in ,

Csak felnőtteknek!

Bardon Ivett és Timkó János
Bardon Ivett és Timkó János

Vasárnap délután a Cervinus Teátrum felolvasóestjén Peter Karvaš „Hátsóbejárat, avagy Gyönyörök kedd éjfél után” című művét olvasták fel a Teátrum színművészei három felvonásban, ezúttal felnőtt nézők számára, Dósa Zsuzsa rendezésében.

Sir Stanley, lord Henderson (Timkó János) éppen partit ad, ahol a királynő unokaöccse is részt vesz, amikor váratlanul, de nem véletlenül betoppan Harriet (Bardon Ivett), aki szembesíti Sir Stanleyt a kedd estékre. Stanley nem ért semmit, hiszen antialkoholistaként a keddenkénti baráti italozás – különösen éjfél után – teljes homályba vész számára. A férfi tíz perc időt kér, hogy tanácskozzon sir Ivorral, azaz lord Grattonnal (Ragány Misa), mire kap a lánytól hét és fél percet. A beszélgetés rádöbbenti Stanley-t, hogy a lány igazat mond. Harriet azzal zsarolja meg a férfit, hogy ha nem segít neki szakszervezetet alakítani az örömlányok számára, akkor nyilvánosságra hozzák a feleségek számára a kedd estéken történteket.

A beszélgetést lady Elizabeth (Dósa Zsuzsa) Stanley felesége zavarja meg, akit magával ragad Harriet személyisége, aki szép, okos, intelligens, művelt, nyílt. Kerek perec megmondja az asszonynak, hogy ki is valójában. A lady nem nézi le a lányt, sőt nagy együttérzéssel beszélget vele, válaszol a lány által feltett intim kérdésekre is, mire Harriet megkéri, legyen a szövetségese. Beszélgetésüket Donald (Nánási Attila), sir Stanley és lady Elizabeth fia zavarja meg. A lady elmegy, és kiderül, a fiatalok az egyetemről ismerik egymást. Fontos szerepe van a történetben Cole-nak (Szabó Lajos), az inasnak, aki mielőtt inas lett komolyzenével foglalkozott, zenei kritikákat írt, most kitalálja munkaadói kívánságát, azelőtt, hogy kimondanák, és nem mellesleg beleszeret Harrietbe. Ő magyarázza el lady Elizabethnek a főbejárat és a hátsóbejárat közötti különbözőséget, mert nem mindegy, hogy ki hol megy be, hol mehet be.

Sir Stanley mindent megpróbál a szakszervezet érdekében, ám nem jár sikerrel minisztertársainál (akik részesei a kedd estéknek), lady Elizabeth viszont tiszteletbeli elnöke lenne Harriet szakszervezetének, ha megalakul. Sir Stanley és a kedd esti férfiak meggyőzik egymást és férfitársaikat, hogy maradjanak otthon a feleségük, gyermekük mellett, vagyis nincsen több kedd este, kedd éjszaka. Miközben az örömlányok lady Elizabeth házában ünnepelnek, az utcák a férfiak bojkottja miatt üresek, a lányoknak nincsen munkájuk, e hírrel állít be Betty (László Bernadett), aki Harriet ellentéte – csinos, szép, de munkája felől senkinek nem lehetnek kétségei. Donald szinte azonnal „rákattan” Bettyre. Közben Stanley szerelmet vall feleségének, akit meghatnak férje szavai, amit régóta nem hallott már tőle, ezért megfogadja tanácsait és Harriettel közli, hogy nincs értelme a szakszervezetnek.

Harriet és Cole együtt hagyja el a házat a főbejáraton, majd Donald és Betty is. Sir Ivor is indulni készül, de lady Elizabeth kéri, hogy vigye el, mert a férfiak keddjei ugyan megszűntek, de a nőké nem, hiszen addig, amíg a férfiak mulatoztak, nekik is kellett valami szórakozás. Sir Stanley megsemmisülten, magába roskadva marad a színpadon.

Végig humoros, szatírát láttunk. A merev, kimért úri élet, amely koránt sem erkölcsös, ám képmutató. Vele szemben a prostituált lány és az inas, akik bár eladják magukat, hogy megéljenek mégis erkölcsösebbek, tisztábbak. Nagyon is elgondolkodtató művet láttunk, ha nem csak a felszínt látjuk meg Karvaš művében.

Bardon Ivett, Dósa Zsuzsa, Timkó János, Szabó Lajos, Ragány Misa, László Bernadett és Nánási Attila nagyszerűen hozták karakterüket, mindannyian szerethető alakokat mutattak meg a nézőknek. Felolvastak, és játszottak. Mivel nagyon kevés időt foglalkoznak felolvasás előtt a művel, a rendezői utasításon kívül csak önmagukra és egymásra támaszkodhatnak, vagyis minden színészi képességük, tudásuk belülről jön, az előadásban szívük, lelkük benne van. Csak kiváló képességű színművészek tudnak egy-két „próba” után teljesen azonosulni karakterükkel.

Az este három új színművészt is köszönthettek a nézők. Szabó Lajos, a békéscsabai színművész, nem ismeretlen Szarvason, a Cervinus januári Tennessee Wiliams dráma egyik fontos szereplője lesz, a Macska a forró bádogtetőn – ben. László Bernadettet már játszott Békéscsabán, egy nem könnyű szerepet, amit remekül alakított. A szarvasi Nánási Attila pedig befejezte színi tanulmányait, és a Csodaszarvas után, most itt bizonyította képességeit.

Különleges estének lehettünk tanúi! A következő Felolvasószínház december 2-án lesz.

Galambos Edit

A fotókat Babák Zoltán készítette.

Dr. Tóth Csaba

Félszáz önálló kiállításon túl dr. Tóth Csaba

Őszi kirándulás az esélyegyenlőség jegyében – együtt a családokkal