in , ,

Szarvasiak a szolnoki válogatón

Kós Benedek
Kós Benedek

2018. június 15-17. között került megrendezésre a kajak-kenu Ifjúsági Válogatóverseny Szolnokon, ahol több szarvasi kiválóság is érdekelt volt.

A válogató pénteki versenynapján már kora reggel fontos versenyszám döntőjének lehettünk szemtanúi. A férfi K-4 500 méteres döntő a várt eredményeket hozta, a szarvasi fiúk Opavszky Márk és Grivalszki Tamás két pesti fiatalemberrel, Pálfi Mátéval (UTE) és Szendy Maximiliánnal (MTK) kiegészülve magabiztos győzelmet arattak. Ezzel kivívták a jogot, hogy ők képviseljék hazánkat a júliusban megrendezésre kerülő Ifjúsági Világbajnokságon Plovdivban. A pénteki nap bőven tartogatott még izgalmakat. A délelőtt folyamán rendezték meg az 1000 métere egyes elő- és középfutamait. A népes mezőnyben a szarvasiak sikeresen helytálltak, Kós Benedek és Opavszky Márk a délutáni döntőbe jutott, de a 2002-es születésű, még csak serdülőkorú Nyerges Áron is bizonyított. A délutáni döntőben a nagy izgalmak elmaradtak, Kós Benedek meggyőző fölénnyel tudott nyerni, ezzel ő is kvalifikálta magát a Világbajnokságra. Ebben a döntőben Opavszky Márk az 5-ik helyet szerezte meg.

A szombati nap a K-2 1000 méteres futamokkal folytatódott. Itt Nyerges Áron és a szegedi Karnok Marcell (NKM SZEGED) indultak egy hajóban, azonban a szél egy kicsit „megtréfálta” őket, így sajnos lemaradtak a döntőről. A napból még hátra volt a K-1 200 méteres versenyszám. Grivalszki Tamás a döntőbe evezte magát, ahol nagyon szoros befutást követve  -1 másodperen belül 8 hajó ért célba – az előkelő 6-ik helyen végzett.

A válogató zárónapján a K-1 500 méteres számban megint csak népes mezőny gyűlt össze. A 11 előfutamból már a továbbjutáshoz is meg kellett mutatniuk a fiuknak, hogy mit tudnak. Ez Kós Benedeknek, Opavszky Márknak és Nyerges Áronnak is sikerült. A délelőtti középfutamok során Benedek és Márk a döntőbe is bejutott. A délutáni döntő szorosnak ígérkezett. Az 1000 méteres döntőnél kicsit szorosabb csatában, de így is magabiztosan, több mint egy hajós fölénnyel tudott nyerni Benedek, így K-1 500 méteren is ő indulhat majd a bulgáriai Utánpótlás Világbajnokságon. A döntőben Opavszky Márk a dobogó alsó fokára álhatott első éves ifjúsági versenyzőként, ezzel jelezve, hogy a jövőben rá is számítani kell.

Ezzel a másod éves ifiknek a 2018-as évi válogató lezajlott, a fiatalabbakra még a szezon végén vár egy válogató, ahol kvalifikálhatják magukat az Olimpiai Reménységek Versenyére. Összegezve a szarvasi fiúk 2 olimpiai számban és 1 nem olimpiai számban szereztek indulási jogot az Ifjúsági Világbajnokságra.

Gratulálunk a versenyzőknek és felkészítő edzőjüknek, Nyerges Attilának. A Világbajnokságra sikeres felkészülést és hasonló szép eredményeket kívánunk.

Hajrá fiúk! Hajrá Szarvas!

Pribelszki Boglárka

Békés megyei tanulmányúton a Magyar Újságírók Országos Szövetségének tagjai

Szarvason eltűnt férfit találtak meg a rendőrök