in ,

Ünnepi megyegyűlés – hatan kaptak Elnöki elismerést

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése március 13-án tartotta ünnepi megyegyűlését az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából Békéscsabán. Az ünnepi ülésen hatan vettek át Elnöki elismerést Zalai Mihálytól, a megyei közgyűlés elnökétől: Czeglédiné dr. Gurzó Mária, Jász Sándorné, Pardi Ildikó, Schneider László, Sütő Mária Márta és Zanócz István.

A megjelenteket Herczeg Tamás, Békéscsaba Megyei Jogú Város tanácsnoka köszöntötte. Kiemelte: a magyar nép 1848-ban sem kért a hazugságból, abból, hogy saját országában másodrendű legyen. Most is hitre, elszántságra van szükség, a hazánkat, függetlenségünket meg kell védenünk.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével dr. Illés Boglárka ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár, aki emlékeztetett, hogy a magyar nemzet sorsfordító pillanatai mindig a csatatéren játszódtak le. Kossuth Lajost szavaival élve kijelentette: a haza örök, és nemcsak az iránt tartozunk kötelességgel, ami van, hanem az iránt is, ami lehet és lesz.

A Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlése által alapított Elnöki elismerés kitüntető díjat a március 15-ei ünnepség keretében adják át már évek óta. Zalai Mihály, a Békés Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke elmondta: a köz szolgálatában élenjárókat, kimagasló tevékenységet végző személyeket, egyesületeket, kollektívákat tüntetnek ki. A megyei önkormányzat célja a díjjal az, hogy azon magánszemélyek vagy közösségek tevékenységét ismerjék el, akik Békés megyében az egészségügy, a szociális ágazat, a rendvédelem és a közoktatás területén hosszú ideje – legalább 10 éve – kiemelkedően magas színvonalú munkát végeztek.

Az ünnepségen kitüntetést vett át Czeglédiné dr. Gurzó Mária, a gyulai Nicolae Balcescu Román Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium igazgatója a román nemzetiségi identitás megőrzéséért, hosszú évek óta kifejtett magas színvonalú szakmai tevékenységéért. Munkáját szolgálatként értékeli, fontosnak tartja az innovációt, az újabb és újabb kihívásoknak való megfelelés, úgy véli, csak így lehet versenyképesnek maradni. Kiemelkedő feladatnak ítéli a román nyelv és a román hagyományok ápolását, illetve ezek továbbadását az újabb generációknak.

Jász Sándorné öt évtizeden át végzett kimagasló védőnői tevékenységét ismerték el a kitüntetéssel. Hosszú ideig Okányban dolgozott, jelenleg a biharugrai és körösnagyharsányi kismamák, kisgyermekek körében látja el szolgálatát. A hivatása egyik legszebb momentumának tartja, hogy soha nem találkozik zárt ajtókkal, kapukkal, a családok bizalommal fordulnak hozzá, mondhatni második anyukának tekintik. Ötven év távlatából is jó döntésnek tartja, hogy a védőnői pályát választotta.

Pardi Ildikó rendőr alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság megyei baleset-megelőzési bizottságának titkára, a baleset-megelőzési csoport vezetője hosszú időn keresztül végzett példaértékű, kimagasló szakmai munkájáért vehette át a díjat. Már tizenévesen úgy döntött, rendőr lesz. Elmondta: munkája során nincs két egyforma nap, de ez számára nem jelent gondot, mert szereti a változatosságot. Hangsúlyozta: megfelelő odafigyeléssel megelőzhető lenne a legtöbb baleset, a súlyos sérülés és a tragédia.

Kitüntetést vett át Schneider László, a gyulai mentőállomás vezetője az életmentés, a betegellátás területén hosszú időn keresztül kifejtett kimagasló szakmai tevékenysége elismeréseként. Több mint harminc éve dolgozik mentősként. Véleménye szerint ehhez a hivatáshoz kellő empátia és emberszeretet szükséges, a csapatmunka nagy fontosságú. Egy példát is hozott munkájához kapcsolódóan: egyszer egy idős férfit egy órán át próbáltak sikertelenül újraéleszteni. Bár a férfit elveszítették, annak felesége mégis hálás volt erőfeszítésükért. Kiemelte: egy mentős életében vannak sikerek és kudarcok is.

Sütő Mária Márta, a Békés Megyei Körös-menti Szociális Centrum vezetője a segítségnyújtás, a szociális ellátás területén végzett magas színvonalú munkájáért kapott elismerést. A szociális centrum négy telephelyen működik, összesen 750 férőhellyel rendelkeznek. Az igazgatónő számára fontos az ellátottak részéről érkező köszönet. Úgy érzi, a mindennapokban ő csak a dolgát teszi, de a díj arra motiválja, hogy még több, még jobb és még odaadóbb munkát végezzen.

Békés megye tűzvédelmében teljesített magas színvonalú szakmai szolgálata elismeréseként Zanócz István tűzoltó alezredes, a gyulai hivatásos tűzoltó-parancsnokság parancsnoka vett át kitüntetést. Mindig is tűzoltó akart lenni, hivatását 1989 óta végzi. Úgy érzi, nagy felelősséget jelent munkája, és a szakemberekre nagy társadalmi nyomás nehezedik. Kiemelte, hogy a változásoknak állandóan meg kell felelni, a bajba jutott emberek megsegítését szívvel-lélekkel kell végezni.

A megemlékezés fényét Nagy Erika és Tomanek Gábor, a Békéscsabai Jókai Színház művészei által összeállított ünnepi műsor emelte. A rendezvényen közreműködtek a Békéscsabai Bartók Béla Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola növendékei valamint a Békés Megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület tagjai.

TOP helyzetjelentés

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében Békés megyében jelen pillanatban 377 nyertes pályázat kapott támogatói döntést összesen 49,3 milliárd forint értékben, a projektek 69 települést érintenek. A pályázatoknak alapvetően a gazdaságfejlesztés a célja – az ipari parkok kialakítása, az inkubátorházak létrehozása, a turizmusfejlesztés, a helyi és a járási foglalkoztatási paktumok, a piacfejlesztés közvetlenül, az útfelújítások, a bölcsődék, óvodák fejlesztése, a kerékpárutak építése, az energetikai beruházások, a belvízvédelmi pályázatok, az egészségügyi fejlesztések közvetetten segítik a gazdaságot.

Békés megye számára a 2014-2020-as időszakra közel 58 milliárd forintnyi pályázati keretösszeg lett meghatározva, ez azt jelenti, hogy erre az összegre csak megyei szereplők – települési önkormányzatok, intézményfenntartó civil egyesületek, nemzetiségi szervezetek és egyházak   – pályázhatnak.

Fotó: Zentai Péter

Dosso Gabi

Egészséges választás: így vásároljunk pulykasonkát húsvétra!

Május végére megújul a Szárazmalom