in , ,

A „digitális világ ünnepe” a Benkában

A Digitális Témahét, egy országos kezdeményezés, amit 2018.04.09. és 04.13. között tartottak az ország köznevelési intézményeiben. A „digitális világ ünnepén” programokkal készültünk a diákok számára. Szerdán részt vehettek a “Behálózva” című interaktív előadáson, ahol tájékoztatást kaptak a gyermekek a számítógép, informatikai eszközök használatának veszélyeiről, illetve is meg is oszthatták tapasztalataikat, élményeiket.

A “bit-kvíz” csütörtökön került megrendezésre, a feleletválasztós kérdései az információ témakörét érintették, a válaszok rögzítése a nagy sikert aratott szavazórendszer segítségével valósult meg. A versenyzőknek a kezükben tartott távirányítón kellett lenyomni a megfelelőnek gondolt válasz betűjelét, ezt követően a számítógép értékelt. Rögtön volt visszajelzés, tudták, hogy hányan válaszoltak helyesen a kérdésekre, majd a tanári magyarázat által bővülhetett a gyerekek tudása. Az agymunka után kiürültek az energiaraktárok, de egy gyermeket sem engedtük el ebben az állapotban, mindenki kapott édességet, az évfolyamonkénti legjobbak pedig 3bit csokoládét.

Pénteken a robotikások nyílt délutánja következett. Az alsós, felsős szakkörösök megmutatták egymásnak a legó elemekből készített robotjaikat, illetve a nem szakkörös érdeklődő diákok is megtekinthették ezeket. Itt sem csupán a külső a lényeg, – bár mutatós konstrukciók születtek – hanem a belső tartalom is fontos, programozással lehet okosítani az eszközöket. Hihetetlen dolgokat alkottak, többek között láthattunk zenére táncoló, ugráló-brekegő, rajzoló, célbalövő, pénzt őrző, nyomkövető robotokat. Persze a diákok nem fogytak ki az ötletekből, a délután folyamán megosztották egymással az elképzeléseiket, majd rögtön neki is kezdtek a munkának, légóliftet készítettek.

A digitális eszközök használata mindennapos a Benkában, a pedagógusok törekednek arra, hogy a gyerekek számára a tanulás minél élvezhetőbb legyen. Persze, mint általában, itt is fontos a mértékletesség és a tudatosság, nem szabad „túladagolni” a „digiteket”. Az iskolában megtanulhatják, hogyan lehet hasznunkra és nem kárunkra a digitális világ.

A “Bit-kvíz” verseny győztesei:
5. évfolyam: Pozderka Zsombor
6. évfolyam: Molnár Bence
7. évfolyam: Szpisják Bence
8. évfolyam: Keszei Márk, Szántosi Bálint
Gratulálunk!

Szemenyei Csaba informatika tanár – rendszergazda

Megjelent az első gyerekeknek szóló angyalhatározó

Tizedik alkalommal ültettek babafákat Szentandráson