in , ,

Vizsgabállal búcsúztatták a szentandrási táncosok a tanévet

Mintegy száz táncos foglalta el a békésszentandrási Körös Művelődési Ház színpadát, hogy bemutassák az idei tanévben tanultakat. A május 14-i vizsgabálon a Hunyadi János Katolikus Általános Iskola, a SZILVER Alapfokú Művészeti Iskola és a Békésszentandrási Vértessy TSE tanulói léptek fel, és hoztak latin, ill. standard táncokból ízelítőt a közönségnek. A táncosok közötti összekötő kapcsot Makan Zsuzsanna táncpedagógus jelentette, aki kilenc éve tanít a településen.

– Nagyon elégedett vagyok a gyerekek teljesítményével, mert gördülékenyen zajlott a táncvizsga. Ez annak is köszönhető, hogy a gyerekek és a tanárok is egyre rutinosabbak, ill. a Vértessy Egyesület ma már sok tehetséges párost és formációt tud felmutatni. Egyre népszerűbb a tánc műfaja is, amit igazol a nyári tánctábor létszáma is. A művelődési ház minden egyes szegletében folyik ilyenkor a táncoktatás, és szerencsére a gyerekek évközben is velünk tartanak. Emellett a felnövekvő táncos nemzedék jó példát mutatva csalogatja a táncosokat – foglalja össze az elmúlt évek eredményeit.

Úgy véli, ebben a sportágban a legfontosabb a lelkesedés, a szorgalom és a kitartás, vagyis a tehetség kisebb százalékban mérvadó. S bár a két nem közül kétség kívül a lányok között népszerűbb a társastánc, a fiúkat új technikák tanításával, a zenével és a versenyekkel lehet motiválni.

A Hunyadi János Katolikus Általános Iskola tanulói közül valamennyi alsós évfolyam készült produkcióval. A táncok között megjelent az angolkeringő, a country, a hully gully, a cha-cha-cha, a blues, a rocky és a madison is, a legnagyobbak pedig egy látványos palotással nyitották meg a vizsgabált.

Molnár Imre igazgató elmondta, az intézményben 12 éve van jelen a táncoktatás, köszönhetően a Vértessy Tánc-Sport Egyesület, majd a SZILVER megalakulásának. Szerinte a műfaj több szempontból is hasznos: rendszeres és változatos mozgásformát kínál a gyerekeknek, segíti az utánpótlás nevelést, és sikerélményt biztosít azoknak a fiataloknak is, akikből később nem lesz táncos.

– Háromezernél több növendékkel foglalkozunk, az ország közel negyven telephelyén – tájékoztatott Szatmári-Nagy Szilvia, a 14 éve működő SZILVER Alapfokú Művészeti Iskola vezetője, aki a színpadról figyelte a műsorszámokat. Fontos, hogy megfelelő számú pedagógus legyen, aki jól végzi a munkáját, és hivatásának tekinti az oktatást. Ez egy csapatmunka. Arra büszke vagyok, hogy valamennyi táncpedagógus a tanítványom vagy tanítványom tanítványa – teszi hozzá elégedetten.

Érdekességként elmondta, hogy a tánc nagymértékben összefügg az iskolai teljesítménnyel is. Versenyzőik ugyanis szinte kivétel nélkül kitűnő vagy kiemelkedő tanulmányi eredményt érnek el. Továbbá a társas kapcsolatok erősítésében is komoly szerepet játszhat a tánc, hiszen megtanít az egymáshoz való közeledésre, és alternatívát mutat a napjainkat átszövő digitális világban.

A táncélet nyáron sem áll meg teljesen. Júniusban tánctáborba várják a növendékeket, szeptemberben pedig kibővült tanerővel és új lendülettel vágnak neki a következő tanévnek.

Könnyed hazai győzelem

Három gólon múlt az arany