in ,

Hatvanöt napon át tartó muzsikaszó után bezárta kapuit a Zenepavilon

Ismét egész nyáron szólt a zene a tölgyfák alól. A Zenepavilon június 16-a és augusztus 19-e között minden este szarvasi és térségi művészeti csoportokkal, előadókkal, zenekarokkal, valamint táncosokkal várta a nyáresti kikapcsolódásra vágyókat, összesen 65 alkalommal. Óvatos számítások szerint esténként legalább 50-60 fő ülte körbe a város szívében található helyszínt, de az sem volt ritka, hogy mintegy kétszázan hallgatták a műsort.

Fodor Mariann, a Zenepavilon háziasszonya elmondta, úgy érzi, az ötödik évre nagyon összekovácsolódott a közönség. Egyre több turista fedezi fel magának ezt a közösségi színteret, a szarvasiakból pedig kialakult egy törzsközönség, akik a nyári hónapokat velük töltik.

– Vannak, akiknek a Vízi Színház egy kicsit kiesik, egyedül élnek vagy egyszerűen csak nem engedhetnek meg maguknak egy több ezer forintba kerülő előadást. Számukra a Zenepavilon nagy ajándék. Mellettük leginkább az aktuális fellépő határozza meg az érdeklődők körét. Gyerekfellépők esetében természetesen velünk vannak a szülők, nagyszülők, hagyományőrző együtteseknél pedig inkább az idősebbek tisztelnek meg bennünket jelenlétükkel – von le néhány általános következtetést.

A legnagyobb bizonytalansági faktort idén az időjárás jelentette, ami soha eddig nem volt ennyire szeszélyes. Köszönhetően a hirtelen kialakuló záporoknak, viharoknak sajnos négy-öt előadás elmaradt, s legalább ugyanennyit szemerkélő esőben, fedett helyre húzódva hallhatott végig a közönség.

– Nálunk ez néhány éve hagyomány már. Minden este kisétálunk, csend van, nyugalom van, és jól érezzük magunkat – mondja egy állandó vendég, Radics László, aki az utolsó este is ott ült a széksorok között. – Leginkább azt szeretjük, amikor többen vannak egyszerre a színpadon, mint például az énekkarokat, zenekarokat, de természetesen a lányomat és az unokáimat is meg szoktuk hallgatni, ha csak tehetjük.

Augusztus 19-én megszokott módon a Szarvasi Kamarazenekar búcsúztatta a nyarat. Műsorát egy Boccherini menüettel indította, majd egy Mozart mű is felcsendült. Emellett igazodott a jeles dátumhoz is, és egy nemzeti blokkal is kedveskedett a közönségnek. A koncert második felében könnyedebb vizekre eveztek, és tangókat, keringőket, ill. különböző filmzenéket hallhattak tőlük a kilátogatók.

– Úgy érzékeljük, hogy az elmúlt több mint ötven évben kialakult egy állandó közönségünk, ráadásul a korosztályok között is mindegyik megtalálható. Nem könnyű nekünk sem egy-egy ilyen koncertre felkészülni, hiszen a zenekar többsége munka mellett zenél. A fellépések időpontjára mindig néhány nap szabadságot kérnek, hogy teljes erőbedobással tudjunk rájuk gyakorolni – oszt meg néhány kulisszatitkot Vas István koncertmester.

A „Kis esti zenére” összegyűlt népes számú közönséget Brachna Irén, a Chován Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola igazgatónője köszöntötte, majd a zene vette át a főszerepet. Az egyórás koncert a Magyarország az én hazám című dalfeldolgozással ért véget, amellyel az államalapítás ünnepe előtt tisztelegtek.

Kajak-kenu-vb-Portugália: Bodonyi Dóra, Bogár Gabi, Kuli Pisti is hajóba ül a hétvégén

Örök csokrokat készítettek az idei Tű fokán is túl táborban