in , ,

Preventív céllal rendezett éjszakai kosárlabda tornát a helyi KEF

Sorban a tizedik éjszakai tornára várta a szarvasi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum április végén a gyermek és felnőtt korosztályt. A tavaly indult kezdeményezés célja, hogy a fiatalok számára hasznos és egyben szórakoztató programot kínáljanak abban a napszakban, amikor a kábítószer-használat veszélye a leginkább fennáll.

Jól bevált gyakorlat szerint a szervezők a két legközkedveltebb sportágnak, a focinak és a kosárlabdának váltakozva biztosítanak teret. Legutóbb a kosarasoké volt a főszerep, akik 20 órától egészen éjfélig vették birtokukba a Petőfi utcai sportcsarnokot.

– A kosárlabda számomra kedvesebb alkalom mindig, mert teljes mértékben vegyes csapatok állnak össze: családi, baráti, munkahelyi közösségek tagjai. Felhőtlenebb a hangulat, kevésbé az eredmény, mint inkább a játék öröme számít. Azért a focinál ez nem így van. Ott néha igazán “vérre” menő küzdelmek is folynak – hasonlította össze a két sportágat Szabó Szilvia, a KEF társelnöke.

Ezúttal hat felnőtt és egy gyerek csapat mérte össze tudását. Ez utóbbit a szervezők úgy oldották meg, hogy a legifjabbak a szülők ellen léptek pályára, így garantált volt az élmény és a siker is. De a fennmaradó időben is lekötötték a figyelmüket. A lurkók egy tábla csokiért cserébe kapura lőhettek és célba dobhattak.

A rendezvény meglepetésekben és spontán megoldásokban is bővelkedett. A gyermekcsapat ellenfélkeresésén túl ilyen volt még a játékvezető hiánya is, akit a játékos-kísérőből előlépett Boross Árpád küszöbölt ki, és végig lelkesen fújta a mérkőzéseket.

– Nagy öröm számunkra, hogy a legutóbbi sikeres pályázataink révén havi rendszerességgel meg tudjuk rendezni ezeket a sportesteket. Öröm látni, hogy egyre fiatalabb korosztályok jelennek meg, sok szülőt, kortárs fiatalt is magukkal hozva. Önmagában az a tény, hogy egy-egy hétvégén sportolnak és nem a TV, számítógép előtt ülnek vagy unatkoznak, nagyon jó dolog. Természetesen a droggal, szerekkel kapcsolatba került kört mi ezzel nem tudjuk befolyásolni, de a téma felszínen tartása és alternatíva nyújtása mindenképp előremozdító lehet – summázta véleményét Földesi Zoltán, a helyi KEF elnöke, aki az éjszakai tornán az adminisztrációt vállalta fel.

Hozzátette, bár a prevencióra nincsenek kész receptjeik, az iskolai tájékoztatók, a Szarvasi Családsegítő Központ által szervezett jelzőrendszeri munka és az éves rendezvények révén sokakhoz eljutnak. Emellett az Ótemplomi Evangélikus Egyházközséggel és a Nagycsaládosak Egyesületével együttműködve újabb pályázatot nyújtottak be, amely alternatív és rehabilitációs programokkal az életvezetési problémákkal küzdőket célozza meg.

A jelenlegi torna már egészen “regionális” szintet öltött, a békésszentandrási és a csabacsűdi játékosok mellett békéscsabai és hajdúhadházi csapattagok is megfordultak a csarnokban.

Gyerek kategória (1 csapat)

Konstantinovics Ákos (4), Konstantinovics Márk (8), Szarvas Kitti (7), Czibere Anett (13)

Felnőtt kategória (6 csapat)

1. helyezett: AILA (Filyó Betti, Litauszki Sára, Palás Kornél, Medvegyné Gál Lizi, Csasztvan Ákos, Csasztvan Béla, Laczkó Róbert)

2. helyezett: EGY KOSÁR SE (Sonkoly Gábor, Darvas Dávid, Tolnai Tamás, Sallai András, Brachna Balázs, Németh Zsombor, Uhljár György)

3. helyezett: Csűdi suhancok (Zahorecz Krisztián, Jelen Szebasztián, Rétes Roland, Király András, Gombár Erik, Kasik Ákos, Kasik Viktor, Varga Tibor)

Emléklapban részesült csapatok

KAJAKJÓ (Dancsi Olga, Tóth Edit, Szarvas Viktor, Szalai Máté, Sinka Péter)

PONT (Tüdős Zoltán, Molnár Dániel, Bálint László, Dina Ádám, Bobvos György)

TANODA (Kurucz József, Kurucz Imre, Nemes Mária, Szürszabó Dávid, Jónás Gábor, Babecz Bálint)

Krivik Viktort választották a KETOSZ főtitkárának

Puszirablók