in , , ,

A rettegés karácsonya

Ragány Misa, Varga Viktor és Timkó János
Ragány Misa, Varga Viktor és Timkó János

A CervinusFest 6. napján – július 16-án – Felolvasószínházat láthattak a nézők. Peter Karvaš Éjféli mise című drámáját olvasták fel a Teátrum színművészei. Dr. Dósa Zsuzsa művészeti igazgató az elején hangsúlyozta, Szlovák színház az övék, és nagyon fontosnak tartják, a szlovák nyelv mellett azt, hogy a szlovákul nem értők is megismerkedhessenek a szlovák drámairodalom műveivel.

Peter Karvaš a Szigorúan tilos szerzője, a szlovák drámairodalom nagymestere, a szlovák abszurd dráma meghatározó alakja. Ez a műve azonban nem abszurd, sőt nagyon is megtörténhetett volna a második világháború poklában.

A történet 1944 karácsony estéjén egy polgári családban játszódik. Valentin Kubiš (Nádházy Péter) és felesége, Vilma (Jónás Gabriella) készülnek a családi vacsorára lányukkal, Angélával (Dósa Zsuzsa) és Angéla férjével, Paoloval (Varga Viktor). Várják haza nagyobbik fiukat, Mariánt (Timkó János). Amíg várnak, a szülők kisebbik fiukat, Gyurkot (Polák Ferenc) hiányolják. Váratlanul megjelenik Katka (Szemerédi Bernadett), Gyurko szerelme, akit a mama kelletlenül fogad. A lány a fiúról érdeklődik, majd távozik. Közben hazaérkezik Marián.

Vilma vallásos, hithű katolikus, Valentin könyvelőből lépett elő a Merkur cég társtulajdonosának, Angéla a Schlosser cukrászda tulajdonosa lett, Paolo pedig jegyzőségi írnok, aki a háború után ügyvédnek készül, és Londont hallgatja a rádión. Marián gárdista, aki járási vezető-helyettes, bármit megtehet, bármit elintéz.

És megérkezik még valaki, aki a családnál lakik Gyurko szobájában, Brecker, a birodalmi véderő hadnagya (Ragány Misa), aki bort és gyertyát hozott, amit a család nem tudott beszerezni, így teljesnek látszik a karácsony… Végül megérkezik Gyurko, aki lázas beteg, a fiú partizán. 1944. december 24-e van…

Brecker távozik, mert elkezdődött a bujkáló partizánok elfogása és kivégzése. A család retteg, de összefog Gyurkoért, mindenki teszi, amit tenni tud a fiúért. Vilma az éjféli mise előtt elmegy a paphoz gyónni…

A történetet nem fejezem be, hátha színpadra viszi a Cervinus Teátrum valamikor. Rendkívül jó karakterek vannak a drámában, meglehetősen jó játéklehetőséggel a színészek számára. Roppant érdekesek a szereplők jellemei, motivációi, megnyilvánulásai. Hogyan viszonyulnak, hogyan reagálnak a veszélyre. A féltés, a félelem, a rettegés, a hit hogyan változtatja meg őket, a viszonyokat. A szerző szerint a történet legenda az árulásról. Ennél azonban többről szól, hősiességről, becsületről, félelemről. A családról, mint az egyik legfontosabb egységről az életben.

A színészek – mint eddig minden felolvasáson – többet tettek a felolvasásnál, hiszen némi mozgással, testbeszéddel, arcjátékkal, hangsúlyokkal fejezték ki a dráma erejét, tették feszültté a történetet. Igazi karaktereket formáltak meg, nagyon jól! A történések közben hallhattuk pisztolylövéseket is. Igényesen jó drámát láttunk, káprázatos előadásban!

A felolvasószínház kis térben az igazi, de az évek alatt bebizonyosodott az amfiteátrumszerű nézőtéren éppen olyan jó hallgatni, mint a Romkocsmában. A felolvasószínház rendezője Dósa Zsuzsa.

Az ingyenes estén is ajándékok várták a kedves nézőket, a már szokásos módon a székek alá rejtett Cervinusos hűtő-mágnesek. Az ajándék ezúttal a Szent Klára Gyógyfürdő három darab családi belépője volt.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Szülei tudta nélkül ment el otthonról egy 13 éves fiú Szarvason

Ott, ahol a Maros vize messze földön kanyarog…