in , , ,

Lucifer show

Július 28-án a VII. Magyar Teátrum Nyári fesztiváljának 11. versenyprogramja a József Attila Színház előadásában Verebes István- Nemlaha György Lucifer show című történelmi revüjét láthattuk Verebes István Jászai Mari-díjas színész-rendező rendezésében.

Lucifer (Zöld Csaba) Madách Imre Ember tragédiájából kiindulva végigvezeti az általa választott Ádámot – Ádámokat, mert hamar feladják – a XX. század fontosabb történelmi eseményein a show világába ágyazva, hiszen Ádomot is casting útján választja ki Lucifer. Ám senki ne gondolja, hogy ez egy vidám este volt, hiszen Magyarország azon eseményeit mutatta meg, ami tragédia volt az ország életében. A szinopszis szerint: „Ez a Lucifer nem hagyja magát befolyásoltatni a XX. század történéseitől: ő úgy mutatja meg a sorsfordító napokat Ádámjának és Évájának, hogy azokról kiderüljön, tulajdonképpen mind a nagy „showtime” részei. A századforduló szilvesztere a vurstliban, a trianoni szerződés aláírásának napja egy orfeumban, a nyilas hatalomátvétel egy bordélyban, Rákosi Mátyás születésnapja egy üzemi rendezvényen, a szovjet csapatok november 4-i bevonulása egy vidéki szálloda éttermében, a Varsói Szerződés csapatainak csehszlovákiai inváziója az Ifjúsági Parkban éri az első emberpárt. De ők „valami miatt” sosem lehetnek egymáséi… Ez a történet – és közben közel száz korabeli dal – tölti meg a történelmi revüt.”

A Lucifer show hat korszakot, 68 esztendőt mutat meg, amelyben az ország vezetői ismertek, és biztosan azonosítani tudja mindenki a kort, amelyben éltek. Ferenc József osztrák császár és magyar király, Tisza István miniszterelnök, Horthy Miklós kormányzó, Rákosi Mátyás pártfőtitkár, Nagy Imre miniszterelnök és Kádár János pártfőtitkár időszakait jeleníti meg az előadás. Őket a színpad jobb és bal oldalán egy-egy arc nélküli szobor testesít meg. A jelenetek végén Lucifer kukába dobja az adott kor vezérének szobrát.

Különleges színházat láttunk, ez a nyár a vidámság jegyében telik a Vízi Színházban, de időnként nagyon is helye van a komoly hangvételű, elgondolkodtató előadásoknak is, mint ez a szombat esti. Az eseményekhez kapcsolódó dalok, Darvas Ferenc zongorakíséretében szólaltak meg. Tetszett, hogy a színészek fekete ruhában jöttek ki (hölgyek is, urak, is), és a színpad hátterében vállfákon lévő ruhákat vettek fel a fekete alapokra. (Jelmeztervező Tordai Hajnal Jászai Mari-díjas.) A díszlet egyik eleme ez a rúdon lévő ruha, de e mögött a ruhák több sor magasan falat képeztek, előtte több lépcsőn felvezető színpad. Oldalt engedték érvényesülni a természeti hátteret, és ugyancsak oldalt a jelenethez szükséges mozgatható kisebb díszlet került, mindig csak annyi, amennyi szükséges volt. (Díszlettervező Mira János.)

A rövid jelenetekben nagyon jó színészi játékokat láttunk, ami párosult az ismertebb és ismeretlen dalok hangulatával, a koreográfiával. A színművészek: Betz István, Blazsovszky Ákos, Brunczlík Péter, Chajnóczki Balázs, Dobrányi Máté, Előd Álmos, Fehér Anna Jászai Mari-díjas, Fekete Réka Thália, Fila Balázs, Holczinger Szandra, Kocsis Judit Jászai Mari-díjas, Korponay Zsófia, Kovalik Ágnes, Krassy Renáta, Létay Dóra, Ömböli Pál, Schlanger András, Szucskó Noémi, Vaszkó Bence, Zöld Csaba. (Korrepetitor Fekete Mari, koreográfus Hajdú Anita.)

Nem volt teltház, de aki ott volt, az vastapssal köszönte meg az alkotók munkáját.

Galambos Edit

A fotókat Babák Botond készítette.

Kós Benedek

500 és 1000 méteren is világbajnok Kós Benedek

Felhőszakadás mosta el a kis indiánok sátrait