in , ,

Szintvizsga: Szarvason már szinte mindenki fellélegezhet

A megyében 79 szintvizsgát koordinál a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, 780 tanuló bevonásával. Ez jelentős létszámcsökkenés – tájékoztatott az idei hivatalos adatokról a Körös Televízió stúdiójában Mészárosné Szabó Anna szakképzésért felelős osztályvezető. A visszaesést a szakközépiskolába belépők számának változásával, ill. a nagyobb arányú lemorzsolódással magyarázza. A kamara munkatársai a februártól április végéig tartó időszakban az iskolákkal együttműködve biztosítják a vizsgáztatás feltételeit és a szakmai hátteret.

– Eleinte egy gyártásközi ellenőrzésnek indult. Ekkor még csak és kizárólag gyakorlatból vizsgáztak a gyerekek. Első osztályban még elég csekély óraszámú gyakorlat van, tehát csak az alapokat nézik a szakemberek. Olyan vizsgafeladatok vannak, amelyek már az intézménybe való belépéskor publikusak, és meg is kell ismertetni őket a diákokkal. A tétje, hogy akinek ez sikerült, az a tanév végén tanulószerződéssel megkezdheti a gyakorlatát külső helyszínen – teszi tisztába a szintvizsga fogalmát a kamarai szakember.

Emlékeztetett, ez a vizsgarendszer több mint tíz éve van jelen a szakközépiskolai, régi nevén szakiskolai rendszerben. Eleinte gyakorlati szintvizsgaként működött, ami azt jelentette, hogy kb. a tanulóidőszak felénél mérettetek meg a diákok, kizárólag gyakorlati jellegű feladatokból. Ez véleménye szerint minden érintett számára kedvezőbb volt. A jelenlegi vizsga időpontját túl korainak tartja, ráadásul a megelőző hónapokat szinte teljes mértékben a megmérettetésre való felkészülés tölti ki. Pedig szerinte nem erről kellene szólni az iskolakezdésnek.

– Tettünk már lépéseket, de egy ilyen nagy hajó nehezen mozdul. Ehhez törvénymódosításra van szükség, s egy választási évben sosem a szakképzési törvény egyik mellékvágánya kap prioritást. Bízom benne, hogy jelentős változások lesznek, ha végre megnyugszanak a kedélyek. Úgy véljük, hogy a vizsgát el kell választani a kihelyezhetőségtől, ezzel együtt rá kell világítani a nehézségekre. Ez fontos mind a gyerek, mind a gyakorlati képző, mind pedig az iskola szempontjából, hiszen rákészülhet a szakmai vizsgára is.

Bár az év végi bizonyítványba a vizsga nem számít bele, a kihelyezés számos előnnyel jár. Ez főleg anyagi motivációt jelent a diákok számára, hiszen a gyakorlati helyszínen ösztöndíjat kapnak, ill. állami ösztöndíjban részesülnek. Az összeg hiányszakmák esetében, cégektől és tanulmányi átlagtól függően elérheti az 50-100 ezer Ft-is, ami komoly ösztönzést jelent a középiskolások számára. Emellett több intézményben – tanműhelyek hiányában – ez jelenti az egyetlen gyakorlati helyet.

A lemorzsolódás ennek ellenére magas, közel 30%-os. Ennek oka, hogy a tanulók egy része túlkoros, és könnyen fordít hátat a szakképzésnek, valamint olyan gyenge tanulmányi átlagot produkál, hogy évismétlésre kényszerül. Mészárosné Szabó Anna szakképzésért felelős osztályvezető úgy látja, sajnos még most is „maradékelvű” a beiskolázás. A gimnázium az ország számos pontján nem az elitképzést szolgálja, s a gyengébb képességű tanulók is felvételt nyernek.

Úgy véli, a statisztikai adatok ellenére ma egy jó szakmával egy egész családot el lehet tartani, és nem is rosszul. Jó szakemberekre ma kiemelten szükség van, mivel sokan külföldön vállaltak munkát, és nincs meg a megfelelő utánpótlás.

A hiányszakmákról szólva elmondta, megyénként 20 szakmát sorolhatnak ebbe a kategóriába, ebből 15 nyolc osztályra épülő, 5 érettségire. A kamara előírás alapján a lányos szakmákat részesíti előnyben. A legutóbbi döntés alapján a járműfényező és eladó szakmacsoport került be a támogatott kategóriába, a gépi forgácsoló pedig sokak értetlenkedésére kikerült. Ennek háttérében minden esetben szakmai lobbi vagy annak hiánya áll, amit döntéshozóként figyelembe kell venniük.

A GYSZC Székely Mihály Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában idén 66 diák szintvizsgázott. Ozsváth Zsuzsanna igazgatónő tájékoztatott, az asztalos, pincér, szakács, cukrász, eladó, szociális gondozó és ápoló szakmacsoportok már valamennyien túl vannak a tudáspróbán.  A legtöbben már fel is lélegezhetnek, mindössze 2-3 főnek kell még számot adnia az adott területen szerzett kompetenciájáról.

Módszertani szakmai nap a GFF Szarvasi Gyakorlóintézményében

A füzeskertiek álltak az élre az A-csoportban