in ,

Siratói egészségnap: Apró változásokhoz sohasem késő

– Jaj, nekem már úgyis mindegy – hangzik el gyakran a kijelentés az idősebbek szájából, s ezzel takaróznak akkor is, ha az egészségükről van szó. Pedig az apró változások sokat javíthatnának az életmódjuk minőségén, ami akár új értelmet vagy célokat adhatna számukra. Az útmutatásban segít a tanyán élő lakosságnak az projekt, amelyet a Fit Life Team Sportegyesület öt külterületi klubban valósít meg. A rendezvényeken szűrővizsgálatokkal, átfogó előadásokkal, táplálkozási és életmódtanácsokkal, állapotfelméréssel és mozgásos gyakorlatokkal mutatnak példát a megjelenteknek, délben pedig egészséges alapanyagokból készült ebéddel kínálják őket.

–  Mindig felhívjuk a figyelmet az étrend betartására, a gyógyszerek helyes szedésére, szükség esetén az orvos felkeresésére is, de nem minden esetben járunk sikerrel. Ha kiugró értéket mérünk, akkor a hiba legtöbbször a diétában keresendő. Idősebb korban ezt persze nem könnyű betartani, de azért legtöbbször azt látjuk, hogy próbálkoznak. Általában nem az irányelvekkel, hanem a mennyiséggel van a probléma, ill. azzal, hogy nem a megengedett napszakban fogyasztják az ételt – összegzi a tapasztalatokat dr. Szirony Gabriella gyógyszerész, aki a rendezvény elején vérnyomás és vércukormérésekkel foglalatoskodott.

Megnyugtatásul elmondta, komoly anomáliával szerencsére nem találkozott, inkább csak a vérnyomás értékek mutattak egyszer-egyszer némi eltérést, ami többnyire az izgalomnak volt betudható. Az utolsó mérésnél Deák Gyuri bácsi vércukorszintje okozott egy kis meglepetést, akit ezért az egészségnap során még egyszer megvizsgált.

A klubtagokat Újné Hangya Anikó, az egyesület elnöke köszöntötte. Röviden bemutatta a 2016-ben alakult közösséget, amelynek akkor és azóta is fő célja, hogy a különböző korosztályokkal megszerettesse a mozgást. Az egyesület hét szakképzett edzővel dolgozik, a foglalkozásokon kívül pedig táplálkozási tanácsadással, játszóházakkal, táboroztatással és közösségi programokkal várják az érdeklődőket.

– Odafigyelek az egészségemre, jó néhány kilót fogytam, még ha nem is nagyon látszik – mondta önkritikusan Uhljar Mátyásné. A fehér kenyeret és a cukrot pl. teljesen kiiktattam az étrendemből. Ez nem azt jelenti, hogy nem eszek kenyeret, hanem teljes kiőrlésűvel vagy császárzsemlével helyettesítem, cukor helyett pedig édesítőt használok. Hiszem, hogy minden nap mozogni kell, és kisebb célokat kell kitűzni, mert ezek hiánya egyenes út a betegséghez –tette hozzá, s azt is elárulta, hogy ő a mézeskalács készítésben találta meg a hobbiját.

Dr. Szirony Gabriella is ezt a gondolkodásmódot erősítette az előadásában. Mint elhangzott, ebben az életkorban már nem szabad csodákat várni, de kisebb változtatásra bárki képes. Ő maga is több pozitív példával találkozott, akik karosszék helyett ma már önfeledten játszanak az unokáikkal.

Az első egészségnap helyszíne Középhalom volt, a legutóbbi pedig március 29-én a siratói klubban zajlott. A rendezvénysorozat legközelebb Mótyóba, Ezüstszőlőbe, zárásként pedig Furugyba költözik. A pályázat a Hermann Ottó Intézet támogatásával valósult meg.

Új köntösben az újraéledt tanyavilág

Hevesy György Kémiaversenyen