in , ,

Játékból sohasem elég

Ebből a feltevésből indul ki a Cervinus Teátrum a „Zsibongóra” elkeresztelt Szünidős játéknapok szervezésekor. Mindez megfelelő időzítéssel párosítva azt eredményezte, hogy az őszi vakáció idején idén is több napon keresztül vidám gyerekzsivaj töltötte be az intézmény tereit, és a filmvászonra is érdeklődő szempárok tapadtak. Idén október 28-30. között várták színes programkínálattal a családokat, elsősorban azzal a céllal, hogy a betérők emlékezetes élményekkel gazdagodjanak.

– Azt szeretnénk, hogy a családok legalább ilyenkor, az őszi szünetben egy kis időt együtt töltsenek. Ha pedig a szülők dolgoznak, a nagymamák, nagypapák hozzák el ide az unokáikat, és tudjanak együtt játszani. Nem egy gyerekmegőrző szerepet szántunk a kezdeményezésnek, hanem azt szerettük volna, hogy a közös élmény, a közös játék legyen előtérben – fogalmazta meg Kugyeláné Décsei Mónika főszervező.

Hangsúlyozta, a három nap alatt háromféle programsorral kedveskedtek a betérőknek, vagyis minden délután tartogatott meglepetéseket. A legnagyobb népszerűségnek minden évben a mozi örvend, ahol 14 órától más-más családi animációs filmeket vetítenek az érdeklődőknek. Ezt követően sokan feltérképezték az előcsarnokban és az emeleten fellelhető lehetőségeket is, és előszeretettel vetették bele magukat a társasjáték maratonba.

– Véleményem szerint minden játék, így a társasjáték is akkor jó, ha valamit fejleszt. Természetesen a legszerencsésebb az, amikor egy gyerek úgy játszik, hogy közben észre sem veszi, hogy tanult valamit. Az elmúlt években az is jól kirajzolódik, hogy a gyártók igazodnak a piac igényeihez, és előtérbe helyezik a pörgős, rövid játékidejű játékokat. A másik trend szerint a fiatal felnőttek közük sokan rajonganak a stratégiai játékokért, amelyekre azért több időt kell szánni – osztja meg tapasztalatait Vidács Jenő, a Talizmán Játékbolt tulajdonosa, aki 8. éve komoly társasjáték kínálattal járul hozzá a rendezvény sikeréhez.

Úgy látja, a családon múlik, hogy mit mutat meg a felnövekvő generációnak ebből a világból. Szerencsére még sokan hódolnak ennek a kikapcsolódási formának, akik különösen az őszi-téli hónapokban veszik elő előszeretettel kedvenceiket.

– Délelőtt az anyukája volt vele otthon, a délután az enyém – magyarázza a komoly körültekintést igénylő családi időbeosztást egy nagymama, aki hétéves unokáját kísérte el a rendezvényre. – Szeretném, hogy legyen neki egy kis szórakozása az iskolaszünetben. Még csak most érkeztünk, de nagyon hangulatosnak találom a programot. Először kipróbáljuk a társasokat, és természetesen utána még körbenézünk egy kicsit – teszi hozzá gyorsan, majd ismét elmélyed az egyik legújabb fejlesztésű „vizuális barkochba” rejtelmeiben.

Az előcsarnokot újdonságként ezúttal a Mosolyudvar játszóház foglalta el, akik népi játékokkal színesítették a rendezvényt. Emellett a gyerekek kézműveskedhettek a Halloween jegyében, kipróbálhattak különböző ügyességi és logikai játékokat, levezetésként pedig különböző méretű színezőknek veselkedhettek neki.

A játéknapok partnereiként évek óta jelen van a Nagycsaládosok Szarvasi Egyesülete és a Biztos Kezdet Gyerekház, akik a legkisebbeket szórakoztatták.

A háromnapos rendezvényen – az előző évekhez hasonlóan – ezúttal is több százan jelentek meg, akik között értékes nyeremények is gazdára találtak.

Őszi kirándulás az esélyegyenlőség jegyében – együtt a családokkal

A hatodik forduló után szoros az élmezőny