in , ,

Terhes Árpád nyerte a Varázslatos Magyarország videopályázatát

Terhes Árpád
Terhes Árpád

Terhes Árpád biológusként végzett, így nem meglepő, hogy szabadidejében járja a határt, a nemzeti parkokat, ahol fotókat és videókat készít. Csavar az életében, hogy egyetem óta egy nyomdában dolgozik, jelenleg műszakvezetőként. “Ide sodort az élet”, mondja. 20 éve fényképez. A most 34 éves természetfotós újabban a time lapse videók őrültje.

Szarvason első kiállítása a Tessedik Sámuel Múzeumban volt még gimnazista korában. Legutóbb édesanyjával, Terhesné Szekera Ilonával és testvérével, Terhes Attilával közös tárlaton láthattuk képeit. Tavaly a Digitális Kalamáris egyik szarvasi naptárán is megjelentek természetfotói, illetve 8 éve, a Varázslatos Magyarország természetfotó-pályázat indulása óta figyelemmel kíséri annak alakulását, és szinte minden évben nevezett is képeivel Terhes Árpád.

A Varázslatos Magyarország pályázat célja a magyar nemzeti parkok népszerűsítése. Egy évben kilenc hónapig havonta kell természetfotókat beküldeni, amit egyenként zsűri bírál el. Ezek mindegyike külön pályázatnak minősül, de az év végén az összesített eredményből kihirdetnek egy győztest. Az összes fotót pontozták, ezek közül a legjobb hét pontszámából kalkulálják ki az év fotósát, videósát. A pályaművek beküldésénél meg kell jelölni, melyik nemzeti parkban készült, és a kiállítási anyag, esetleg könyv is ez alapján kerül tematizálásra.

Két éve van videopályázat is, amire havonta két harminc másodperces klipet lehet beküldeni. Ezen Árpád tavaly második lett. A lehetséges tizennyolcból tizenötre küldött kisfilmeket, természetesen time lapse-ket.

– Ahogy indult a tavasz úgy követtem a növényeket, ahogy az aspektus, a flóra változik. Ahogy nyílik először a hóvirág, aztán a kökörcsin és így tovább. Változatos témákat próbáltam bemutatni. Az ürgékről készült videóval nyertem is az adott hónapot.

Terhes Árpád pályázati munkáit ide kattintva lehet megtekinteni.

A Debrecen környéki erdőket, mezőket, az ország nemzeti parkjait, többek között a Körös-Maros Nemzeti Parkot járva tovább folytatja fotós és videós hobbiját, így egészen biztosan fogunk mág Árpád munkáival találkozni a Newjság oldalain.

Végezetül Árpád elárulta még, hogy heteken belül egy új filmmel jelentkezik, amit a youtube-on lehet majd megnézni. Akinek testszettek videói, iratkozzanak fel a csatornájára, hogy ne maradjanak le újabb kisfilmjeiről!

GFF Gyakorló sikeres szereplése a megyei versenyen

Módszertani szakmai nap a GFF Szarvasi Gyakorlóintézményében