helyezés, hivatalosan március 26-án vehették birtokukba a szarvasiak a település új sportlétesítményét. A várástéri játszótéren kialakított, ún. „D” típusú sportpark a Nemzeti Sportközpont és Szarvas város önkormányzata közös beruházásában jött létre. A 100%-os intenzitású fejlesztés költsége bruttó 16,1 millió Ft volt.

Hodálik Pál alpolgármester beszédében emlékeztetett, eredetileg öt hasonló létesítmény létrehozását célozták meg, de a fokozott érdeklődés miatt első körben ebből egyet bíráltak el pozitívan. A 150 négyzetméteres alapterületű parkban összesen 16 sporteszközt helyeztek el, köztük tolódzkodásra, húzódzkodásra, has és hátizom erősítő gyakorlatokra, lépcsőzésre, létramászásra, párhuzamos korláton való gyakorlatokra és függeszkedésre alkalmas eszköz is található. A sportparkot ütéscsillapító gumitégla borítja, ami segít a balesetek megelőzésében.

Kitért a fejlesztési elképzelésekre is. Több egyesületük TAO-s forrás és önkormányzati önerő bevonásával nagy ívű terveket fontolgat: a kosárlabda egyesület a Petőfi utcai sportcsarnok felújítását tervezi, a jégkorongosok újraálmodnák a szarvasi jégpályát, a focisták pedig egy műfüves pálya kialakítását, a lelátó átépítését, a futópálya felújítását és egy további edzőpálya létesítését célozták meg.

Dankó Béla országgyűlési képviselő emlékeztetett, a kormányzat az elmúlt két ciklusban kiemelten kezelte a sport ügyét. Az oktatási intézmények infrastruktúra fejlesztésére – tanuszodák, tornatermek építésére – 40 milliárd Ft-ot fordítottak. Erre a célra idén 16 milliárd Ft-ot különítettek el, ill. folytatódnak a szövetségek által nyújtott sporttámogatások is.

– Ezeknek a sportparkoknak az a céljuk, hogy akik nem kötött formában, egyesületi keretek között szeretnének sportolni, azok a lakóhelyükhöz közel, hasznosan tudják eltölteni a szabadidejüket. Azt gondolom, hogy ez szintén egy fontos és jó kezdeményezés, amit szintén folytatni kíván a kormány. A terv az, hogy több ilyen sportlétesítmény legyen elérhető a települések számára, s akár Szarvason is épülhessen még ilyen park – fogalmazta meg a beruházás mögött húzódó szándékot.

Hozzátette, a fejlesztéseket a számadatok is visszatükrözik. A mindennapi testnevelésnek köszönhetően 2017-ben átlagosan 1,2 millió gyerek mozgott, és 250 ezerről megduplázódott az igazolt sportolók száma is.

A szalagátvágást látványos bemutató követte. Papp Zsolt és Molnár Zsolt a köznapi nevén fegyencsportágként ismert street work out világából hoztak ízelítőt az érdeklődőknek.

– 2013-ban egy ismeretlen fiatalembert láttam meg, hogy az egyik focikapun vízszintesen lóg a levegőben. Úgy voltam vele, hogy simán utána csinálom. Ám amikor kipróbáltam, rá kellett jönnöm, hogy nincs sok közöm a feladathoz, ezért el kezdtem edzeni saját súllyal. Egy hónappal később újra találkoztam a sráccal, és megmutatta, mi mindent lehet kihozni ebből a sportágból. Azóta nincs megállás, csak előre – mondta el a páros szóvivője az izzasztó gyakorlatokat követően.

Szarvas város önkormányzata a jövőben további négy helyszínen, az Arató Pál sportpályán, a Székely Mihály téren, a Zöldpázsit téri játszótéren és az Erzsébet ligetben tervez hasonló park kialakítását, amelyhez a pályázatot már benyújtották.

Márciusi projekthét a Főtériben

Irány Debrecen!