in , ,

Lánglelkű Benedekfi testvérek

Hétfőn este a Zene a víz fölött előadását láthatták a nézők, akiket dr. Szilvássy Orsolya főiskolai docens köszöntött és bemutatta Benedekfi Zoltánt, aki hegedűn és dobon, és Benedekfi Istvánt, aki zongorán és szintetizátoron játszik. A testvérpár az elmúlt évben már adott egy nagysikerű koncertet, a siker ez alkalommal sem maradt el.

Benedekfi István és Benedekfi Zoltán Békéscsabáról indult, mindketten a Békéscsabai Bartók Béla Zeneiskolában kezdték tanulmányaikat. Szakközépiskolának István Szegedet, Zoltán Kecskemétet választott. Egyetemi tanulmányaikat mindketten Szegeden folytatták. Az évek folyamán neves művészek tanítványai lehettek. Jelenleg a Szegedi Vántus István Gyakorló Szakgimnázium tanárai. Mindketten komoly versenyek díjaival büszkélkedhetnek.

A testvérek a 2017 novemberében megjelent CD-jük zenei anyagát hozták magukkal Szarvasra. A CD címe Lángok. Az első részben csak hegedű és zongora hangja szólalt meg. A lemez címadó dala a 2008-ban készült Dung Dot című amerikai – vietnami filmdráma, amely témája a vietnami háború. A film több díjat nyert, a XIX. Fukuokai Filmfesztivál közönségdíjasa lett, Vietnamban az Arany Sárkány-díjat kapta meg. A film indult az Oscar versenyen, a legjobb idegen nyelvű film kategóriában.

20180806-2018-08-06 20.50.08-1

Következett az Angyalok tánca, majd a Szerelmi áhítat, amelyet Benedekfi Zoltán a feleségének ajánlott. A Hommage a Tangó bemutatója a gyulai Katolikus templomban volt. Benedekfi István zongoraszólóját ajánlotta feleségének A szerelem melódiái címmel.

A Benedekfi testvérek úgynevezett crossover zenét is szereznek, azaz a komoly és a könnyűzenét ötvözik. A következő blokk ilyen volt, ezekben már megszólat a dob, ami azért érdekes, mert hegedűn játszani és lábbal dobolni, a hegedű érzékenysége miatt biztos tartás nélkül nem lehet, és a zongora is szintetizátorra váltott. Három hangszeren szólalt meg a Nyitány, a Nélküled, és az Álmodó óceán című zenemű. Ráadásként az Űrutazás című szerzeményt hallhattuk. A közönség azonban nem engedte el a fiatal művészeket, így a kezdő dalt a Lángokat hallhattuk még egyszer.

Az előadás azért is különleges volt, mert Benedekfi Zoltán bokatöréssel állt (ült) színpadra, és így egy lábbal kezelte a dob pedálját, és biztos kézzel játszott a hegedűn, bravúros teljesítményt nyújtott.

Lenyűgöző előadóknak és zenének lehettünk tanúi a Vízi Színház színpadán.

Galambos Edit

A fotót Babák Zoltán készítette.

Kenumaraton 2018: 21 kilométer a perzselő hőségben

Az év növényeivel és állataival ismerkedtek a természetbúvárok