in , , ,

Folyamatos siker a Valahol Európában

A CervinusFest második napján, július 12-én, csütörtökön a töretlen sikerrel játszott Valahol Európában című musicalt láthatta a majdnem teltházas közönség. Az előadás rendezője Varga Viktor. A szerzők: Dés László – Nemes István – Böhm György – Korcsmáros György – Horváth Péter. Dramaturg Belinszki Zoltán.

A Valahol Európában hősei – gyermekek és felnőttek – egyaránt példát mutatnak emberségből, összetartásból, hűségből, a hit erejéről, amivel méltóképpen emlékezhetünk meg mindazokról, akik életüket áldozták és áldozzák nagy ügyekért, vagy csak elszenvedői a történelemnek. A történet gyermekei a „csürhéből” eljutnak a testvéri szeretetig, ahol mindenki segíti a másikat, családdá válnak, ha nem is a szó klasszikus értelmében, de az otthontalan gyermekek Simon Péter jóvoltából otthonra találnak. A musical a háború borzalmaira is felhívja a figyelmet, hogy család nélküli, árva gyermekek csatangoltak az utakon. Nincs mit enniük, inniuk. Vagyis a darab történhetne ma is „bárhol Európában” – és sajnos meg is történik. Az előadást az alkotók Sztehlo Gábor emlékének ajánlották, akinek példaértékű tettei alig ismertek.

Csütörtökön este sokadszorra láttam az előadást, mégis magával ragadott a szereplők játéka. A színészek, a gyermekszereplők és a táncosok éppen olyan energiával voltak jelen a színpadon, mint 2016 novemberében. A két év alatt a gyermekszereplők nőttek, de ma is olyan koncentráltan léptek színpadra, mint először, de talán sokkal lazábban, rutinosabban. A színművészeken is érezhető volt, hogy szeretik az előadást, a szerepükben jól érzik magukat, mindannyian a legjobbat hozták ki magukból.

Simon Péter Nádházy Péter, Suhanc (Éva) Szemerédi Bernadett, Hosszú Timkó János, Egyenruhás Dósa Zsuzsa, Leventeoktató Polák Ferenc, Ficsúr Boronyák Gergely, Tanító Magyari László, Kuksit csütörtökön este Laurinyecz Szilveszter alakította, de felváltva játsszák Szemenyei Kevinnel.

Szeplőst Hódos Zsolt, Csórót Sinka Dominik, Professzort Juhász Gergő, Pötyit Mester Dóra, Sutyit Bak Zsolt, Balerinát Kiss Viktória alakította tegnap este, a Vízi Színház színpadán. További gyermekszereplők: Bagócsi Jázmin, Csernus Nándor, Czifra Zétény, Domján Anna, Kepenyes Darida Zoé, Kiss Virág, Magyar Jázmin, Sebjan Farkas Bianka, Uhrin Dóra, Varga Vivien és Vaskor Gergő.

Bravúros színészi játékok, csodálatos énekhangok kivétel nélkül! De ezeken túl magával ragadó volt Nádházy Péter önmagát újra megtaláló Simon Pétere, Szemerédi Betti karcos, mégis érzékeny Évája, Timkó János szavak nélküli játéka új, eddig nem érzett érzéseket megélő Hosszúja (és itt nem csak a szerelemre gondolok, hanem a felelősségvállalásra is), Dósa Zsuzsa fegyelmet parancsoló, félelmet keltő agresszora, Polák Ferenc karikatúrája, „látóvá” válása, Boronyák Gergő fergeteges női tánca, ficsúrsága, önmagára találása, Magyari László alkoholista, mégis józan tanítója. A táncosok gyönyörű táncbetétei, a gyermekek megható játéka ismét elbűvölő volt, az előadás folyamán többször csalt könnyeket a nézők szemébe.

A táncosok: Balázs Henrietta, Bakró Erzsébet, ifj. Csasztvan András, Koska Melinda és Magyari László, aki az előadás koreográfusa is volt.

Az musical jelmezei és nagyon szép díszlete, amely az előzőnapi gála díszlete is volt, Nagy Szilvia tervei alapján készült, és a díszlet kivitelezésben is oroszlánrésze volt a díszlet- és jelmeztervezőnek.

Egy versszak a Fohász című dalból:

„Föld anya, ég anya, szólj, hogy melyik az a hely
Tudod, ahol nem kell félni.
Föld anya, ég anya, szánd meg a gyerekeket
Óh, nem akarok többet kérni.”

A Valahol Európában című előadás meglepetése 7 darab 3.000 forintos könyvutalvány kisorsolása volt. Hét szék alá rejtettek el cervinuszos mágneseket, amire a pénztárban megkapták a nyertesek az utalványt, jegyük felmutatásával. A könyvutalványt a Líra Könyvesház ajánlotta fel.

Nagyon szép este volt, értékes, színvonalas előadással. Szombaton az Ármány és szerelem várja értő közönségét.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

A kiemelt turisztikai térség besorolásért dolgozik a Körös-menti TDM

Angol nyelvi alsós táborok a Benkában