in ,

Tizenöt éve küzd a szenvedélyek ellen a szarvasi KEF

A boldogságot nem lehet kemikáliák formájában magunkhoz venni – fogalmazta meg Gaál Roland. A szarvasi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum alapító társelnöke a szervezet múltjának meghatározó pilléreit tekintette át a június 13-án rendezett átfogó konferencián, illetve érintette a megváltozott droghelyzet jelenlegi kihívásait is.

– Sokan azt hiszik, hogy a KEF úgy működik, mint egy egyesület, pedig sokkal inkább egy konzultációs platformról van szó. A különböző szervek, szervezetek összeülnek, és megvitatják azokat a kérdéseket, amelyekben együtt kell működniük. Beszélgetnek egymással a látásmódokról, az erőforrásokról és a megoldandó problémákról. Ez a szükségszerűség hozta létre 2004-ben, és működteti mind a mai napig a fórumot – ad betekintést a szervezet munkájába.

Mindazonáltal azt is elismerte, hogy a KEF-ek meglehetősen eszköztelenek, csupán a kifelé történő kommunikációra és a többiekkel való együttműködési hajlandóságra hagyatkozhatnak. Ez utóbbinak kezdetben nagy lendületet adtak az első drogfelmérések. Kiderült, hogy a 12-18 év közötti korosztály több mint fele érintkezett már valamilyen formában a droggal, aminek folyományaként 2006-ban megszületett az első szarvasi drogstratégia.

Fehár Richárd, a Kábítószerügyi Tanács tagja tájékoztatott, 2010-ben kb. száz KEF működött az országban. A minisztériumi átrendeződések kapcsán ez a szám hatvanra csökkent, az elmúlt néhány évben azonban szerencsére nyolcvannégyre növekedett. Elmondta, fontosnak tartja a munkájukat, mert ráirányítják a figyelmet a szenvedéllyel kapcsolatos problémákra, valamint komoly egyeztető folyamatot végeznek. Mindazonáltal azt is látni kell, hogy a nemzeti drogstratégia célkitűzése, mely szerint Magyarország 2020-ra kábítószermentes lesz, még nincs elérhető közelségben. Ezeken a szinteken ugyanis csak apró lépéseket lehet tenni.

Szabó Szilvia, a helyi KEF jelenlegi szakmai társelnöke elmondta, az utóbbi két évben több városi szervezet jött létre Békés megyében. Az ő munkájukat szerették volna segíteni ezzel a konferenciával, hiszen mint „öreg” KEF sok olyan gyermekbetegséget megtapasztaltak, amit az újonnan alakuló szervezetek már ki tudnának küszöbölni.

– A szarvasi KEF-nek szinte csak nehézségei voltak, legalábbis mi így emlékszünk. A finanszírozási problémák, a kapacitás, a humánerőforrás és az időhiány sajnos végigkísért bennünket. Néha borzasztóan elfáradunk, hiszen mindenki társadalmi tevékenységként, munka mellett vállal feladatokat a fórum életében. Áldozatot hoz a családjától és a szabadidejéből egyaránt. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy azért a fényképek sok boldog pillanatról is árulkodnak, ami megerősít bennünket, hogy érdemes ezt a munkát folytatni.

A drogügyről szólva elmondta, tíz év alatt szinte minden megváltozott. A fiataloknak a szórakozási platformjai a közösségi helyekről a lakásokba, klubokba tevődtek át, a kábítószer helyett pedig inkább az alkohol felé fordulnak. Emellett az ún. politoxikománia is megjelent a tizenévesek körében, ami több élvezeti szer együttes használatát jelenti. Például együtt jár az alkohol a gyógyszerfogyasztással, esetenként pedig az alkohol, dohányzás és a kábítószer kapcsolódik össze.

Legfőbb céljuk, hogy felszínen tartsák a kérdést, amit elsősorban programokon keresztül valósítanak meg. Legközelebb június 22-én, 19 órától a Petőfi utcai sportcsarnokba várják az érdeklődőket az éjszakai torna idei zárórendezvényére.

Sulivarázs a Hunyadisuliban

Hartay Csaba

Első vendég Hartay Csaba