in , ,

Földesi: Nagy pofára esések és kijózanodások lesznek hamarosan

Földesi Zoltán
Földesi Zoltán

Az országgyűlési választások óta eltelt időszak értékelésével kezdte szokásos havi sajtótájékoztatóját Földesi Zoltán. Az MSZP helyi elnöke úgy látja, nehezen nyugodott meg a közélet, amit az is jól tükröz, hogy háromszor lehettünk tanúi több tízezres tüntetéseknek.

Véleménye szerint a kormányzás minősége lesz a kérdés, vagyis hogy a hatalom szembenéz-e a problémákkal vagy továbbra is mellébeszél. Ha az utóbbi utat választja, akkor annak hamarosan nem lesz jó vége. A két legfontosabb területnek továbbra is oktatásügyet és az egészségügyet tartja, de meggyőződése szerint a nyugdíjrendszerben is komoly módosításokra lenne szükség.

Úgy látja, az Európai Unió is egyre nehezebben tűri a helyzetet. Ennek egyik jeleként nem sokkal a választási győzelmet követően Orbán Viktort Brüsszelbe hívták. Ennek következtében a miniszterelnök háttérbe szorította az általa kitalált, ún. illiberális demokrácia építését, s helyette a keresztény demokrácia erősítését célozta meg.

Szólt a megalakult parlamentről is, amellyel kapcsolatban nagy viták voltak ellenzéki részről. Alapvetően az is kérdéses volt, hogy elfoglalják-e a széküket. Úgy véli, előbb-utóbb komoly fordulat fog bekövetkezni, de ennek nem az országgyűlési választás lesz az elindítója. A Fidesz által elfogadott új választójogi törvény ugyanis egyértelműen a jobboldal malmára hajtja a vizet, ezért volt lehetséges, hogy 48%-52%-os aránnyal kétharmadot lehetett szerezni.

Hozzátette, a kormány összetételéből látszik, hogy Orbán Viktor egyszemélyi, vezérelvű országot épít, amelyben gyengébbek a szereplők, mint négy évvel korábban. Eszerint csak néhány fajsúlyosabb embert hagyott meg, a többiek olyan részvevői a közéletnek, akiknek a lojalitásuk a legfontosabb.

A kisebb változásokról szólva elmondta, Mészáros Lőrinc abbahagyta a politizálást. Utódja valószínűleg az alpolgármester lesz, aki hasonló elvek és értékek mentén képzeli az irányítást. Emellett lesz két időközi választás Budapesten, amelyen összefogással egy-egy független ellenzéki jelölt indul. Úgy véli, a közeljövőben sok olyan esemény fog megindulni, ami eljut a nagypolitika szintjére is.

– Nagy pofára esések és nagy kijózanodások lesznek hamarosan. Ennek az évnek a második felében akkora megszorítások lesznek, hogy csak úgy csattan. Az elkövetkező két évben 600 milliárd Ft belső államadósság fog lejárni. Ahhoz honnan veszi a pénzt a kormány? Önöktől – zárta az országos ügyekkel kapcsolatos gondolatsort.

A pártja háza tájáról elmondta, az MSZP készül a szembenézésre. Ennek részeként felmenő rendszerű tisztújítás történik, ahol új elnököt és új elnökséget választanak. Választókerületi szinten személy szerint már nem vállalt szerepet, elnöknek Czesznak Jánost, helyettesnek Králikné Molnár Annát nevezték ki. Továbbra is folytatja azonban a helyi csoport vezetését, a város kongresszusi küldöttje Kozák Imréné és Faluházi Sándor lettek. A megyei küldöttgyűlés július 8-án lesz, június 5-én pedig elnökjelölő konvenciót tartanak Kecskeméten. Az öt induló között szerepel Mesterházy Attila, Bródy Gábor, Kunhalmi Ágnes, Szanyi Tibor, Tóth Bertalan, akiknek szerinte győzelem esetén komoly strukturális változásokat kell elindítani az MSZP-ben.

Helyi vizekre evezve elsőként két olaszországi látogatásról tett említést. Egyike ezeknek a toscanai testvérvárosba, Bucinebe vezetett, ahol 15. alkalommal rendezték meg a régiók fesztiválját. A várost a Tessedik táncegyüttes, a Szarvasi Gyermekélelmezési Nonprofit Kft. és egy önkormányzati delegáció képviselte, az ő vezetésével. Hodálik Pál alpolgármester Korbely István festőművésszel és dr. Melis János címzetes főjegyzővel ellenben San Pietro di Felettoba utazott, mivel a helyi alkotó festménye került az I. világháború tiszteletére gyártott borsorozat egyikére.

Ülésezett a város képviselő-testülete is. Összesen 13 napirendet, 27 bejelentést és 11 zárt ülési napirendet tárgyalt, amelyet megelőzően négy bírósági ülnök tett esküt. A napirendi pontok között szerepelt az első negyedéves gazdálkodás tárgyalása, ami ugyan csak egyszer kötelező, de a testület az átláthatóság érdekében gyakrabban foglalkozik vele.

Beszámolt a Szarvasi Rendőrkapitányság is. A 70 oldalas anyagból kiderült, hogy a megyét a legkevésbé fertőzött megyék között tartják számon. Mindazonáltal sajnálatos tény, hogy droggal kapcsolatban egyetlen felderített ügy sem történt. Ennek magyarázata szerinte, hogy a probléma csak részben tartozik a bűnüldözés kérdéskörébe, inkább globális társadalmi problémaként lehet értelmezni. A beszámolót egyébként egyedül Gajdos Attila nem fogadta el.

Elismerően szólt a Szarvasi Gyermekélelmezési Nonprofit Kft. munkájáról, ahol 18 főállású és 17 közmunkás dolgozik. A Cervinus Teátrum ugyancsak egy 70 oldalas anyagot adott le, amelyből kiderült, hogy a város lélekszámához képest nagyon magas a színházlátogató közönség aránya. Összesítve 102 ezren vettek részt valamilyen kulturális rendezvényen az elmúlt időszakban. Az intézmény évente 220-230 millió Ft-tal gazdálkodik, amelynek csupán az egyharmadát fedezi az önkormányzat.

A hulladékgazdálkodás ügyeit is áttekintették. Ezt a területet országos szinten a „főmutyik” közé sorolja, és nem kíván benne semmilyen formában részt venni. A Körös-menti TDM részéről Bogdán Tamás számolt be a működésükről és a turizmus helyzetéről. Ebből kiderült, hogy nőtt a vendégéjszakák száma, s ezzel együtt az idegenforgalmi adóbevétel is megtöbbszöröződött. Mindazonáltal az is kirajzolódik, hogy nem mindenki járul hozzá a közös kasszához.

Zárásként a trianoni megemlékezésre hívta fel a figyelmet, amely június 3-án, vasárnap 14.15-kor a Történelmi Emlékút elején felvonulással veszi kezdetét.

Sík Ferenc-díj a magyar ősbemutatókért

Felhívás szagforrások felderítésének segítésére – Szarvasi Járási Hivatal