in ,

Nehéz döntés: Egyelőre a vagyonkezelőnél marad a Tessedik-tanya

A május 24-i zárt ülés napirendi pontjai között több ingatlanüggyel kapcsolatos kérdés mellett a képviselő-testület foglalkozott a Tessedik-tanya ügyével is, adott tájékoztatást dr. Melis János címzetes főjegyző. Az előzményekhez hozzátartozik, hogy Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. átadásra kínálta az 1340 hrsz. ingatlant. Az önkormányzat korábban kinyilvánította erre vonatkozó átvételi szándékát, ezt azonban az adott feltételek ismeretében visszavonta.

Hodálik Pál alpolgármester a sajtótájékoztatón kifejtette, tartózkodott a kérdésben. A több oldalas szerződés legsarkalatosabb részét ugyanis az a pont jelentette, ami kimondja, hogy az önkormányzatnak gondoskodni kell az ingatlan állagmegóvásáról. Amennyiben ez nem történik meg, a vagyonkezelő az önkormányzat terhére elvégezteti ez ilyen jellegű munkát. Ez óvatos becslések szerint is több tíz, de akár több százmillió Ft-os tételt jelentene, amire az önkormányzatnak nincs meg a fedezete.

Ezzel együtt véleménye szerint az önkormányzat meg tudná ilyen állapotban őrizni az ingatlant, hiszen végigtekintve az elmúlt évtizedeken az derül ki, hogy a vagyonkezelő nem fordított rá sem kellő figyelmet, sem anyagi forrást.

Annak is utánajártak, hogy lenne-e lehetőség a kérdéses pont módosítására, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. azonban elzárkózott ettől. Végül a testület úgy határozott, hogy ilyen szerződéses feltételek mellett csak nemmel szavazhat a kérdésben.

Dr. Melis János megfogalmazta, az épülethez különös érzelmi szálak fűzik a szarvasiakat, éppen ezért volt különösen nehéz állást foglalni. Azt azonban látni kell, hogy pozitív döntés esetén beláthatatlan időn belül komoly anyagi teher nehezedett volna a városra, aminek a pénzügyi hátterét nem tudják garantálni. Emellett a szűkre szabott szerződési keretek azt sem tették lehetővé, hogy érdeklődő civileket, vállalkozásokat vonjanak be az ügybe, és velük karöltve lépéseket tegyenek.

– Bocsánat a kifejezésért, de egészen fafejű szerződést kaptunk kézhez, amelynek a módosítására felhívás ellenére sem volt hajlandó MNV Zrt. – összegezte a döntéshez vezető okokat a város címzetes főjegyzője.

Zárszóként elhangzott, a döntéstől függetlenül az önkormányzat nem szakítja meg a vagyonkezelővel folytatott tárgyalásokat, és semmiképpen sem mond le az ikonikus épület megmentéséről.

28,5 millió forintot ítéltek Szarvasnak a TOP keretéből

Siker a Zene a víz fölött