in ,

7 méter 40 centire nőtt a Hajdúk családfája

Hajdú Pál
Hajdú Pál

2011-ben kezdett ahhoz a soha véget nem érő feladathoz Hajdú Pál, hogy összeállítsa családfáját. Nyaranta a kertben, telente a könyvön dolgozott, Kondoroson, Csabacsűdön és Szarvason az egyházi anyakönyvekben kutakodott. Nem ő az első a családban, édesanyja, Kozsuch Zsuzsanna ágán, a Kozsuch-ok, illetve felesége részéről a Sznyidák családfát szerkesztették meg.

– Ennek apropóján jött, hogyha a családból kettő már megvan, akkor csak tudok én is csinálni egy sajátot – emlékezett vissza, mi is adta az ötletet a családfa kutatására.

A családfához 890 ember adatait jegyezte le, ami tavaly júniusban el is készült. Pali bácsi Kondoroson mutatta be a Hajdú famíliának a közös történetüket, ami nyomtatásban 7 méter 40 centi magas, illetve hosszú fa lett. A Hajdúk eredetileg “ch”-val írták a nevüket – Hajduch–, szlovák eredetűek, és a Felvidékről érkeztek.

.

 

 

– 2011-től kezdve foglalkoztam vele. Eljutottam odáig, hogy az ősünk 1738-ban Szarvason született. Neki három fiú és két lánygyermeke volt – vázolja a család törzsét Pali bácsi.

2017-ben a újtemplomi evangélikusoknál volt egy rendezvénysorozat, aminek egyik előadásán sok tranoscius, énekeskönyv gyűlt össze. Az egyik 1830-as kiadásúban bukkantam Hajduch György nevére, majd rájöttem, hogy ez a könyv az 1738-ban született Hajduch György fiáé volt.

– Felmerült bennem, ha már ennyit foglalkoztam vele, akkor ne csak rajzos családfát nyomtassak, hanem könyvben is megpróbálom összehozni.

Az korábban említett családi találkozókon elkezdte gyűjteni a fényképeket, amiket az 54 oldalas könyvben, illetve annak borítóján kollázsban is látni is lehet. Az előlapra egy kehely került, ami arra utal, hogy a család evangélikus vallású.

Hajdú Pál
Hajdú Pál

Reszkető Péter írt bevezetőt hozzá, amiben levezette, honnan származik a Hajduch-Hajdú név. Ennek során egészen a Bocskai-háborúig nyúlt vissza. Utána Pali bácsi a kutatás folyamatáról értekezik röviden. Mótyán Tibor rövid a tranosciusról szóló fejezete után a szerző a paraszti családok életéről írt, munkáról, disznóvágásról, házasságkötésekről, majd eljutott a paraszti réteg II. világháború utáni tönkretételéig. Kulák nagyapjáról egy nagyon rövid cikkben emlékezik meg. Arcképcsarnok majd a Hajduch-k időrendben történő felsorolása zárja a könyvet.

Ahogy az ilyen esetekben történni szokott, egy-két családtag kimaradt, amit a már nyomtatás alatt levő második kiadásban majd pótol. Abból a levéltárba fog letenni egy példányt. A könyv kereskedelmi forgalomba nem kerül, családi könyvnek tekintendő, zárta beszélgetésünket Hajdú Pál.

Szuhaj György: Lóránt János érték és mérték

Se túl könnyűnek, se túl nehéznek nem mondható az idei magyar érettségi