in , ,

Földesi: Könnyebb az embereket hülyíteni, mintsem meggyőzni őket arról, hogy hülyítik őket!

Földesi Zoltán
Földesi Zoltán

Kipihenten és élményekkel gazdagon érkezett nyári sajtótájékoztatójára Földesi Zoltán. Az MSZP helyi elnöke a Szarvasi Aranykor Nyugdíjas Egyesülettel Montenegróban járt. Az egyhetes kirándulás azért is volt meghatározó esemény, mert Tusjak János elnök halála óta ez volt az első nagy utazása a civil szervezetnek. Azt tapasztalta, hogy a régi-új elnökség és a tagság az ő nyomdokaiban folytatja az útját, és színvonalas programokkal tölti meg az elkövetkező időszakot.

Bevezetőjében tisztelettel adózott Nyers Rezső, az MSZMP utolsó, majd az utódpárt első elnökének. A magyar baloldal kiemelkedő egyénisége 95 évesen hunyt el a napokban, és a különböző politikai oldalak is megemlékeztek róla.

Rámutatott, gőzerővel folyik a sorosozás, amit jól tükröz, hogy a kormány keresztülverte a Stop Soros törvényt a Jobbik asszisztálásával. Véleménye szerint ennek nemzetközi szinten is komoly következményei lesznek, és a következő évi két választást is meg fogja alapozni. Az is kirajzolódik, hogy új Európa politikai ambíciói vannak Orbán Viktornak, amelyek megfogják meghatározni a politikai közbeszédet. Minden az idegengyűlöletről, ellenségkeresésről fog szólni. Köztük Brüsszel is meghatározó helyet kap.

Szólt a 2019. évi költségvetés vitájáról is, amely mindössze egyetlen fideszes képviselő részvételével zajlik. Mindez véleménye szerint arról árulkodik, hogy az orbáni rezsim lenézi mind a választókat, mind pedig a törvényhozást. Úgy véli, a jövő év a visszavonulásról, az elvonásokról és az új adókról fog szólni, amit mindenki meg fog érezni. Példaként említette a cafeteria és az Erzsébet-utalvány kivezetését, ill. megszűnik az 55 felettiek foglalkoztatási kedvezménye is.

Úgy látja, további átrendeződés a várható az országos médiában. Ezt követően már egymást fogják felfalni a korábban felosztott médiaérdekeltségek, és gőzerővel dübörög az agymosás is.

Mindeközben az EU folytatni fogja az orbáni korrupció elleni harcát. Magyarország polgárai egyelőre – úgy tűnik – képtelenek ennek felismerésére, de az EU nem fogja tovább tűrni a túlköltekezést és a korrupciót. Meggyőződése szerint ellenőrzések lesznek az EU részéről, és bizonyos forrásokat felfüggesztenek.

– Könnyebb az embereket hülyíteni, mintsem meggyőzni őket arról, hogy hülyítik őket!- idézte a mai közéletet jellemző mondást, melynek az első felét a kormányzatra, a második felét pedig az ellenzékre vonatkoztatta.

A Magyar Szocialista Párt háza tájáról elmondta, június 17-ei kongresszusukon értékelték a legutóbbi országgyűlési választás óta kialakult helyzetet, valamint a párt egészét érintő, felmenő rendszerű tisztújítást hajtottak végre. Új elnöknek dr. Tóth Bertalant választották, elnökhelyettes pedig dr. Szakács László lett. Az alelnöki posztokat dr. Hegyi Gyula, Komjáthy Imre és dr. Szanyi Tibor töltik be, az OV elnöke Kunhalmi Ágnes lett.

Hangsúlyozta, az MSZP az orbáni világot leváltani kívánó ellenzék megszervezésére készül, minden parlamenti és azon kívüli eszköz bevetésével. Mindazonáltal úgy gondolja, az állampolgári felelősség sem kerülhető meg, vagyis minden országnak olyan kormánya van, amilyet megérdemel.

Az is látni kell, hogy az MSZP vidéken szerepelt gyengébben, ezért különösen itt kell újjá kell szervezni a pártot. Rámutatott, a két jövő évi választás alapvetően fogja átrendezni vagy megszilárdítani a politikai erőviszonyokat.

Várospolitikai ügyeket érintve összefoglalta a legutóbbi testületi ülés legfontosabb döntéseit. A városatyák 6 napirendi pontról, 41 bejelentésről és 7 zárt ülésen tárgyalt kérdésről szavaztak.

Egyebek mellett újratárgyalta az önkormányzat 2018-as költségvetését, és gyermekorvosi problémák rendezésére megoldást talált. Már a rezidens időszakban megkeresik a Szarvasról elszármazottakat, és sokoldalú támogatást biztosítanak számukra.

Több beszámoló is elhangzott. Köztük a Szarvasi Gyermekjóléti Központ, a Kistérségi Központ és a Szarvasi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság is értékelte előző éves munkáját.

Meghallgattak egy tájékoztatót a város óvodáinak, általános és középiskoláinak beiskolázásáról is. Ebből az derült ki, hogy minden intézménybe jutott gyermek. Ugyan azt továbbra sem pártolja, hogy helyben lassan minden egyházi fenntartásba kerül, de azt is látni kell, hogy a szülők döntenek arról, kit választanak.

Megváltoztatta a médiumok finanszírozását is a testület. Az önkormányzat eladta a Szarvasi Általános Informatika Kft. kábelhálózatát, de több tevékenységi kört megőrzött. Ez indokolta, hogy július 1-jétől ez a cég végzi az önkormányzati műsorok készítését. A döntés határozott időre, első körben fél évre szól.

Módosították továbbá a Város Esélyegyenlőségi Programját, és elfogadták a városnapi elismerések névsorát is.

Zárt ülésen határoztak több ingatlan felajánlásról, Szarvas Város Óvodáinak és Bölcsődéjének a vezetőjéről, Tóth Tímeáról, illetve több vagyonjogi kérdést is tárgyaltak.

Zárszóként mindenkinek tartalmas nyarat kívánt, abban bízva, hogy kihasználják a szarvasi Vízi Színház, Zenepavilon és az egyéb városi rendezvények gazdag tárházát.

Idegen nyelvi siker az országos levelezős versenyen

Szabó László, Straub Péter és Straub Dezső

Mellettem az utódom: Straub&Straub