in , , ,

Kovács&Kovács – Talkshow a víz fölött

Kovács Frigyes és Kovács Tamás
Kovács Frigyes és Kovács Tamás

A Talkshow a víz fölött, avagy Mellettem az utódom a legújabb „víz fölött”-i este, amely beszélgetős műsor. Egy neves színművész hozza magával gyermekét, aki szintén a színházat vagy színházhoz közel álló, kapcsolódó hivatást választott. Kedden este két színművész, Kovács Frigyes és fia, Kovács Tamás volt Szabó László vendége.

Kovács Frigyes Jászai Mari-díjas színművész, az Oktatási és Kulturális Minisztérium életműdíjasa, a Magyar Érdemrend lovagkeresztjének birtokosa.

Három színházat alapított – két Tanyaszínházat, az egyik még ma is működik –, legismertebb azonban a Kosztolányi Dezső Színház Szabadkán. Tanít, játszik, rendez, és három gyermek édesapja. Díjat alapított mestere, Pataki László emlékének. A Pataki Gyűrű-díj a vajdasági magyar színészi teljesítmény legrangosabb elismerése. E díjat Kovács Frigyes színészi játékáért kétszer kapta meg.

Számos szerepe, rendezése van. Békéscsabához köthető szerepe Shakespeare Lear királyában Lear, amit zseniálisan alakított, az elmúlt évadban Tamási Áron: Ősvigasztalásában Csorja Ádám szerepét játszotta bravúrosan. Számomra emlékezetes még John Steinbeck: Egerek és emberek című művében Candy szerepe Békéscsabán, ám előtte már George szerepét is megformálta a drámában, és rendezte is Steinbeck e csodálatos művét. Békéscsabán feledhetetlen rendezése a Mario és a varázsló, amelyben Gulyás Attila játszotta Cipolla szerepét, előtte Az öreg hölgy látogatását rendezte Fodor Zsókával. Ezen kívül, persze sok-sok szerep, sok-sok rendezés van életművében.

A színművész fia, Tamás máris két TV sorozatban forgatott. Az egyik a HBO –n futó sorozat, az Aranyélet 2. évada, ahol az egyik főszereplő Hollósi Endre –, akit Anger Zsolt alakít – fiatalkori énjének megformálása. A másik sorozat a Korhatáros szerelem, ahol Kovács Patrica partnereként egy fiatal pultos fiút formál meg.

Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára a két színművész beszélgetőtársa, mint mindig, kedden este is kíváncsi volt vendégeire, szó volt mindkettőjük pályakezdéséről, apa-fiú kapcsolatról, és természetesen legfőképpen színházról, filmekről, hitvallásról. De volt szó castingról, a sikerről, és a vele járó nehézségekről is.

Bejátszást láthattunk a Kovács Frigyes Békéscsabán játszott Lear királyból, ahol Leart alakította, szintén a Jókaiban játszott Ősvigasztalás című drámából, és a Kojot című filmből, melynek rendezője Kostyál Márk.

Mindkét TV sorozatból láthattunk egy-egy részletet, amelyben Tamás szerepelt, az – Aranyéletből és a Korhatáros szerelemből –, valamint a Nemzeti Színházban bemutatott Woyzeck című dráma – melyben Kovács Tamás is szerepet kapott – a beharangozó kisfilmjét.

Kovács Frigyes egyértelműen szolgálatnak tekinti hivatását, minden szerepben önmagát kell felfedeznie, mélyen magába kell néznie. De ezt csodálatos dologként éli meg. Tamás már más úton, de azt hiszem ugyanolyan hittel és elszántsággal keresi útját, de a fiatalság erejével és hitével, talán kicsit magabiztosabban, de ugyanaz a szerénység benne is megvan, mint édesapjában. És édesapja szavaiból kiderült, a tehetsége is megvan, hogy ezt a gyönyörű, de ugyanakkor nehéz pályát felépítse.

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Megérdemelt lazítással indította a nyarat a baráti kör

Tanévzáró és ballagás a Fő tériben