in , ,

63 millióból újult meg csabacsűdi iskola

Békéscsabai Tankerületi Központ közelmúltban megújult 12 intézménye közül az egyik a Csabacsűdi Trefort Ágoston Általános Iskola. Az állami fenntartású köznevelési intézmények tanulássegítő tereinek infrastrukturális fejlesztése projekt keretében 63 millió vissza nem térítendő, 100 százalékos támogatási intenzitású beruházást tegnap adták át.

A fejlesztés elősegíti a hatékony nevelés feltételeinek megteremtését, hozzájárul a korszerű nevelési, oktatási környezet kialakításához, a minőségi nevelés feltételeinek megteremtése érdekében. Az épület 750 négyzetméteren hőszigetelést és 63 külső homlokzati nyílászárót kapott, ami által a létesítmény energiaigénye csökkent.

A korszerű nyelvoktatás kialakításának érdekében 16 asztali számítógép szoftverekkel, és speciális számítógépasztalokkal is szerepelt a projektben. Nyolc tanterembe tanulói asztalok és székek, és két-két darab szekrény került beszerzésre. Minderre ötéves fenntartási kötelezettséget vállalt a tankerületi központ.

Az eseményre eljött Dankó Béla országgyűlési képviselő, Molnár József polgármester, Szakács Jánosné, Örménykút polgármestere, valamint Bánki Andrást a Békéscsabai Tankerületi Központ igazgatója is.

Molnár József iskolatörténeti áttekintéssel kezdte beszédét. Hangsúlyozta, hogy Magyarország utóbbi két évszázadának három legjelentősebb kultúrpolitikusa, Eötvös József, Trefort Ágoston és Klebelsberg Kuno közül az előbbi kettő feleségeik által örökölt földbirtokok révén kötődtek a településhez.

– Minden jóérzésű ember leginkább akkor örül, amikor olyan fejlesztésekről lehet szó, ami a gyerekekről szól. Nem csak azért, mert nagyon kedvesek vagytok a szívünknek, gyerkőcök, hanem azért is, mert ez a jövőnkről szól. Minden olyan forrás, amit a gyermekek nevelésébe, oktatásába fektetünk, és fordít az ország, az a saját jövőnket, a hazánk jövőjét, a térségünk jövőjét és Csabacsűd jövőjét is jelenti, mint ez a mostani fejlesztés is – mondta Dankó Béla.

– Az intézményben megvalósult beruházás ékes példája annak, hogy jelen korunk oktatási rendszere kiemelt figyelemmel támogatja a kis települések köznevelési intézményeit, különösen a nemzetiségi nyelvoktatást bevállaló iskolákat, hiszen a nemzetiségi oktatás különleges, dupla előnyt jelent a fiatalok számára. A diákok magukévá teszik a szlovák identitást, amire büszkék lehetnek – jelentette ki Bánki András tankerületi igazgató.

Céljuk, hogy a kis települések felújított iskoláiban ugyanolyan minőségű oktatást tudjanak folytatni, mint a nagyvárosokban, mondta.

– A csabacsűdi általános iskola kulcsszerepet tölt be a település életében, több mint oktatási intézmény, szellemi kulturális centrum, közösségi tér, és a falu jövőjének záloga – fogalmazott, majd olyan minőséget, fontos értékeket képviselő általános iskolának nevezte, amely emeli a közösség hírnevét. – Itt van létjogosultsága iskolát felújítani, gyermekeinket nevelni, oktatni, méltó helyet adni a tudás központjának. Olyan gyermekek nevelésére törekszünk, akik mélyen kötődnek nemzetükhöz és településükhöz. Kötőnek az irodalomhoz, a művészetekhez, az zenéhez, alkotótevékenységekhez, magyar és szlovák gyökereikhez, hagyományaikhoz – tette hozzá Bánki András.

Sutyinszky Zoltán intézményvezető visszaemlékezett akkori örömükre, amikor kiderült, hogy lehetőség adódik az iskola felújítására, amit már régen tervezgettek.

– Úgy gondolom, hogy egy kis falusi kis iskola életében nagy mérföldkő ez. Ezzel az infrastrukturális fejlesztéssel iskolánk is felzárkózott a környező intézmények mellé. Ez azért is fontos, mert iskolánk nem titkolt célja és feladata is egyben, hogy a helyi lakosságot helyben tartsuk, itt helyben tudjunk kínálni megfelelő alternatívát a nevelés oktatás terén – foglalta össze küldetésüket Sutyinszky Zoltán intézményvezető.

Az ünnepélyes beszédek után az átadó a nemzetiszínű szalag átvágásával ért véget.

A Lowland, a MOL és a Gólgyártók voltak a gólgyárosok

Ismét megnevetteti a közönséget a diószegi Hahota Színjátszó Csoport