in , ,

Különdíj a Pelikán Kupán

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2018. április 14-én 13. alkalommal rendezte meg Szolnokon, az ABA–NOVÁK AGÓRA Kulturális Központban a Pelikán Kupát. Iskolánk, a Gyulai SZC Székely Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma (Szarvas) hosszú idő után újra szakács tanulókat indított a versenyen.

Az a megtiszteltetés ért, hogy Herczeg Gáborral együtt vehettünk részt a versenyen. Már régen kitűztem célként, hogy eljutok egy hasonló versenyre, és most eljött a tökéletes alkalom. Nevezésünket szakács tanuló kategóriában adtuk le, ahol hidegkonyhai készítményeket kellett a zsűri, illetve a közönség elé tálalni. Több hónapos kutatómunka, felkészülés előzte meg a versenyt. Többször elkészítettük a menüsor különböző elemeit a felkészülési idő alatt.  A versenyt megelőző 2 napon alkottuk meg a nyersanyagokból a menüsor elemeit, ezúttal már nem szabadott hibáznunk, minden “élesben ment”. A verseny napján az elkészült ételeket bepakoltuk az autóba, és hajnali fél 5-kor útnak indultunk Szolnokra. A regisztrációt követően elfoglaltuk helyünket, megterítettük asztalunkat és kezdetét vette az igazi munka: a tálalás.

A zsűri elé egy 6 fős dísztálat tálaltunk, mely a következő elemekből állt:
–     fürj mignon karottás sárgaburgonya mousse-al, petrezselyemvízzel,
–     libamájpástétom édesköményes mézes Tokaji Aszú zselével málna köntösben chilis alma chutneyval, fűszeres mártással,
–     fogasfilé saját húsából készült práddal és fehér spárgával töltve sütőtökös zöldborsó royal-al, citrusos vinaigrette-el.

Fentieken túl feladat volt egy bemutató (display) tányér elkészítése is, melyen a tál elemei szerepeltek 1 adagra tálalva.

Készítenünk kellett még 2 db különböző előételt, melyeknél meg volt határozva, hogy az egyik előételnek hidegnek kell lennie, a másiknak pedig melegen elképzeltnek, amit a meghatározott szabályok szerint hidegen tálalunk.

Előételeink a következők voltak:
–     marinált lazac tatár rákszirommal, kapros panna cottával, tintahal tintás tészta ropogóssal, mandarin géllel,
–     roséra sütött sertés szűz sárgacékla raviolival, langyon céklasalátával, jus.

A tálalásra 3 óra állt rendelkezésünkre. Ezt követően délelőtt 9 óra után  elkezdődött a 15 csapat értékelése. 11 órakor megnyitották a rendezvényt a látogatók számára is. A vendégek körében az ételeink iránt nagy volt az érdeklődés. Sokan megálltak és megkérdeztek minket, hogy ilyen idősen hogy vagyunk képesek ilyen precíz, komoly munkára. Végül 16 órakor elérkezett az izgalommal várt eredményhirdetés, ahol elnyertük a Kamara különdíját, kupát és elismerő oklevelet kaptunk.
Önerőből nem jutottunk volna el idáig, ezért szeretnénk megköszönni az intézmény igazgatójának, Ozsváth Zsuzsannának, valamint a Székely Mihály Szakképzésért Alapítvány Kuratóriumának a támogatást, a segítséget.Köszönetünket fejezzük k

i Nádudvari Nándor szakácsmesternek, aki idejét és energiáját nem sajnálva járult hozzá elért eredményünkhöz, illetve Balás Péter szakoktatónknak az önzetlen segítséget, pártfogást. Nélkülük nem sikerült volna!

Remélem, jövőre is hasonló vagy még jobb eredményt sikerül elérni!

Bak Gyula Zsolt – 11. osztályos tanuló

Tessedik-tanya

A Tessedik-tanya megmentéséért küzd az önkormányzat

Megjelent az első gyerekeknek szóló angyalhatározó