in ,

Sikeresen pályázott a helyi akciócsoport a „városi LEADER”-re

Egy jó és egy rossz hírrel kezdte a „Szarvasi Helyi Közösség helyi fejlesztési stratégia” című nyitórendezvényt Hodálik Pál alpolgármester. Mint mondta, örömteli, hogy a vállalkozók, civilek és az önkormányzatok szereplői által 2016-ban közösen megalkotott stratégiát nyertesnek kiáltották ki, a megítélt összeg azonban – mint ahogyan minden hasonló pályázat esetén – a pályázható forrás fele: 500 helyett 250 millió Ft.

A május 31-én tartott rendezvényen elhangzott, a TOP-7.1.1.-16-os kódszámú, közösségi és kulturális terek infrastrukturális fejlesztését és helyi közösségek szervezését célzó felhívás egy kísérleti projekt. Felépítésében hasonlít a LEADER programokhoz, ezért „városi LEADER-nek” keresztelték. Eszerint nem konkrét pályázati kiírásra lehetett igényt benyújtani, hanem egy adott stratégia megvalósítását támogatták. Pozitív elbírálás esetén egy-egy helyi közösség folytatja a tervezett projektek mérlegelését, ami 10 ezer fő feletti települések esetén belterületre vonatkozó fejlesztéseket és programok megvalósítását tartalmazhatja.

– A stratégiát egy háromnemzetiségű város hagyományaira, a romára, a magyarra és a szlovákra, illetve a civil életre alapoztuk. Az Irányító Hatóság úgy döntött, hogy minden ilyen kísérleti programot támogat, és szétosztották a rendelkezésre álló 41 milliárd Ft-ot. Ezt azt jelentette, hogy gyakorlatilag mindenki a felét nyerte annak az összegnek, amire pályázott – magyarázta a döntés metodikáját Hodálik Pál alpolgármester.

Emlékeztetett, a helyi akciócsoport 2016-ban 21 taggal alakult meg. A szervezet ma is nyitott, vagyis továbbra is lehet csatlakozni. Hozzátette, tagságtól függetlenül azonban bármely egyesület vagy önkormányzati szereplő pályázhat a forrásokra, mivel ez nem feltétele a kiírásnak. A vállalkozókat sajnos kizárták ebből a lehetőségből, ezért a város alpolgármestere külön köszöntet mondott azoknak, akik tagságukkal segítették az akciócsoport és a stratégia megvalósulását.

A számokról szólva elmondta, az összeg kétharmadát infrastrukturális fejlesztések, egyharmadát az ún. softelemek teszik ki. Emellett 37,5 millió Ft-ot működési költségekre kell fordítani, ami az infrastrukturális részt csökkenti. Eszerint tehát összesen 129 millió 166 ezer Ft fejlesztésekre, 83 millió 333 ezer Ft pedig programok megvalósítására fog irányulni. A kulcsprojektnek a roma közösségi ház teljes körű felújítását szánták, amit a csökkentett költségvetés tükrében újra kell gondolni.

– Ez nekünk egy nagy lehetőség, hiszen nagyon ráférne a közösségi házunkra a felújítás. A fűtésrendszer nagyon elavult, és a nyílászárókat is mindenképpen ki kellene cserélni. A tetővel és a burkolattal is komoly gondok vannak, ezért nem tudunk színvonalas programokat megvalósítani. A várossal egyeztetve majd eldöntjük, hogy mire lesz elég ez az összeg, de a fűtés és a nyílászárók mindenképp prioritást élveznek – vélekedett Szikora Tiborné, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Hozzátette, az épület jelenleg is rendszeres képzéseknek és kulturális hagyományőrző programoknak szolgál helyszínül, s a mellette található sportpálya is használatban van. Nagy álmuk, hogy klubhelyiséget alakítsanak ki az épületből, amely a roma és a nem roma fiataloknak találkozóhelyként szolgálna.

A Liget Wellness és Konferencia Hotelben az első, közösségi terek megújításához kapcsolódó infrastrukturális beruházások részleteit ismertették a megjelenteknek. Mint elhangzott, a pályázható forrásból ez teszi ki a legnagyobb összeget, amelynek az egyszerű tetőfedéstől, az iroda átalakításon keresztül az épületfelújítás is részét képezheti.

A felhívás már Szarvas város honlapján is olvasható, személyesen pedig Dávid Zsófia, a Polgármesteri Hivatal munkatársa nyújt tájékoztatást a pályázat részleteivel kapcsolatban.

Dombvári Bence

Ma lejár Dombvári Bence eltiltása, újra edz

Csapat második a megyei úszóegyesületek között