in , ,

Rendhagyó irodalomóra Ady szerelmeiről

Tomanek Gábor, Nagy Erika és Tábor Lajos
Tomanek Gábor, Nagy Erika és Tábor Lajos

Július első napján Nagy Erika és Tomanek Gábor színművészek, Tábor Lajos irodalomtörténész, a Színitanház színháztörténet tanárával Ady Endre szerelmeit „beszélték ki” „Ady szerelmei – Zsókától Csinszkáig” címmel.

„Ady Endre életének fontosabb művészi és szerelmi állomásairól lesz szó, másfél órában. Ismert és kevésbé ismert kapcsolatok, kulcs versekkel. Viharos szerelemtől az otthonra találásig. Kiemelve a Léda-szerelem és a Csinszka-szerelem.” – állt a szinopszisban.

Az este Ady első szerelmétől vette sorba azokat a hölgyeket, akik Adyra hatással voltak. Bővebben Brüll Adélról – Lédáról és Boncza Bertáról – Csinszkáról esett szó, ahogy a szinopszisban olvashattuk. Tábor Lajos irodalomtörténész a történeteket mesélte el lelkesen, mély tudással, tisztelettel a költő iránt. Élmény hallgatni előadását. Tomanek Gábor Ady verseit, Nagy Erika pedig Léda levelét Adyhoz, és később Csinszka naplójából olvasott fel több időszakból részleteket. A művészházaspár előadása is varázslatos. Megint egy nagyon szép estének lehetett tanúja, aki a hideg ellenéri beült a nézőtérre.

Az este házigazdája Hodálik Pál alpolgármester volt, aki bevezetőjében megkérdezte, hogy van-e valaki a nézőtéren, aki először van a vízi színházban, és volt, így röviden bemutatta a nyolcadik éve egyre sikeresebb színházat. Mögöttem egy idősebb házaspár ült, és az este végén elmondták, hogy minden évben eljönnek Szarvasra, és a Vízi Színházba is. Jó hallani ezeket a történeteket, mert ez mutatja, igenis igény van a versre, és egyre népszerűbb a Szarvasi Vízi Színház, nem csak hétvégén, hanem a hétköznapi estéi is.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Új pszichoaktív anyaggal visszaélés gyanúja Szarvason

28,5 millió forintot ítéltek Szarvasnak a TOP keretéből