in , , , ,

Drótos Jankóval zárta be kapuit a VII. Cervinus Művészeti Fesztivál

A CervinusFest 14. napján a Vízi Színház színpadán a Drótos Jankó című szlovák táncjátékot láthatta a közönség Csasztvan András koreográfiájával és rendezésében.

A táncszínház előtt Csasztvan András a mese történetét ismertette a közönséggel, hiszen a szöveg szlovákul szólalt meg. A sztori keretjátéka egy fiatalasszony (Monika Stankovičová) három gyermekének (Lipták Virág, Strassburger Csaba, Vaskor Gréta) meséli el Drótos Jankó (Polák Ferenc) történetét, aki a zempléni erdők rengetegében eltéved, és az óriások (ifj. Csasztvan András, Magyari László) földjére keveredik. Segít nekik megjavítani főzőedényüket, ám ők nem engedik el a mestert – hátha szükségük lesz még tudására –, ezért kalitkába zárják. Egy kisegér – báb formájában, (készítette Gyekiczki Istvánné, Piroska) segítségével Jankó kiszabadul, egy ostor és az óriások egy hajszálával, visszatér falujába. A csoda másodszor nem sikerül, mert elveszti az hajszálat, a falubeliek kinevetik Jankót. Ezért vándorútra indul a nyírségi tirpákok, a dél-pesti szlovákok, a kiskőrösi tótokon keresztül érkezik Szarvasra, Luca-napra. Közben láthatjuk az aratást, a betakarítást, a Szent Mihály napot és a már említett Luca-napot, nagyon szép táncok kíséretében. Láttunk medvetáncot Oláh Márkótól, de sok jeles naphoz tartozó népszokás táncában gyönyörködhettünk. A mese végén Jankó elad egy egérfogót a fiatalasszonynak, és az meg is fog egy kisegeret, azt aki kiengedte az óriásoktól, Jankó mézeskaláccsal eteti meg, és újabb csoda történik, a kisegér lánnyá változik, akit Jankó feleségül vesz, így egy esküvőnek is tanúja lehet a közönség.

Polák Ferenc játéka azért különleges, mert nem csak színészi feladatot, láttunk előadásában, hanem táncolnia is kellett a színművésznek, ami nagyon jól ment. A másik színművész Monika Stankovičová kedvesen, mosolygósan játszotta, táncolta a fiatalasszony szerepét. A három gyermek, akik szintén játszottak és táncoltak is Lipták Virág, Strassburger Csaba, Vaskor Gréta. Az óriások gólyalábakon nagyon különlegesek volt ifj. Csasztvan András és Magyari László megjelenítésében, elismerést érdemelnek, hogy táncos létükre megtanulták. A bábfejet, amit viseltek óriásként, Hlinyánszky Tamás Sátoraljaújhelyen élő művész készítette, és ugyancsak az ő munkája az óriások főzőfazeka. Káprázatos táncokat láttunk a színpadon a táncosoktól, mosolygós, örömtáncot. Az életöröm átragadt a közönségre is. A táncosok: Bakró Erzsébet és ifj. Csasztvan András, akik a rendező asszisztensi feladatát is ellátták, valamint Balázs Henrietta, Baracsi Gergő, Csasztvan Zsuzsanna, Horváth Dániel, Magyari László, Márton Réka, Móricz Bence, Mozsár Mónika, Nemcsényi Aliz, Oláh Márkó, Ökrös Dániel, Palyov Attila, Posgay Nóra. A mézeskalácsot Ungor Erzsébet készítette és Dombovári Zita festette.

Az előadás végén Csasztvan András igazgató, dr. Dósa Zsuzsa művészeti igazgató, Varga Viktor főrendező és Babák Mihály Szarvas Város polgármestere köszönte meg a közönségnek a tizennégy nap szeretetét, amit a Teátrum kapott. Dr. Dósa Zsuzsa a fesztiválon fellépő színészek köszönetét is tolmácsolta a nézőknek.

Véget ért a VII. Cerinus Művészeti Fesztivál, ami nem valósulhatott volna meg, ha nincsenek a háttérben azok a szakemberek, akik világosítottak, hangosítottak, felépítették és leszedték a díszletet, elkészítették a kellékeket, kimosták, kivasalták a jelmezeket, árulták a jegyet. A művészeti igazgató beszélgetésünkkor már ecsetelte fontosságukat, most jött el az alkalom, hogy névvel is megköszönjük munkájukat. Ahogy elhangzott, sokszor egy-két óra alvás jutott csak számukra, hiszen a másnapi előadásnak mennie kellett, elő kellett készíteni, a színpadot, a fényeket, a hangot, a ruhákat.

Műszak: Salgó Balázs, Budai Károly, Szabó Gábor, Ottlakán Renátó, Maulis Máté, Kurucz Márk, Varga László.

Kellék, ügyelés, és színpadi háttér: Hadadiné Faragó Erika, Tőkés-Szeljak Gabriella, Pljesovszkiné Szeljak Mária.

Sajtó: Szigeti Anna

Akivel a pénztárban találkoztak: Litauszky Sára.

Diákok, akik segítettek: Fekete Flóra, Szin Réka, Jakab Benedek, Uhrin Dóra, Valach Vendel.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Bodonyi Dóra, Bogár Gabi és Kuli Pisti utazhat a világbajnokságra

Ma szállítják a Parlamentbe a békésszentandrási szőnyeget