in , , ,

Szél Bernadett: Bujkáló fideszesek országa lettünk

Szél Bernadett
Szél Bernadett

Aki ránk szavaz, az arra szavaz, hogy végre olyan politikusok vezessék ezt az országot, akiknek tiszta a kezük, és nem lopni járnak a magyar parlamentbe, sokkal inkább törvényeket csinálni az Önök érdekében – jelentette ki Szarvason Szél Bernadett. Az LMP miniszterelnök-jelöltje március 27-én az Új Kezdet elnökével, Gémesi Györggyel és a párt választókerületi képviselőjelöltjével közösen tartott lakossági fórumot.

– A vidék számunkra nagyon fontos. Az elmúlt évtizedekben elsorvasztották, átadták az enyészetnek, ezt sajnos újra kell építenünk. Az LMP-Új Kezdet pártösszefogás ezt az irányvonalat képviseli. Nagyon sok a teendőnk, mert Békés megye az ország legfejletlenebb vidéke. Bár nagyon sok pénz érkezett a felzárkóztatásra EU-s forrásokból, az eredményét nem tapasztaljuk. Büszkén mondhatnánk, hogy mi vagyunk a térkövek vidéke, de ezek nem előremutató, vidékmegtartó és munkahelyteremtő beruházások voltak – fogalmazta meg a térség legégetőbb problémáival kapcsolatban Bencsik Mihály.

Bevezetőjében köszönetét fejezte ki azoknak, aki eljöttek a fórumra, mert ez azt jelenti, hogy nem félnek a retorziótól, és nem riadnak meg Orbán Viktor fenyegetéseitől. Hangsúlyozta, az LMP valódi programmal készül felvenni a harcot a kormánnyal, ami nem légből kapott állításokon, hanem valós problémákon alapszik.

Véleménye szerint az ország az elmúlt időszak kormányzatainak köszönheti, hogy a Fidesz a kétharmadával azt csinál, amit akar. Az LMP valódi rendszerváltást szeretne azok számára, akik úgy látják, hogy a jobb és a baloldalban is csalódtak már.

Gémesi György, az Új Kezdet elnöke elöljáróban leszögezte, jó barátságot ápol Babák Mihállyal, ami azt jelenti, hogy az emberi kapcsolatok adott esetben felülírhatják a pártállást is.

– Az a helyzet, hogy ami ma Magyarországon van, az vállalhatatlan. Született jobboldaliként mondom én ezt. Voltam egy pártnak hosszú éveken keresztül tagja, vezetője, és polgármester vagyok a mai napig. Azt látom, hogy jelenleg egy bolsevik típusú nemzeti kommunikációt folytató propaganda párt irányítja az országot. Nagyon távol állnak attól, ahonnan elindultak, és amiről én azt gondolom, hogy építkeznie kellene – magyarázta kiábrándultságának az okát.

A kardinális problémák között említette, hogy a megye lakossága a rendszerváltás óta százezer fővel csökkent. Emellett beszűkült az önkormányzatok mozgástere, vagyis egyre kevesebb lehetőségük van a lokális gazdaság erősítésére. Elkeserítőnek tartja, hogy a XXI. század adta keretek között az ország éléskamrájában nincs megszervezve az öntözőrendszer. Véleménye szerint a forrásokat erre a célra kellene fordítani, de ezt kizárólag erős önkormányzattal karöltve lehet.

Szigorúan elhatárolódott a 2000 fő alatti települések leépítésétől, majd meggyőződésének adott hangot, mely szerint a sikeres nemzet kulcsa egy képesség és nem egy kapcsolatalapú ország kiépítése.

– Bujkáló fideszesek országa lettünk – summázta véleményét Szél Bernadett.  – De én egyáltalán nem félek az emberek közé menni. Egyvalamitől féltem a kampány elején. Attól, hogy a Fidesz olyan állapotokat hozott létre az országban, hogy önök nem mernek odajönni hozzám. Aztán azonban láttam, hogy nem nagyon zavartatják magukat, ami azt jelenti, hogy ebben az országban átszakadt valami. Az emberek felismerték, hogy azok, akik ott ülnek a parlamentben, cserbenhagyták őket.

Úgy véli, a gyűlöletkampány mindenkit felkészületlenül ért. Az LMP azonban elkötelezett a magyar emberek irányába, és meggyőződése, hogy az eddigiektől gyökeresen más politikára van szükség.

Úgy látja, az országnak két aranytartaléka van: a szakképzett munkaerő és a magyar föld.  Az oktatásról szólva elmondta, pártja célja, hogy egy világszínvonalú és korszerű oktatást alakítson ki. Ennek érdekében első lépésként duplázná az oktatásra szánt költségvetési keretet, megháromszorozná a kezdő pedagógusok bérét, ill. kivonná a politikát a rendszerből.

A darabokra hullott egészségügyet is rendeznék, a bérkorrekció mellett pedig a megelőzésre helyeznék a hangsúlyt.

Elképzeléseik között említette a tömegsport támogatását és a szociális bérlakás építési program támogatását. Pártja otthont akar biztosítani az embereknek, amelynek része a devizahitelesek kártalanítása is.

Cáfolta, hogy az LMP a kerítésbontók táborába tartozna. Mint megfogalmazta, épp az ellenkezője igaz. Orbán Viktornak nem érdeke, hogy megszűnjön a probléma, hiszen addig is félelemben tudja tartani a magyarokat.

Kérdésre válaszolva elmondta, az elmúlt hetek tárgyalásai bebizonyították, a koalíció nem fog működni. Éppen ezért kellő felhatalmazás esetén április 8-a után ún. technikai koalíció alakulna, akikkel egy asztalhoz ülve előrehozott választást sürgetnének jogállami keretek között.

Május végére megújul a Szárazmalom

Békés megye pálinkája 2018-ban is