in ,

Közel százhatvanan verseltek idén a Városi Könyvtárban

Nyolc órán keresztül hömpölygött a versfolyam a Városi Könyvtárban. A költészet napjának az intézmény április 11-én úgy állított emléket, hogy közösségi élménnyé varázsolta a versolvasást. Intézmények, baráti társaságok, munkahelyi közösségek és magánszemélyek jelentkezését várták, akik negyedórás blokkokban elhozhatták kedvenceiket a hallgatóságnak. A verscsokrok egyúttal nem csak a kultúra közvetítését szolgálták, hanem hordoztak egy apró – olykor eddig ismeretlen – szeletkét is az előadójáról.

A megjelenteket Baginé Tóth Erika könyvtárvezető köszöntötte. Elmondta, idén összesen 160 szarvasi kapcsolódott a kezdeményezéshez. Köztük valamennyi helyi általános iskola, a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium és a Gál Ferenc Főiskola Pedagógiai Kara is képviselteti magát, emellett pedig több civil szervezet és magánszemély is jelezte részvételi szándékát.

Babák Mihály polgármester köszöntőjében kendőzetlenül beszélt a versekhez való viszonyáról. Elismerte, bár sohasem szerette a memoritereket, a mondanivalójukat, a költőket és a kultúrának ezt a válfaját mindig nagyra becsülte. Véleménye szerint egy költemény mindig megemeli a lelket, és útravalóul szolgál az élet nagy kérdéseihez.

– A magyar nyelvet csak a költők tudják igazán mívesen művelni. Szépen, gondosan, bölcsen fogalmaznak. Egy olyan világban, amelyben a világhálón és a televízión keresztül elhalmoznak bennünket olykor feleslegesnek tűnő információkkal, vissza kell térnünk azokra a magvas gondolatokhoz, amit a költők adtak nekünk kölcsön. Az emberi boldogsághoz sok minden kell. Többek között a versek, amelyek elgondolkodtatnak, s üzennek a mai korban is –vélekedett a versek mindenkori aktualitásáról.

Szenes János, a versmaraton ötletgazdája kifejtette, 54 évvel ezelőtt, 1964-ben Magyarország hungarikumot teremtett, amikor József Attila születésnapját jeles nappá emelte. Ugyanezt az utat járta végig 2012-ben a Cervinus Teátrum. Egy országosan egyedülálló kezdeményezést, a 24 órás szavalatot karolta fel, amelynek utódjaként ma már a Városi Könyvtárban verselhetnek a kultúrapártolók.

Csasztvan András elöljáróban köszöntet mondott a szervezőknek a munkájukért, majd a fiatalok felé fordult. Rámutatott, a vers nem szabad csupán a szó klasszikus értelmében vett fogalmat takarja, hanem a népi rigmusokat, a dalszövegeket, a rapet, ill. adott esetben a rímbe szedett, veretes locsolóverseket is ide lehet sorolni. Hozzátette, a Cervinus Teátrumban a költészet ma is jelen van. A megzenésített verseket az utóbbi időben „házi költőjük”, Belinszki Zoltán írja, és szinte valamennyi új színházi bemutatójukban helyet kapnak.

A nyitó műsoron Brachna Irén, a Chován Kálmán Művészeti Alapiskola igazgatója, Molnár János és Molnár-Budai Barbara közreműködtek. Őket a Polgármesteri Hivatal munkatársai követték, majd az általános iskolák diákjai vették át a stafétabotot.

– Minden évben kitalálunk valamilyen programot, amellyel próbáljuk a gyerekek figyelmét felhívni a versekre. Idén egy flashmobbal készültünk, ami a verspárbaj címet kapta. Valamennyi felsős évfolyam versszakonként párbajozott egymással, a végzősök ellenfelei a pedagógusok voltak. De a feladat nem csak ennyi volt. Szerettünk volna tanúbizonyságot tenni afelől is, hogy annyi költőt ismerünk, ahány verset tudunk könyv nélkül. A gyerekek kaptak egy könyvjelzőt, és aki a rajta lévő versszakokat ügyesen megkeresi, a holnapi nap egy-egy ötössel lesz gazdagabb – avat be a versek népszerűsítése érdekében tett egyik ötletükbe Hovorkáné Hegedűs Hajnalka, a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola pedagógusa, aki tíz felsős diákot a könyvtári rendezvényre is magával hozott.

Hozzátette, ma a tanároknak, tanítóknak egy kicsit „csalniuk” kell, hogy megszerettessék a gyerekekkel a verseket. Erre a megzenésített költemények és a kortárs költők művei a legalkalmasabbak, amelyek könnyen utat törnek a fiatalabb generáció lelkülete felé.

A rendezvényt délután – idén másodízben – a helyi média csapata is színesítette. Őket dr. Dósa Zsuzsa, a Cervinus Teátrum művészeti igazgatójának rendhagyó előadása követte, zárásként pedig Lovász Sándor alkotásiból hallhatott válogatást a közönség, ugyancsak helyi színművészek tolmácsolásában.

Karikás ostoros férfinap baráti köri módra

A tavaszi karbantartás után hétfőn felfrissülve nyit a Szarvasi Gyógyfürdő