in , , ,

Jobbik: Túl kell lépni a sokkszerű választási kudarcon

Szűcs Attila és Kovács Ádám
Szűcs Attila és Kovács Ádám

A megszokottól eltérően ezúttal nem Samu Tamás Gergő és Gajdos Attila foglaltak helyet a helyi média képviselőivel szemben, hanem Kovács Ádám és Szűcs Attila. A Jobbik helyi szervezetének tagjai április 26-án értékelték az országgyűlési választás eredményét, ill. helyi ügyeket is górcső alá vettek.

Szűcs Attila, a Jobbik szarvasi alapszervezetének gazdasági vezetője szerint az országgyűlési választás egyik legfontosabb konklúziója, hogy szabad sajtó nélkül nincsen szabad választás. A sajtószabadság csorbulását szerinte jól tükrözi egy nemzetközi felmérés is. Hazánk itt a 73. helyet foglalja el, Peru, Sierra Leone, Koszovó, Szerbia és Albánia társaságában. S bár úgy látja, egyelőre ez a tendencia a lokális médiába nem gyűrűzik be, komolyan aggódik az elkövetkező évek miatt.

Szólt arról is, hogy a választásokat megelőzően a Jobbik 110 esetben nyert pert a Fideszhez köthető rágalmakkal szemben. A beszédes számadatnak sajnálatos módon semmilyen hatása nem volt a szavazatok alakulására, ami szerinte a késő Kádár-korszakot idézi. Akkoriban ugyanis – bár hivatalosan létezett több médium – ugyancsak egy párt kezében összpontosultak a szálak.

Elítélte Morvai Krisztina viselkedését is. Az EU-s parlamenti képviselő ugyanis a Jobbiktól kapta a mandátumát, de ezt a tényt figyelmen kívül hagyva nem emelte fel a hangját a pártját érintő hazugságok hallatán. Emellett esküt tett arra is, hogy ha a Jobbik kétharmada a mandátuma visszaadását kéri, ennek eleget fog tenni. Nem így történt, ami erősen megkérdőjelezi a politikus becsületét és gerincességét.

Elmondta, a Jobbik hamarosan át fog alakulni, amit az is jelez, hogy Vona Gábor lemondott a parlamenti mandátumáról. Jelenleg az alapszabály rendbetétele zajlik, ezt követően az új elnök személyét választják ki. Jó esélye van Toroczkai Lászlónak és Sneider Tamásnak, és döntéstől függően előfordulhat, hogy a párt valamelyest vissza fog radikalizálódni.

– Reméljük, hogy a Jobbiknak sikerül túllépnie ezen a sokkszerű választási kudarcon, ami elég furcsa, de túl kell élnünk. El kell indulnunk egy ellenzéki szerepben, egy különlegesebb környezetben – zárta gondolatait.

Kovács Ádám, a helyi szervezet alelnöke helyi ügyeket érintett. Elsőként örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Szarvason megkezdődtek a járdafelújítások. Mint ismeretes, az önkormányzat eddig 85 millió Ft-ot fordított erre a célra, a Vajda Péter utca elkészülésével pedig az összeg 100 millió Ft fölé fog emelkedni. Ezzel együtt sérelmezte, hogy a fejlesztés részeként több jó járdaszakasz is új burkolatot kapott, miközben még mindig sok az ún. sáros oldal, vagyis a szilárd burkolat nélküli területek. Bízik benne, hogy az önkormányzat ehhez is előteremti a szükséges anyagi fedezetet.

Kitért a Tessedik-tanya helyzetére. S bár azzal egyetértett, hogy megkezdődtek az erre vonatkozó tárgyalások, az épület lebontását nem támogatja. Véleménye szerint 2018-ban már léteznek olyan alapozási módszerek, amelyekkel elkerülhető a lebontás, és a vizes falak kiszárítása is megoldató. Irreálisnak tartja továbbá a becsült 3-400 millió Ft-os összeget, amit a fejlesztés felemésztene. Érdekességként említette, hogy az új járda a Vajda Péter utcában a Bacsó Béla utcánál ér véget, nem vezetik el a tanyáig.

Kérdésre válaszolva elmondták, bár a kormánypárti propaganda, a választási csalások és a szavazatok megvásárlása a Fidesz javára billentette a mérleg nyelvét, a Jobbik sem vonhatja ki magát a felelősség alól. Ezt bizonyította Vona Gábor lemondása is, és az átalakuló párt is ennek fényében fog megszületni.

NEAK (OEP) finanszírozott sebészeti szakrendelés indul Szarvason

Szarvasi Vízi Színház

Június 15-én nyit a Szarvasi Vízi Színház