in , ,

Bányavakság a Romkocsmában

Székely Csaba Bányavidék című drámatrilógiájának második darabja került a Romkocsma színpadára április 29-én. A Bányavakság közelében sincs a Bányavirág székely kisembereinek, akik tele vannak lélekkel. Ez nem azt jeleni, hogy nem tökéletes drámát láttunk, csak azt, hogy még érzékenyebb témát választott és mutatott meg a fiatal szerző, ezúttal a hatalom, és a korrupció került nagyító alá. A felolvasószínház rendezője Dósa Zsuzsa volt.

A Bányavakság ugyanabban az erdélyi kisközségben játszódik, amelyet időközben „lefokoztak” faluvá, lakói most is az alkohol mámorában élik mindennapjaikat. Főszereplője a polgármester, Ince (Nádházy Péter), aki bányász volt, ameddig be nem zárták a bányát, nem ért semmihez sem, alkoholista, minden pénzét imádott lányának, Izabellának (Bardon Ivett) küldi, aki egyetemre jár (legalábbis Ince így tudja). A polgármester saját zsebre dolgozik, így a mellékjövedelem miatt fontos, hogy a közelgő választáson ismét polgármester maradjon. ám nem biztos, hogy kedvező eredménnyel zárulna számára a választás, hiszen mindenki mindent tud, és vetélytársa is akad. Testvérével, Iringóval (Dósa Zsuzsa) él, a történetből kiderül, miért is tarja el az alkoholista testvérét, akitől a családi házat már megvette.

Ince feljelenti a polgármesterségre vágyó pénzes, szélsőséges nacionalista elveket valló Izsákot (Varga Viktor), hogy az állam erdejéből saját részére termeli ki fát. A feljelentés kivizsgálására a faluba érkezik Florin (Timkó János), az özvegy, kisfiát egyedül nevelő román rendőr. A polgármester azt ajánlja a rendőrnek, hogy pálinkával oldja meg falu nyelvét. De ez lesz Florin veszte is, mert ittasan elárulja, hogy nem csak Izsák tetteiről, de Ince és Iringó titkairól is tud. Tudja, hogy a korrupt pénz Izabella nevére nyitott bankszámlára megy (ami meglepi Iringót, és valószínű Izabella sem tudja) tudja, hogy Iringó vezette azt az autót, amelyben meghalt Ince felesége, és azt is, hogy Iringó férje nem biztos, hogy magától ugrott kútba (megeredt a falu nyelve az alkohol hatására). Nem történhet más, csak az, hogy a gazdag Izsák pénzt ad a rendőrség elől menekülő Izabellának – némi ellenszolgáltatásért cserébe –, hogy Olaszországba költözzön, és megveszi Iringótól a régen áhított családi házat, hogy a nő a lánnyal együtt elutazzon. De mindezek előtt kegyetlenül, minden megbánás nélkül Incével összefogva megölik Florint – titkuk valószínű soha nem derül ki. Hogy Incére mi vár, csak találgatni lehet, hiszen nincsen lakása, pénze, állása és testvére, lánya, nagyon messze, de az öngyilkossági mutató nagy a faluban…

Döbbenetes, kegyetlen darabot mutatott be a Cervinus Teátrum Székely Csaba drámáján keresztül. Az „előadás” a végére meghökkentővé vált. Mindig úgy érzem, hogy ez bár felolvasószínház, ám ennél sokkal többet visznek színpadra a művészek, hiszen éppen, hogy díszlet, jelmez nincsen. Kelléknek most is ott volt a pálinkásüveg poharakkal. A színészi játékok pedig szárnyaltak vasárnap koradélután is, tökéletes volt minden színművész játéka.

Nádházy Péter Ince alakítása kiváló, a karakter, akit megformált sokszínű, ami a színész alakításában is érezhető volt, a korrupt, hatalmát féltő, és a mézes-mázas polgármester, a testvérét gátlástalanul kihasználó, finoman zsaroló férfi, a gyengéd, lányáért mindenre képes apa, a gátlástalan gyilkos és a kétségbeesett férfi a végén (bár nem tudtam sajnálni). Dósa Zsuzsa Iringójában ott volt a testvéri szeretet, a megbánás, a vezeklés, az elvágyódás, vágyakozás a szeretetre, amit Florin egy pillanatra felébreszt benne – számomra nagyon is esendő nő, bár tettei alól nem lehet felmenteni (de nem ismerjük a teljes történetet, okokat) – Zsuzsa ragyogóan alakította szerepét. Varga Viktortól bravúros Izsákot láttunk, félelmetes, nagyhangú, mindent és mindenkit elsöprő, hiszen pénzen minden, és mindenki megvehető, a támadás a legjobb védekezés, és a gyilkosság számára semmit sem jelent, ettől még félelmetesebb alakja. Az egyetlen igazán pozitív szereplő a drámában Florin, a rendőr, akit Timkó János különleges, lenyűgöző alakítással formált meg. Tökéletesen hozta a tört magyarsággal beszélő férfit, aki nem minden hátsó szándék nélkül érkezik meg a faluba, de más, mint az itt élők, elsősorban román (idegen számukra), – a neve sem I betűvel kezdődik –, munkáját végezni jött, nem tudni miért vállalta a feladatot, miért egyedül. Okos, intelligens, mégis csapdába esik, megered a nyelve a pálinka hatására, ami az élete végét jelenti a gátlástalan, korrupt emberek karmaiban. A jelenet megdöbbentő volt, könnyeket csalt a nézők szemébe. Izabella nagyon is tudja mit akar, kétségbeesett, pénz kell neki a meneküléshez, és Izsáktól megkapja, amiért cserében nem kis áldozatot kell hoznia. Bardon Ivett új arcát mutatta meg, eddig kedves, vidám lányokat alakított, Izabella számító, céltudatos, csak önmagára gondol, aki azonban fél, kétségbeesett, tetteit ez is motiválja, Ivett remekül formálta meg Izabella szerepét. A falu lakói közül Iringó és Izabella az, akik sodródnak, akikben felfedezhető az ember.

Két eltérő, meghökkentő darab Székely Csabától, mindkettőben tabukat dönget, hogy mit rejteget a harmadik – a Bányavíz című tragikomédia –, az május 13-án a Romkocsmában kiderül.

P.S.

2016 októberében mutatta be a Bányavakság című darabot a Komáromi Jókai Színház és a Kassai Thália Színház közös produkcióban, Czajlik József rendezésében, amelyben Florin szerepét Benkő Géza játszotta. Géza alakításáért 2017 júniusában a Magyar Színházak XXIX. Kisvárdai Fesztiválján a „Legjobb férfi mellékszereplő” díját kapta.

Fotó: Varga Viktor

Május 1.: A ligetre ki lehetett akasztani a megtelt táblát

Tíz ország részvételével tartottak édesvízi konferenciát Szarvason