in , ,

Megyei fafúvós verseny: Nem a cél a fontos, hanem az odáig vezető út

Minden eddiginél többen, összesen 69-en mérettettek meg a Békés Megyei Zeneiskolák Fafúvós Versenyén. A hároméves ciklusokban megrendezésre kerülő hangszeres erőpróbának a helyszíne ezúttal is a Chován Kálmán Művészeti Alapiskola volt, ahol a növendékek oboán, fagotton, szaxofonon és klarinéton mutathattak be egy kötelező és egy szabadon választott művet. Az egész napos rendezvényen a megye kilenc művészeti iskolája képviseltette magát, köztük öten a házigazdák részéről.

Brachna Irén igazgatónő úgy látja, a fafúvós hangszercsalád egyre népszerűbb a tanulók körében. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy korábban a versenyen fuvolisták is indulhattak, de mivel a jelentkezők létszáma folyamatosan gyarapodott, ma már ennek a hangszernek a művelői egy másik településen, önálló formában mutatkozhatnak be.

– Egyetértek azzal, amit az egyik kollégám, Szabados-Tóth Gábor egy meghallgatás során megfogalmazott: nem számít már, hogy milyen eredményt érnek el, az odavezető út a fontos. Ezek a gyerekek nagyon sok pluszt tanulnak addig, amíg egy-egy ilyen versenyre felkészülnek. Technikailag, zeneileg, időben, elszántságban sok munkát fektetnek bele, ami mindenképp hasznos. Még akkor is, ha nem végeznek a dobogón – minősíti a verseny jelentőségét a részvevők szempontjából az intézmény vezetője.

Szabados-Tóth Gábor felkészítő pedagógus szerint ez a nap egy komoly célként lebeg a növendékei előtt. A megyei döntőt egy helyi előválogató előzi meg, ahol eldől, hogy kik azok, akik meg tudnak birkózni a kötelező és a szabadon választott darabbal. Ez alapján idén Szabó Kornél, Zima János, Frankó Dániel, Himer Tünde és Zima Dávid lehettek ott a klarinét és a szaxofon tanszakon indulók között.

– Fantasztikus a színvonal. Mindig arról beszélünk, hogy a gyerekek mennyire elfoglaltak, és mégis azt láttam, hogy milyen sokan választották azt a lehetőséget, hogy elinduljanak. Lelkiismeretesen gyakorolnak, és lépcsőfokról lépcsőfokra eljutnak egy olyan magas szintre, amire nagyon büszke vagyok – értékeli a tanítványai teljesítményét a mester.

A zenészpalántákat szakavatott zsűri pontozta, Maczák János, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának docensének, Tóth Györgyi, a kar adjunktusának és Puskás Levente szaxofonművésznek a személyében.

– Egy pozitív stressz, egy egészséges vizsgadrukk van bennem, amit meg kell tanulnom legyőzni. Szerintem lehetséges – beszél őszintén az érzelmeiről a zsűri elé utolsóként lépő Zima János, aki nyolc éve tart ki hangszere, a klarinét mellett. – Engem egyértelműen kikapcsol, ezért is csinálom már ilyen régóta. Ugyan voltak olyan időszakok, amikor a tanulás miatt a háttérbe szorult, de mindig is szerettem, ezért nem tudtam abbahagyni – folytatja, majd visszavonul a zeneiskola tantermébe, hogy a többiekkel közösen néhány kártyapartival levezesse a feszültséget.

A befektetett munka végül meghozta gyümölcsét. Az öt növendékből négyen dobogós helyen végeztek. Frankó Dániel és Himer Tünde (szaxofon) a hatodik korcsoportban harmadikok lettek, Szabó Kornél és Zima János (klarinét) a képzeletbeli dobogó második fokára állhatott, a legeredményesebb zongorakísérőnek pedig a versenyen Iváncsó Violát választották.

A logisztika összeköt bennünket

Országos szavalóverseny első helyezettje Bondor Boglárka